Sari la conținut

Despre “Alimente care combat cancerul” – lucrare de referință în domeniul sănătății

  • de

 

          „Mâncarea este un element de bază al existenţei umane, selectarea, combinarea şi transformarea sa fiind un privilegiu de care se bucură exclusiv oamenii. Culturile străvechi elaborează tradiţii care recunosc proprietăţile intrinseci, sănătoase ale ingredientelor alimentare, inclusiv ale zarzavaturilor, fructelor, leguminoaselor şi mirodeniilor şi le includ în viaţa de zi cu zi pentru a-şi păstra sănătatea. În mod ironic, medicina modernă oferă o perspectivă opusă asupra mâncării.

În general, pacienţii primesc sfaturi de la doctori în legătură cu dieta abia după ce boala s-a instalat în corp. Sfaturile date sunt aproape întotdeauna negative: evitaţi asta, eliminaţi aia, fără grăsimi, fără zahăr, fără carne, fără alcool, fără cafeină şi aşa mai departe. Cei mai mulţi doctori nu sunt, de fapt, nici instruiţi, nici nu au cunoştinţe despre baza ştiinţifică a factorilor dietei care sunt benefici sănătăţii.

Cu toate acestea, pacienţii şi publicul tânjesc după aceste cunoştinţe şi devorează informaţiile despre antioxidanţi, fitochimicale şi alte substanţe din mâncare. În această lucrare, Alimente care combat cancerul, doctorii Richard Béliveau şi Denis Gingras, cercetători renumiţi în domeniul cancerului, scot la lumină adevăruri ştiinţifice de ultimă oră în legătură cu dieta folosind un limbaj remarcabil, uşor de înţeles, conceput pentru toţi cititorii. Ei analizează cu competenţă istoricul mâncărurilor, mirodeniilor şi băuturilor, cum ar fi ceaiul verde, curcuma, fructele de pădure şi chiar ciocolata, purtându-l pe cititor într-o călătorie dinspre trecutul către prezentul ştiinţific al cunoştinţelor despre alimentaţie. Îşi concentrează atenţia asupra cancerului, iar discuţia lor include sugestii în legătură cu modul în care factorii dietetici ar putea fi incluşi în mod raţional în viaţa de zi cu zi, cu scopul de a preveni cancerul şi de a suprima bolile.

Cei doi autori îşi unesc deceniile de experienţă în domeniul cercetării ştiinţifice pentru a explica modul în care forţele genetice şi celulare conspiră pentru a da naştere cancerului şi permit răspândirea acestuia în corp sub formă de metastaze. În continuare, descriu cum substanţe prezente în mod normal în alimente au proprietatea biochimică de a preveni, împiedica şi inversa mecanismele din corp care ajută la răspândirea cancerului. În mod special, această carte este prima care vorbeşte despre modul în care angiogeneza tumorală, dezvoltarea de noi vase de sânge care hrănesc celulele canceroase, poate fi inhibată cu ajutorul factorilor dietetici.

Laboratorul doctorului Béliveau din Montreal a iniţiat metode moderne pentru a studia legăturile dintre dietă şi angiogeneză într-un mod sistematic şi cuprinzător – doctorul Béliveau este cu adevărat unul dintre vizionarii inovatori ai noii ştiinţe a alimentaţiei. În timp ce companiile biotehnologice sunt ocupate să creeze droguri sintetice pentru a învinge cancerul, cititorii acestei cărţi vor afla concepte noi în legătură cu modul în care obişnuinţele noastre alimentare pot influenţa şi suprima dezvoltarea tumorilor. Pe măsură ce medicina secolului al XXI-lea dezleagă misterele bolii, unele dintre remediile pentru cancer s-ar putea afla în alimentaţia noastră.”

Dr. William W. Li (Preşedinte şi director medical Fundaţia Angiogeneza, Cambridge,
Massachusetts, SUA) despre lucrarea „Alimente care combat cancerul.”

"Alimente care combat cancerul"

          „Indiferent dacă noi sau cei dragi am fost sau nu afectaţi de cancer, trebuie să recunoaştem că boala aceasta are puterea să ne neliniştească. Ce se poate face, dacă se poate într-adevăr face ceva, pentru a o preveni? Şi dacă viaţa noastră este afectată de cancer, aşa cum a fost a mea, ne spunem că trebuie să facem „tot posibilul” pentru a ne vindeca.

Fiind mult mai mult decât un tratat ştiinţific de popularizare, această carte propune o imagine detaliată şi cuprinzătoare despre impactul pe care alegerile legate de stilul nostru de viaţă, în special cele care predomină astăzi în ţările industrializate, îl poate avea asupra riscului de a face cancer. În vremurile acestea de avânt tehnologic fără precedent, ne concentrăm toate speranţele şi o mare parte din energie pentru a descoperi medicamente menite să vindece cancerul, dar ne-am gândit cu adevărat ce am putea face ca să îi prevenim apariţia?

E posibil ca numărul din ce în ce mai mare pentru anumite tipuri de cancer observat în anii din urmă să aibă legătură cu schimbările importante care s-au produs în stilul nostru de viaţă? Chiar utilizăm toate resursele disponibile pentru a combate această boală? Iată că această carte aduce o contribuţie importantă la percepţia noastră asupra cancerului: să combatem cancerul înseamnă nu doar să înfrângem tumorile care s-au instalat deja în corpul nostru, ci să facem tot posibilul pentru ca tumorile mai mici să nu mai aibă şansa să se dezvolte.

Auzim adesea cum specialiştii subliniază importanţa unei diete echilibrate pentru a rămâne în formă şi sănătoşi; această carte merge mult mai departe, demonstrându-ne cum alimente obişnuite, aparent nesemnificative – varza, de exemplu, sau usturoiul, sau delicioasele noastre fructe de pădure de vară – conţin molecule extrem de puternice care combat cancerul acţionând chiar la sursa bolii: împiedicând-o să se dezvolte. Mâncatul nu este o activitate lipsită de consecinţe; de fapt, este exact invers. Este fără îndoială cea mai simplă, esenţială şi naturală metodă de a vă înarma împotriva unui duşman formidabil cum este cancerul.

Această carte extraordinară, magnific ilustrată combină rigoarea ştiinţifică a discursului său de bază cu anecdote din istorie şi literatură şi chiar cu puţină poezie, rămânând totodată un ghid concis şi practic. Sunt convins că o să vă schimbe pentru totdeauna percepţia despre cancer şi despre măsurile pe care trebuie să le luăm pentru a învinge această boală.”

Pierre Bruneau Crainic, Réseau TVA (Preşedinte, Fundaţia Charles-Bruneau Montreal,
Quebec, Canada) despre lucrarea „Alimente care combat cancerul”.

ciocolata neagra

Licenţa Creative Commons
„Despre “Alimente care combat cancerul” – lucrare de referință în domeniul sănătății” de blog.aimgroup.ro este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire-Necomercial-FărăModificări 4.0 Internațional .

Lasă un răspuns