Sari la conținut

Diagnosticele greșite, un semnal de alarmă tot mai îngrijorător

În 1999, Institutul Mondial de Medicină avertiza că mai mult de 98.000 de persoane mor în fiecare an din cauza unor erori medicale. 16 ani mai târziu, în septembrie 2015, un nou raport trăgea un semnal de alarmă mai îngrijorător.
Aproape toţi pacienţii se lovesc măcar o dată în viaţă de un diagnostic greşit, iar, doar în America, se fac circa 12 milioane de greşeli medicale pe an. Mai mult, astfel de erori s-au dovedit a fi responsabile pentru 10% dintre decese şi pentru 17% dintre efectele adverse experimentate de cei internaţi în spitale.
Erorile de diagnostic sunt, în mod evident, foarte periculoase pentru pacienti, deoarece acestea pot duce la întârzieri în stabilirea unui tratament corect sau, şi mai grav, recomandarea unui tratament inadecvat sau inutil.

De ce se ajunge într-o astfel de situaţie?

Cauzele sunt variate, iar dintre acestea putem evidenţia comunicarea deficitară între medici şi pacienţi, un sistem de sănătate care pune foarte puţin accentul pe procesul de diagnosticare, feedback-ul limitat între medici legat de acurateţea diagnosticării şi o cultură a sănătăţii care descurajează transparenţa, astfel încât greşelile de diagnostic nu sunt, de obicei, raportate.

Persoanele vârstnice sunt expuse unui risc crescut

batrani

Un studiu realizat asupra a peste 12.500 de pacienţi cu o vârstă medie de 76 de ani a ajuns la concluzia că aproape unul din cinci pacienţi seniori au suferit leziuni medicale, atunci când au primit îngrijiri în spitale. Cum s-a întâmplat asta?
– Au primit medicaţie greşită

– Au avut reacţii alergice la un medicament

– Au primit un tratament care a dus la mai multe complicaţii ale unei probleme medicale existente

De ce erori medicale ar trebui să te fereşti?

De multe ori, în spitale se fac erori flagrante şi, am spune noi, şocant de puerile, cum ar fi tratarea pacientului greşit, uitarea instrumentelor chirurgicale în interiorul pacientului după o intervenţie chirurgicală sau operații efectuate în zonele greșite ale corpului.
Bule de aer în sânge după ce este eliminat un tub de la piept, folosirea greşită a tuburilor medicale şi dobândirea de infecţii în urma unor internări în spital sunt alte exemple de erori medicale, uneori fatale, care, din păcate, sunt mult prea comune. Şi care ar putea fi prevenite cu mai multă atenție din partea medicilor și asistenților.
Legat de infecţii, ar trebui să fim conştienţi de alte cifre alarmante. Mai mult de 2 milioane de persoane sunt afectate, anual, de infecţiile dobândite în spital şi un enorm număr de 100.000 de oameni mor ca urmare a contractării acestora.

Fii foarte atent la îngrijirile medicale pe care urmează să le primești

diagnosticCum este vorba despre propria lui viaţă, este bine ca şi pacientul să fie vigilent, aşa că, de câte ori te afli într-o clinică medicală, nu ezita să pui întrebări. Verifică corectitudinea tratamentului recomandat, dozele medicamentelor şi, mai ales, diagnosticul primit. Dacă este posibil, adu cu tine un membru al familiei, care să fie, la rândul lui, atent la îngrijirile medicale pe care le primeşti.
Şi nu în ultimul rând, ai grijă ca doctorii, asistentele şi orice alt personal medical să aibă mâinile curate înainte să te laşi atins de ei. Nu-ţi fie teamă să-i întrebi dacă s-au spălat pe mâini, gândeşte-te mai degrabă că această întrebare îţi poate salva viaţa.
Pentru fiecare medicament primit în spital, întreabă: „Ce este acest medicament? Pentru ce este? Care este doza corectă?” Construirea unei relaţii cu doctorii şi asistentele are, până la urmă, beneficii pe termen lung. Atunci când îşi dau seamă că li se pun la îndoială recomandările, este foarte probabil ca aceştia să verifice suplimentar diagnosticul pe care l-au pus pacientului. Până la urmă, aşa lucrează natura umană, iar medicii sunt şi ei oameni.

Sursa: www.mercola.com

Creative Commons License
Diagnosticele greșite, un semnal de alarmă tot mai îngrijorător by AimGroup is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Lasă un răspuns