Sari la conținut

Cum să gătim varza și broccoli pentru a beneficia de potențialul lor anticancer

Persoanele aflate la risc de a dezvolta o formă de cancer, dar nu numai ele, ar trebui să consume de cel puțin patru ori pe săptămână varză or broccoli or conopidă, un nap sau câteva firicele de năsturel, ne sfătuiesc Richard Beliveau și Denis Gingras în cartea lor Alimente care combat cancerul. Așa cum am explicat în articolul anterior, legumele din familia cruciferelor sunt cele mai puternice alimente anticancer, dovadă fiind zecile de studii realizate în acest sens. În rândurile următoare îți voi explica cum trebuie preparate corect cruciferele astfel încât substanțele cu efect anticancer din compoziția lor să nu fie distruse.

 

Evitați fierberea!

fierberea

Pentru ca organismul să beneficieze din deplin de glucozinolați, substanțe din compoziția cruciferelor cu puternic efect anticancer, ar trebui să consumăm cruciferele în stare crudă, însă cele mai multe persoane nu le tolerează. Întrucât nici metodele de preparare tradiționale nu se recomandă, se pune întrebarea cum este cel mai bine să le consumăm.

În primul rând, trebuie punctat că glucozinolaţii sunt foarte solubili în apă, iar gătitul unei legume crucifere timp de zece minute într-o cantitate mare de apă fiartă înjumătăţeşte cantitatea de glucozinolaţi prezentă în acea legumă. Deci ideal ar fi să nu le fierbem.

În al doilea rând, sunt foarte sensibili la căldură. Prepararea îndelungată, cu sau fără a fierbe leguma, reduce substanţial şi cantitatea de izotiocianaţi care pot fi eliberaţi când leguma e mâncată.

Aşadar, legumele cruciferele trebuie gătite cât mai puţin posibil, într-o cantitate minimă de lichid, pentru a reduce pierderea activităţii glucosinolaţilor cauzată de înmuierea legumei în apă. Tehnicile de preparare rapidă, cum sunt fierberea în aburi sau prăjirea rapidă cu amestecare continuă într-o tigaie, sunt metode simple şi eficiente pentru a creşte cantitatea de molecule anticancer furnizată de legumele crucifere“, ne explică cei doi autori.

Fii cu băgare de seamă și atunci când cumperi varză, broccoli sau varză de Bruxelles congelate. Legumele congelate sunt supuse la un proces de înălbire la temperaturi ridicate care le reduce conţinutul de glucozinolaţi. Așadar, ca sursă de molecule anticancer, aceste produse sunt cu mult inferioare legumelor proaspete. Și foarte important, pentru a se elibera cu succes moleculele active, nu uita să mesteci bine legumele crucifere înainte de a înghiţi.

Miraculosul Sulforafan

Te-ai întrebat vreodată de ce unele crucifere au un miros ușor înțepător atunci când sunt gătite în exces? Ei bine din cauza unui atom de sulf conținut de așa-numiții izotiocianați derivați din transformarea glucozinaților.
Însă unii glucozinolaţi apar în toate cruciferele în aproximativ aceeaşi concentraţie, în vreme ce alţii, împreună cu izotiocianaţii corespunzători, se află în cantităţi foarte mari într-o anumită cruciferă. Aceste diferenţe ale conţinutului de glucozinolaţi sunt importante, deoarece anumiţi izotiocianaţi au o activitate anticancer mult mai intensă decât alţii așa cum este şi cazul sulforafanului din broccoli.

 

Remediu pentru ulcer gastric

Íîþùèå òÿíóùèå áîëè âíèçó æèâîòà è ïîÿñíèöå

Sulforafanul are şi proprietăţi antibiotice şi bactericide, mai ales împotriva lui Helicobacter pylori, bacteria responsabilă de ulcerele gastrice care afectează o mare parte din populație, întrucât bacteria este deosebit de molipsitoare (se poate lua de pe clanță, tastatură, balustradele din mijloacele de transport etc). Consumarea de broccoli permite sulforafanului să intre în contact direct cu bacteria H. pylori din stomac şi să prevină, chiar de la sursă, instalarea bolii. Aceste proprietăţi fac din sulforafan o substanță cu un mare potenţial anticancer şi, prin extensiune, broccoli devine unul dintre cele mai importante alimente pentru prevenirea cancerului prin dietă.

Izotiocianaţii şi indolii prezenţi în alte legume crucifere au, şi ei, proprietăţi anticancer care contribuie la protejarea sănătăţii. Dintre aceste molecule, două merită o atenţie specială: fenetil-izotiocianatul (PEITC) şi indol-3-carbinolul (I3C). PEITC este o moleculă formată din gluconasturtiină, un glucozinolat prezent în cantităţi mari în năsturel şi varza chinezească. Ca şi sulforafanul, s-a demonstrat că PEITC protejează animalele de laborator de cancere de stomac, esofag, colon şi plămân cauzate de expunerea la substanţe toxice.
La rândul său I3C este format prin descompunerea unui glucozinolat aflat în majoritatea legumelor crucifere, în special în broccoli şi în varza de Bruxelles.

Cele mai recente cercetări asupra rolului chimiopreventiv al I3C se concentrează asupra impactului său asupra metabolismului estrogenilor şi a capacităţii sale de a interveni în evoluţia cancerelor dependente de estrogeni, cum sunt cancerele mamare, cervicale şi uterine. Se pare că I3C poate să producă modificări în structura estradiolului care reduc capacitatea hormonului de a contribui la creşterea celulelor în aceste ţesuturi. Rezultatele arată că dezvoltarea celulelor cervicale infectate cu virusul papilloma uman HPV16 (cauza principală a cancerului cervical), deci capabile să devină celule canceroase după tratamentul cu estrogeni, a fost oprită prin administrarea de I3C“, au conchis Richard Beliveau și Denis Gingras.

În loc de concluzie, te sfătuiesc să introduci în alimentație o legumă din familia cruciferelor măcar odată pe săptămână deoarece te ajută să ții la distanță boli grele precum cancerul. Ține cont și de îndrumările despre gătirea și consumarea lor, deoarece acest lucru îți asigură cantitatea ideală de substanțe anticancer. În afară de asta… poftă bună!
Creative Commons License
Cum gătim varza și broccoli pentru a beneficia de potențialul lor anticancer by AImGroup is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.

3 comentarii la „Cum să gătim varza și broccoli pentru a beneficia de potențialul lor anticancer”

  1. In completarea acestui articol , o demonstaratie practica filmata si postata ( pe Youtube.com) eventual.
    Altfel informatia isi pierde utilitatea. Sint o gramada de articole despre ce sa nu faci dar prea putine despre ce si cum sa faci. 12 august 2015 ; 15:54

Lasă un răspuns