Sari la conținut

Ciocolata, o plăcere sănătoasă care ține la distanță bolile de inimă

  • de

Pe bună dreptate, ciocolata este considerată hrana zeilor, întrucât are un gust divin și, în plus, are puteri afrodisiace, ce-i drept încă nedemonstrate. Însă dincolo de toate acestea, consumul zilnic a numai două tablete de câte 20 de grame de ciocolată, cu minim 70% masă de cacao, poate aduce beneficii semnificative sănătăţii şi poate să înlocuiască ori să diminueze consumul dulciurilor pline de zahăr şi de grăsimi. Deși pare greu de crezut, ciocolata se află pe lista scurtă a alimentelor cu proprietăți de vindecare. În cartea Alimente care combat cancerul, Richard Beliveau și Denis Gingras explică pe înțelesul tuturor cum ne ajută divina ciocolată să ținem bolile grave la distanță.

Conținut bogat de grăsimi bune

ciocolata-buna

Ciocolata ne poate ajuta inima nu doar la figurat, ci și la propriu. Aceasta deoarece boabele de cacao au în compoziţia lor 50-57% grăsime.

„Aceste lipide sunt în mare parte saturate: 35% acid stearic şi 25% acid palmitic. Cu toate acestea, o proporţie însemnată (35%) este acid oleic, un acid gras mononesaturat care se găseşte în principal în uleiul de măsline şi despre care se ştie că are efecte pozitive asupra sănătăţii sistemului cardiovascular. e aceea, ciocolata neagră este un aliment care poate fi descris ca neutru în ceea ce priveşte impactul asupra colesterolului din sânge. În cazul ciocolatei cu lapte, situaţia este diferită. O mare parte din conţinutul de lipide din ciocolata cu lapte provine de la grăsimile din lapte, dar şi din anumite grăsimi vegetale folosite ca umplutură pentru bomboane “, susțin cei doi cercetători.

În ciuda conţinutului ridicat de zahăr, ciocolata neagră are un indice glicemic (cantitatea de zaharuri absorbită de organism raportată la valoarea glicemică a glucozei) relativ scăzut, jumătate din cel al pâinii albe şi asemănător celui al sucului de portocale. Așadar, conţinutul ridicat de grăsimi şi zahăr din ambele tipuri de ciocolată (neagră și cu lapte) o fac un aliment bogat în calorii care ar trebui consumat cu moderaţie.

Efect puternic antioxidant

În ciuda conținutului bogat de grăsimi şi de zahăr, ciocolata are în compoziţie foarte mulţi polifenoli, molecule cu puternic efect antioxidant. De exemplu, 50 g de ciocolată neagră are de două ori mai mulţi polifenoli decât un pahar de vin roşu şi aproape la fel de mulţi ca o ceaşcă de ceai verde. Principalii polifenoli care se găsesc în cacao sunt aceiaşi ca şi cei prezenţi în cantităţi mari în ceaiul verde, catechinele.

„Ciocolata, şi în special ciocolata neagră, are o activitate antioxidantă cu adevărat uimitoare: o ceaşcă de ciocolată caldă declanşează o activitate antioxidantă de cinci ori mai mare decât cea a unei ceşti de ceai negru, de trei ori mai mare decât cea a unei ceşti de ceai verde şi de două ori mai intensă decât cea a unui pahar de vin roşu. Acest conţinut ridicat de polifenoli e considerat factorul principal care determină efectele pozitive ale ciocolatei asupra sănătăţii“, se arată în cartea „Alimente care combat cancerul“.

 

Ciocolata readuce energia celor obosiți

obosit

În trecut, ciocolata era apreciată ca un aliment care atenua efectele oboselii. În decursul istoriei, ciocolata a fost considerată nu doar un aliment plăcut la gust, ci şi un remediu pentru diferite afecţiuni, în special angina şi problemele de circulaţie. Această asociere pozitivă a ciocolatei cu sănătatea a durat până la sfârşitul secolului al XIX-lea. Odată cu industrializarea producţiei de ciocolată şi cu apariţia bomboanelor umplute cu zahăr, dar cu un conţinut scăzut de cacao (şi cu atât mai puţini de polifenoli), ciocolata a început să fie privită ca o substanţă dăunătoare sănătăţii.

Un sprijin de nădejde pentru funcționarea sănătoasă a inimii

Până în prezent, cercetătorii au studiat cu precădere posibila influenţă a ciocolatei asupra bolilor cardiovasculare la populaţiile care consumă cantităţi mari de cacao și s-a observat că nu suferă de astfel de afecțiuni în ciuda faptului că mâncau foarte sărat. Efectul benefic pe care cacao îl are asupra sistemului cardiovascular are legătură cu activitatea sa antioxidantă.

„Consumul unor cantităţi moderate de cacao determină o intensificare a capacităţii antioxidante a sângelui, reducându-se astfel oxidarea proteinelor responsabile de formarea plăcilor ateromatoase (plăcile care pătrund în vasele de sânge şi blochează circulaţia sângelui). Ar trebui menţionat, totuşi, că acest efect dispare atunci când ciocolata este consumată alături de lapte, din cauza unei schimbări majore în absorbţia polifenolilor. În mod cert, un alt efect benefic al ciocolatei asupra sistemului cardiovascular este reducerea activităţii dăunătoare a trombocitelor, ceea ce duce la diminuarea riscului formării de cheaguri“, mai susâin cei doi cercetători.

Cu toate că studiile asupra capacităţii polifenolilor din ciocolată de a preveni cancerul se află abia la început, rezultatele sunt încurajatoare. Oamenii de ştiinţă au observat că proantocianidinele din masa de cacao au capacitatea de a încetini procesul de dezvoltare a anumitor tipuri de cancer, în special a cancerului pulmonar, inoculat animalelor de laborator. Potrivit lui Beliveau și Gingras, absorbţia polifenolilor din cacao ar putea determina o scădere bruscă a nivelului de EGFR, un receptor esenţial pentru angiogeneză şi pentru creşterea celulelor canceroase.
ciocolata-lichida

Nu uita că prin consumul zilnic a 40 de grame de ciocolată neagră (care conţine masă de cacao în proporţie de 70%) poți oferi organismului o doză considerabilă de polifenoli, cu efecte benefice în ceea ce priveşte prevenirea bolilor cardiovasculare şi a cancerului. Efectul preventiv creşte când ciocolata neagră înlocuieşte sau reduce la minimum consumul produselor cu un conţinut ridicat de zahăr şi grăsimi, vândute sub denumirea de ciocolată.
SURSA: Alimente care combat cancerul, Richard Beliveau și Denis Gingras

Creative Commons License
Ciocolata, o plăcere sănătoasă care ține la distanță bolile de inimă by AimGroup is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License

Lasă un răspuns