Sari la conținut

Soia în lupta împotriva cancerului

Pentru că aduce o mulțime de beneficii organismului și ajută în ameliorarea unor afecțiuni, soia a fost socotită de mulți cercetători și medici drept o comoară pentru sănătate. Descoperă-i calitățile și află cum o poți include în dieta ta.

Ce este soia?

Face parte din categoria leguminoaselor, alături de fasole și linte. Poate avea boabe galbene, din care se face laptele de soia sau boabe negre, mai bune la gust, pe care asiaticii le folosesc la pregătirea diverselor feluri de mâncare.

Ce conține?

Mai mulți autori consideră că soia este unul dintre cei mai compleți nutrienți, un produs care poate înlocui carnea, datorită principiilor nutritive de care dispune. În plus, Fănică Voinea Ene ne învață și despre valoarea terapeutică, bazată în special pe ”conținutul ei bogat în proteine 40% – are în compoziție toți aminoacizii esențiali și aproape 80% din ceilalți – , grăsimi polinesaturate 20%, carbohidrați 25%, vitamine (în special E, F, A, K, D, C, o bună parte din complexul B, coenzima Q10 ), minerale (sodiu, potasiu, fosfor, calciu, fier, magneziu), acizi nucleici, lecitină, enzime, fibre.”
Prin urmare, soia:
– are rol tonifiant asupra organismului,
– energizează și reface rezervele de minerale și vitamine,
– stimulează metabolismul,
– ajută sistemul nervos și îl întărește pe cel imunitar,
– stimulează funcția ovariană
– are efecte antitoxice și antioxidante.
Conține foarte multe proteine (mai multe decât carnea) ușor de asimilat de organism și fier, însă acesta fiind de origine vegetală e mai greu de asimilat decât cel de origine animală, ”situație ameliorată doar în cazul în care este absorbit în același timp cu vitamina C.
Așadar, este recomandabil să consumați mâncăruri pe bază de soia împreună cu legume verzi ( sau cu fructe, în cazul produselor din lapte de soia), așa cum o fac, de altfel, și locuitorii din Okinawa (Oameni fără boli, Muriel Levet).

La ce ne ajută soia?

Cercetările despre soia au arătat capacitatea sa de a scădea nivelul colesterolului din sânge și de a proteja împotriva cancerului, una dintre cele mai importante calități.. Totodată, soia poate preveni atacurile de cord, arteroscleroza, tensiunea prea mare și mențin cantitatea de zahăr din sânge în limite normale. La femei, ajută în tratarea afecțiunilor cauzate de insuficiența ovariană: fibrom uterin, chisturi ovariene și nodulii mamari. Anemia, diabetul zaharat, bolile cardiovasculare se numără printre afecțiunile pe care soia le poate ameliora.

Protecție împotriva cancerului

Boabele de soia conțin polifenoli și sunt bogate în mangan, un oligoelement antioxidant. Astfel, ele reușesc să protejeze împotriva acțiunii radicalilor liberi și a cancerelor cauzate de hormoni: cel de sân, de prostată, de uter și ovarian, colorectal și cervical, iar studiile recente au descoperit în soia genisteina care ar putea stopa creșterea celulelor canceroase.

Ajută în perioada menopauzei

Bufeuri, palpitații, insomnii, pe toate le poate ameliora soia, datorită fitoestrogenilor pe care îi conține. În plus, ajută și oasele, căci conține fosfor și vitamina K, calciu și proteine vegetale care ”spre deoasebire de cele animale, nu antrenează eliminarea calciului osos.” (Oameni fără boli)
soia cu condimente

Sub ce formă o poți consuma?

Soia se pregăti în mai multe forme:

  • Laptele de soia – se obține din boabele galbene, prin înmuiere, coacere și fermentare. În cazul în care nu s-a adaugat un surplus de calciu, acest produs rămâne foarte sărac în acest mineral esențial.
  • Tofu (branza de soia) – este o pastă albă obținută din lapte de soia prins, din care s-a eliminat zerul și la care se adaugă sulfat de calciu sau de magneziu. În Okinawa, o micuță insulă Japoneză, tofu se folosește ca ingredient în supa miso.

”Are o savoare și un parfum foarte pronunțate și de aceea se servește împreună cu alte alimente , în genera
l cu legume sote (champuru)” (Oameni fără boli, Muriel Levet).
În Japonia, oamenii nu mănâncă mari cantități de tofu, ci bucățele mici alături de orez și mai multe feluri de legume.

  • Miso – este un condiment-pastă, foarte asemănător la textură cu untul de arahide. Este foarte sărat și se folosește în general la supe și sosuri, ca umplutură pentru legume sau pentru fructele de mare. De asemenea, e sărac în calciu.
  • Natto – un alt condiment tipic asiatic, are un gust pronunțat ce amintește de brânza iute, multe calorii și calciu.
  • Sosul de soia – are consisteță lichidă și gust sărat. Nu este recomandat hipertensivilor, căci e bogat în sodiu.

Are soia contraindicații?

Da. Soia nu ar trebui consumată de femeile gravide, cele care alăptează, de bebeluși sau atunci când există un exces de foliculină în sânge (hiperfoliculinemie), iar o cantitate prea mare poate da omului sănătos dezechilibre tiroidiene sau vomă.
Surse:
Germenii: mâncarea miraculoasă, Steve Meyerowitz
Alimente care combat cancerul – Richard Beliveau și Denis Gingras
Formula sănătății perfecte – Dieta alcalină
Să ne tratăm singuri, Fănică Voinea Ene
Oameni fără boli, Muriel Levet
produse de soia
Licenţa Creative Commons
„Soia în lupta împotriva cancerului” de blog.aimgroup.ro este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire-Necomercial-Distribuire în Condiţii Identice 4.0 Internațional .

Lasă un răspuns