Sari la conținut

7 lucruri pe care ochii le spun despre sănătatea ta

Sănătatea este în ochii celui care priveşte. Aşa am putea adapta celebra zicală şi câtă dreptate am avea! Chiar dacă nu te plângi de probleme de vedere, oftalmologii recomandă să-ţi faci un examen de rutină cel puţin o dată, la 20 de ani, şi măcar de două ori după ce treci de 30 de ani. Ochii tăi pot fi afectaţi de numeroase boli şi, printr-o examinare simplă, poţi diagnostica nu doar problemele de sănătate specifice acestei zone, ci şi multe altele, cu care se confruntă organismul tău. Brian Francis, oftalmolog american în cadrul Orange Coast Memorial Medical Center, ne arată ce indicii surprinzătoare despre numeroase afecţiuni ne-ar putea da ochii noştri.

Nivelul glucozei din sânge

Una dintre cauzele surprinzătoare ale acelor spasme enervante ale ochilor este hipoglicemia sau un nivel anormal de scăzut de zahăr în sânge, susţine Benjamin Ticho, oftalmolog la The Eye Specialists Centre, din Chicago. Aceeaşi afecţiune mai poate provoca transpiraţie, vedere înceţoşată şi chiar convulsii. Deci, chiar dacă ţi se pare un disconfort minor, este important să menţionezi acest tic specialistului în probleme ale vederii. Astfel, el poate verifica dacă este vorba despre acest deficit, care ar putea avea legătură cu boli precum diabetul zaharat sau afecţiuni ale ficatului, rinichilor sau pancreasului.

Sănătatea mintală

Se cunoaşte de aproape un secol că persoanele cu boli mintale precum schizofrenia şi tulburarea bipolară au un mod diferit de a urmări cu privirea diverse lucruri. Pacienţilor cu schizofrenie, de exemplu, le este greu să-şi ţină ochii concentraţi pe obiecte care se mişcă lent. Dar doar recent, medicii au fost capabili să pună în corespondenţă aceste mişări şi să le utilizeze pentru a diagnostica bolile cu pricina. Tot doctorul Brian Francis spune că tehnologia utilizată anterior pentru a diagnostica glaucomul este folosită acum şi pentru a depista neconcordanţele vizuale care au de-a face cu afceţiunile psihice.

Tumoare pe creier

Tumorile cerebrale se manifestă în moduri diferite. Unele simptome, cum ar fi durerile de cap şi ameţelile, le cunoaştem prea bine. Dar sunt şi altele, pe care le vei găsi doar dacă îţi analizezi ochii, spune dr. Francis. Asta deoarece în timpul unui examen obişnuit de ochi, medicul va identifica vederea înceţoşată, dilatarea necorespunzătoare a pupilei (pupila unui ochi dilatată mai mult decât a celuilalt sau amândouă fixe) şi culoarea nervului optic. În cazul în care specialistul oftalmolog suspectează că ceva este în neregulă cu pacientul, îi va da acestuia o trimitere la un neurolog, pentru o examinare ulterioară.

Anevrism

Un anevrism cerebral apare atunci când un vas de sânge din creier slăbeşte, cauzând o dilatare anormală a acestuia. Adesea, anevrismele pot să treacă neobservate până când cineva este în pericol, motiv pentru care este important ca simptomele precoce ale afecţiunii să poată fi depistate în timpul unui examen oftalmologic de rutină. Pentru asta, este esenţial să-l avertizezi pe medic, în caz că acuzi vedere înceţoşată, dureri oculare, dureri de cap sau chiar pierderea ocazională a vederii. Doctorul va verifica, de asemenea, o eventuală cădere a pleoapelor (semn că un vas de sânge poate fi rupt sau prezintă scurgeri), presiunea crescută în ochi, sângerarea la nivelul retinei şi umflarea nervului optic. Strabismul poate fi un alt semn de sângerare la nivelul creierului, ca urmare a unui anevrism sau chiar a unui accident vascular cerebral.

ochi magic

Risc de diabet zaharat

Nedepistată la timp, aceasta boală poate provoca o serie de probleme, de la cele uşoare, precum ameţeala sau amorţeala, la cele severe, care culminează cu amputarea membrelor. La un examen oftalmologic se pot depista, aşadar, simptome ale acestei boli, printr-o simplă cercetare a eventualelor modificări vasculare retiniene şi hemoragii ale vaselor de sânge în ochi.

Deficit de vitamina A

Acest gen de carenţă este rar întâlnit în cazul persoanelor cu un regim alimentar echilibrat. Cu toate acestea, dacă nu consumi suficiente fructe şi legume (vitamina A se găseşte mai ales în alimente precum cartofii dulci, verdeţuri, pepenele galben şi morcovi), eşti predispus la a dezvolta nictalopie sau orbire de noapte – dificultate în a vedea pe întuneric, şi afecţiuni ale vederii, ca urmare a afectării corneei. La un control de rutină, doctorul va avea grijă să verifice şi suprafaţa ochiului pentru a depista eventuale daune. Este de ajutor să-l avertizezi chiar tu dacă ţi se întâmplă să ai probleme în a vedea pe lumină proastă.

Melanom

Ştiai că poţi avea pistrui chiar şi-n ochi? Ei bine da, aşa cum îţi pot apărea pistrui şi melanom pe piele, există riscul a de depista cancer de piele şi la nivelul ochiului. Dacă ţi se întâmplă să vezi constant un fir de praf în ochi, mergi imediat la un control oftalmologic. În timpul unui examen de rutină, ţi se va verifica culoarea ochilor şi caracteristica acestora, pentru a te asigura că totul este normal.

Sursa: Shape.com

Licenţa Creative Commons
„7 lucruri pe care ochii le spun despre sănătatea ta” de blog.aimgroup.ro este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire-Necomercial-FărăModificări 4.0 Internațional .

Etichete:

Lasă un răspuns