Sari la conținut

6 factori mai puțin cunoscuți care îți afectează inima

Ai grijă de inima ta! Uşor de zis, mai greu de făcut, dacă ne gândim că numeroase aspecte ale stilului nostru de viaţă afectează buna funcţionare a sistemului cardiac. Mesele la ore neregulate şi în care predomină mâncărurile grase, mai puţin de şase ore dormite pe noapte şi lipsa exerciţiului fizic sunt cei mai periculoși inamici ai inimii, dar nu trebuie trecuţi cu vederea nici cei pe care îi enumerăm mai jos. Dacă ai deja probleme cu sistemul cardiac, te-ar putea interesa în mod deosebit informațiile următoare.

1. Munca în ture

Din păcate, studiile arată că cei care lucrează în ture de noapte sunt mai expuşi dezvoltării bolilor de inimă, din cauza impactului negativ asupra ceasului lor intern şi a oboselii acumulate în timp. Dacă nu ai un program de muncă regulat, încearcă să compensezi prin alte aspecte care să vină în ajutor sănătăţii inimii: mai mult sport, o alimentaţie mai sănătoasă şi vizite regulate la medicul tău.

2. Întârzierile în trafic

Ei bine, chiar şi cel mai calm om din lume îşi pierde răbdarea atunci când trebuie să stea ore întregi în coloane de maşini, în drumurile lui spre casă sau serviciu. Mai mult, rezultatele cercetătorilor sunt alarmante: aceştia pun semnul egal între o oră petrecută în traficul aglomerat şi riscul de a face atac de cord, din cauza stresului intens. Încearcă să contracarezi nervii de zi cu zi, ascultând un post de radio, o muzică relaxantă sau împărţind maşina cu colegi de muncă sau prieteni. Sau încearcă şi metroul, din când în când.

3. Problemele dentare

Specialiștii în domeniu susțin că persoanele cu afecţiuni ale gingiilor prezintă un risc în plus să dezvolte afecțiuni ale inimii. Experţii sunt de părere că bacteriile de la nivelul gingiei pot ajunge în vasele de sânge, ducând la inflamaţii ale acestora şi alte complicații cardiace. Iritaţiile gingiei sau aspectul sângeriu al acesteia ar trebui să te motiveze să ceri sfatul dentistului. Despre cele mai eficiente metode de menținere a sănătății gingiilor și dinților, afli aici.

4. Mariajul nefericit

Când căsnicia ta are baze fericite și te simți împlinit, inima este și ea sănătoasă. Şi chiar soţii care îmbătrânesc împreună, dacă au avut un trai armonios, sunt mai puţin expuşi riscului de boli ale inimii, spre deosebire de cei care s-au complăcut într-un mariaj tensionat ori lipsit de ceea ce le trebuie partenerilor din punct de vedere emoțional, intelectual sau erotic.

Tensiunea, stresul și insatisfacția sunt cei mai periculoși inamici ai inimii, cu atât mai mult cu cât neîmplinirea în cuplu te împinge spre alegeri nesănătoase: o dietă nepotrivită, plafonare intelectuală, alcool, sedentarism, alte refugii în afara relației de cuplu care creează o stare generală nemulțumitoare. Fă ceva pentru inima ta, consultă un specialist în terapie de cuplu şi încearcă să rezolvi problemele care îţi afectează relaţia sau fii sincer atât cu tine însuți, cât și cu partenerul de viață și alegeți un nou drum care să vă împlinească mai mult.

5. Prea mult timp petrecut în faţa televizorului

Cu fiecare oră pe care o petreci în faţa televizorului, zi de zi, riscul de a-ţi afecta sistemul cardiac creşte cu 20 %. Asta deoarece a sta lungit pur şi simplu în pat sau pe canapea duce la afecţiuni precum hipertensiunea arterială. Activități relaxante pot fi făcute și în parc, la un suc cu cineva drag, la un spectacol de teatru, într-o sală de lectură sau într-o grădină botanică.

Deși după programul de muncă, tentația de a sta tolănit în fața televizorului este mare, urmărește să devii conștient de efectele negative pe care le are și să introduci schimbări sănătoase. Cu excepția puținor canale de televiziune de unde te poți informa (Discovery sau National Geografic), toate celelalte programe îți plafonează mintea și te încarcă cu sugestii nefavorabile. Fii selectiv cu timpul tău liber!

6. Grăsime în zona mediană

Kilogramele în plus sunt, în general, inamici ştiuţi ai bunei funcţionări cardice, însă acumularea lor în zona abdomenului este şi mai periculoasă. Acestea influenţează organismul să elibereze hormoni şi alţi compuşi chimice care duc la creşterea presiunii arteriale şi au un efect nociv asupra vaselor de sânge şi a nivelului colesterolului. Studiile arată că exerciţiile yoga şi şedinţele scurte şi intense de fitness sunt excelente în lupta cu grăsimea abdominală.

Se poate vorbi de obezitate mediană atunci când raportul talie-şold este mai mare de 1.0 în cazul bărbaţilor şi de peste 0.9, în ceea ce le priveşte pe femei. Pentru a-l calcula pe al tău, măsoară-ţi talia, deasupra buricului, şi şoldurile în partea lor cea mai dezvoltată şi împarte primul număr la al doilea.

Creative Commons License
6 factori mai puțin cunoscuți care îți afectează inima by AimGroup is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Lasă un răspuns