Sari la conținut

5 dintre cele mai frecvente cauze ale bolilor

Există o mulțime de factori în jurul nostru care ne pot îmbolnăvi, dar pe care nu îi luăm în seamă. Orice exces, obicei prost, precum și lipsa unei rutine sănătoase – somnul la orele indicate, exercițiile fizice, ieșirea la aer, expunerea la soare -, slăbesc organismul, scad vitalitatea și nivelul energiei psihice, conducând la oboseală, irascibilitate, depresie, slăbirea sistemului imunitar și boală. Iată pe scurt 5 dintre cele mai frecvente cauze care declanșează procesele de îmbolnăvire:

1. Stimulenți nocivi

Există substanțe de care atunci când se abuzează ajung să prezinte un adevărat pericol pentru sănătate: cafeaua, cacao, alcoolul, vitaminele de sinteză etc. Pe lângă faptul că distrug organismul în timp, sunt considerate stimulente, cu o putere mare de iritare a corpului. De aceea, atunci când sunt folosite constant o perioadă lungă de timp, acestea obosesc sistemul nervos. De asemenea, iritante sunt considerate și carnea, condimentele, mirodeniile, sarea, muștarul sau piperul. Toate supun corpul la un consum mare și inutil de energie. Iritarea pe termen lung duce la surmenaj și se consideră că stă la baza slăbirii fiziologice.

emotie puternica2. Excesele plăcute și neplăcute

O plăcere excesivă sau o bucurie intensă poate duce, în cazul unei persoane emotive, la o agitație care surmenează sistemul nervos. Excesul de muncă este cauza oboselii, deși aceasta este la mulți indivizi cauzată nu atât de muncă, cât de o proastă gestionare a sarcinilor zilnice. Pentru ei, important este să învețe să dea randament. La polul opus, lenea și plictiseala pot duce la o slăbire a energiei psihice. Pentru recuperare una dintre condițiile esențiale pe care le cunoaștem, dar le ignorăm, este odihna, somnul la orele potrivite.
”În timpul somnului forța vitală se regenerează și corpul poate repara stricăciunile în modul cel mai eficient. ” (Inițiere la sănătatea integrală – Andre Passebecq)

3. Emoțiile

Frica, gelozia, ura, furia, toate emoțiile negative ne storc de energie și ne istovesc. Toate sunt adevărați dușmani ai vitalități și ai stării de bine. Deși e dificil să te controlezi, urmărește să devii conștient de emoțiile tale și încearcă să te debarasezi tot mai mult în fiecare zi de astfel de stări consumatoare de energie, care îți macină pur și simplu sănătatea.
”Frica de război, de moarte, de viitor, de poliţie, frica irațională, iată una dintre cauzele cele mai răspandite de stres.” (Inițiere la sănătatea integrală – Andre Passebecq)

4. Greșeli de alimentație

Atunci când consumăm cantități prea mari de alimente, organele digestive și de asimilare depun o munca suplimentară, consumând mai multă energie decât de obicei. Alimentele nedigerate intră în putrefacție și pot deveni o sursă de infecție. Persoanele care au forța vitală bine dinamizată, excesul este eliminat rapid (cu condiția să nu devină un obicei), În schimb, la cei cu o vitalitate scăzută, resturile nedigerate sunt eliminate încet, iar unele dintre ele chiar trec prin mucoasa intestinală în sânge și limfă.
alimentatie sanatoasa

5. Alte cauze de suprasolicitare

Chiar dacă nu ne dăm seama, lipsa aerului curat, lipsa soarelui sau a mișcării, a exercițiilor fizice pot fi cauze de oboseală a organismului. De asemenea, tot ce generează tensiune nervoasă duce la consum inutil de energie și surmenează organismul. Acesta din urmă poate să apară din cauza muncii la ore la care nu mai suntem capabili să dăm un randament bun, din cauza nopților pierdute, a unui mediu mult prea zgomotos, dar și lipsei de exercițiu fizic sau de petrecere a timpului în natură.

Infecțiile – ce sunt și cum ne afectează

”Nu există nicio diferenţă între efectele diverselor infecţii, fie că acestea survin pe răni, la sân, fie că ele constituie o ulceraţie, o septicemie etc.” Aparentele diferențe sunt date de gradul infecției care depinde foarte mult de starea pacientului și de cantitatea de materii septice absorbite. Ideea că există anumite boli cauzate de infecții specifice decurge din faptul că fiecare organ afectat are propria sa reacție, lucru absolut firesc, întrucît simptomele diferă de la o parte a corpului la alta.
”Infecţia este cauzată de absorbția materiilor în descompunere, substanțe de provenienţă animală sau vegetală, reprezentând întotdeauna acelaşi fenomen, indiferent de localizarea sa în corp.” În plus, cu cât organismul e mai sănătos cu atât infecția e mai slabă. O infecție simplă care apare din cauza unei răni sau a unei irități nontoxice va dispărea, dacă se va elimina rapid cauza. Infecțiile se manifestă diferit în funcție de organism și de tendința fiecăruia de a prezenta boli de un anumit tip.
Surse: Inițiere la sănătatea integrală – Andre Passebecq
Licenţa Creative Commons
„5 dintre cele mai frecvente cauze ale bolilor” de blog.aimgroup.ro este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire-Necomercial-FărăModificări 4.0 Internațional .

Lasă un răspuns