Sari la conținut

Ce înseamnă medicina holistică și cum se produce vindecarea întregii ființe

Atunci când ne îmbolnăvim, ne concentrăm, în mod firesc, asupra organului bolnav. Însă, boala nu se reduce la un dezechilibru de natură chimică sau la o perturbare pe nivel celular. Ea începe cu mult înainte să se manifeste în corpul fizic, la nivel psihic și emoțional. De aceea, atât procesul de îmbolnăvire, cât și cel de vindecare trebuie înțelese în ansamblul lor.

Există medici care abordează holistic fiecare problemă de sănătate, adică în procesul de vindecare au în vedere întreaga fiinţă, respectiv corpul, mintea, spiritul şi emoţiile. Încet, dar sigur, acest tip de abordare al tratamentului unei boli prinde contur şi la noi în ţară deşi prea puţine persoane cunosc filozofia acestui conceput.

Care este ideea fundamentală a holismului?

Crezul care se află la baza terapiilor holistice este acela că se poate ajunge la o stare de sănătate optimă – obiectivul primordial al practicării medicinei holistice – prin obținerea unui echilibru pe toate planurile. Totodată, medicina holistică se bazează şi pe convingerea că iubirea și capacitatea naturală a organismului de autovindecare sunt cele mai puternice energii capabile să restaureze starea de sănătate și armonie.

Holismul are la bază ideea că o persoană este formată din părți interdependente, iar dacă o parte nu funcționează corespunzător, toate celelalte părți vor fi afectate. Prin urmare, dacă o persoană se confruntă cu un dezechilibru (fizic, emoțional sau spiritual), acesta îşi pune amprenta negativ asupra întregului ansamblu minte-corp. În medicina holistică sunt integrate atât terapii convenționale, cât şi terapii alternative menite a preveni și trata bolile. Concret, orice acţiune are drept ţintă asigurarea unui flux liber al energiei prin corp, minte şi spirit. În plus, medicina holistică cuprinde toate modalitățile sigure și adecvate de diagnosticare și tratament şi se axează pe educația pacientului și pe participarea acestuia la procesul de vindecare.

Cele mai importante principii ale medicinei holistice

  • Datoria supremă a medicului este de a-i face sănătoși pe oamenii bolnavi
  • Nu se focalizează pe înțelegerea fenomenului bolii și pe lupta împotriva simptomelor
  • Idealul terapiei holistice este restabilirea sănătății rapid, blând, pe calea cea mai puțin dăunătoare și permanent
  • Fiecare caz de boală este individual, iar remediile sunt alese în funcție de particularitățile fizice, psihice și emoționale ale pacientului
  • Încurajează auto-cunoașterea și identificarea de către pacient a obstacolelor mentale și emoționale din calea vindecării
  • Accentul este pus pe prevenirea bolilor
  • În procesul de inițiere a vindecării, sunt luate în considerare totalitatea simptomelor, nu doar cele de pe nivel fizic
  • Vindecarea înseamnă atât înlăturarea semnelor perceptibile ale bolii, cât și înlăturarea modificărilor lăuntrice ale forței vitale care stau la baza lor
  • În starea de sănătate, forța vitală este cea care animă organismul uman și stăpânește într-o suveranitate deplină
  • În absența forței vitale, corpul moare
  • Starea de sănătatea nu înseamnă doar absența bolii, ci realizarea stării de armonie pe toate nivelurile ființei umane
  • Cum se alege un practician holistic

La o simplă căutare pe Google se poate observa că există deja şi la noi centre specializate în medicina holistică. Deşi vei scoate mai mulţi bani din buzunar, este de preferat să alegi furnizori autorizaţi de astfel de servicii. De ajutor îţi pot fi şi recomandările înainte de a alege medicul holist care să te ajute în procesul de vindecare. Atunci când optezi pentru un medic holistic, află cât de multe poţi despre pregătirea, experiența, specializarea și asocierea persoanei respective cu organizații profesionale și spitalicești. Îl poţi întreba chiar tu, fără jenă, dacă deţine un certificat în medicina holistică obţinut de la o autoritate mondială?

La fel de importantă pentru reuşita tratamentului este şi relaţia care se crează între medic şi pacient încă din primele şedinţe. Se recomandă să-ţi pui următoarele întrebări pentru a fi sigur că faci cea mai bună alegere: Mă simt în largul meu în prezenţa lui? Medicul holist respectă preocupările şi convingerile mele? Îmi pune întrebări din care vrea să afle cât mai multe despre mine, despre ce simt şi cum simt?

De asemenea, atunci când ţi se stabileşte profilul răspunde cât poţi de sincer la toate întrebările. În acest mod, îi dai posibilitatea medicului să te cunoască ca persoană şi nu ca pe un om bolnav, lucru care nu spune nimic despre tine. Aşteaptă-te să fii întrebat cum te simţi din punct de vedere emoţional, ce religie practici, ce fel de relaţii cultivi cu cei din jur.

Cum se produce vindecarea în terapiile holistice

Tratarea unei boli cu ajutorul medicinei holistice este un proces extrem de complex în care reuşita este condiţionată şi de existenţa unei empatii între medic şi pacient. La elaborarea schemei de tratament vor fi implicaţi, în funcţie de gravitatea bolii, medici alopaţi, medici naturopaţi, chiropracticieni şi homeopaţi.

Printre primele recomadări pentru pacient se află modificarea stilului de viaţă, care va include ajustarea dietei. În funcţie de starea generală a pacientului, se recomandă o dietă care să corespundă nevoilor nutriţionale zilnice, dar, de regulă, se va mânca cât mai natural şi se vor evita toate alimentele procesate.

Dieta vine la pachet şi cu activitatea fizică, de circa 3-4 ori pe săptămănă câte 30 de minute. Pacientul va mai face şi psihoterapie, consiliere spirituală şi orice este necesar în funcţie de dezechilibrele identificate. Se poate recomanda una dintre terapiile complementare, precum
acupunctura, îngrijirea chiropractică, fitoterapia, homeopatia, terapia cu masaj ori naturopatia. În cazurile complicate, se poate ajunge chiar la intervenţie chirurgicală.
În concluzie, este important de ştiut că practicienii holistici folosesc o varietate de tehnici de tratament pentru a-și ajuta pacienții să revină la starea de sănătate. Înainte să apelezi la măsuri extreme în eradicarea unei boli este înțelept să iei în considerarea combinarea terapiilor clasice cu abordările holistice.
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

8 comentarii la „Ce înseamnă medicina holistică și cum se produce vindecarea întregii ființe”

  1. Așa era ideea de act medical pe când practicienii din domeniul sănătății se bazau pe intuiție, libertatea de a practica fara neapăratul protocol ce îl protejează, dar mai ales blochează pe medic. Omul era văzut ca întreg. Azi, cardiologul nu știe că picioarele pot fi afectate de boli cardiovasculare, capul de malformații ale coloanei etc. Daca medicina holistică nu se gândește numai la profit, da.

Lasă un răspuns