Sari la conținut

Stimularea cerebrală: Un vârf cucerit în domeniul neuroștiinței

  • de

Antropologii povestesc că cimpanzeii parcurg distanţe mari doar pentru a sta să privească fix cum lumina soarelui se reflectă licărind pe cascade. S-a observat ulterior că şi oamenii simt nevoia să exploreze modul în care luminile intermitente pot genera imagini fascinante şi modificări ale stării de conştiinţă.

 

Flash-urile luminoase reduc intensitatea crizelor de isterie
Cercetătorii din antichitate au realizat studii valoroase asupra efectelor şi aplicaţiilor practice ale flashurilor de lumini intermitente. De exemplu, în anul 125 d.Hr, Apuleius a observat că prin intermediul luminii ritmice produsă de mişcarea roţii olarului putea diagnostica un anumit tip de epilepsie. În jurul anului 200 d.Hr Ptolomeu a descoperit că atunci când învârtea o rotiţă cu spiţe între observator şi soare producea în ochii celui care privea forme şi culori care generau o stare de euforie. La sfârşitul secolului, psihologul francez Pierre Janet a observat că pacienţii de la spitalul Saltpêtière se relaxau profund, frecvenţa şi intensitatea crizelor de isterie reducându-se vizibil după ce făceau şedinţe cu lumini intermitente.

 

Antrenarea undelor cerebrale
Cercetările ştiinţifice moderne asupra efectelor luminii şi sunetelor ritmice au început în anul 1930 când specialiştii şi-au dat seama că ritmurile undelor cerebrale tind să se alinieze cu ritmul stimulilor intermitenţi de lumină şi sunet, proces numit antrenarea creierului. De exemplu, atunci când flashuri de lumină pe frecvenţa de 10 Hz băteau în ochii unei persoane (monitorizate la electroencefalograf) creierul său emitea unde pe aceeaşi frecvenţă.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial electronistul Sidney Schneider (specialist în lucrul cu echipamente radar) era fascinat de efectele luminilor ritmice asupra operatorilor care intrau în stări modificate de conştiinţă în timp ce se uitau fix la ecranele radar. Sidney Schneider a realizat primul dispozitiv medical special conceput pentru a stimula şi modela undele cerebrale prin intermediul flash-urilor luminoase. Acest dispozitiv se foloseşte şi în prezent la scară largă în mai multe domenii, mai ales în hipnoterapie.

 

Cercetările ştiinţifice au atins un vârf nou

În anii 1940 când marele neurolog W. Gray Walter a folosit o orgă electronică şi un electroencefalograf performant pentru a investiga ceea ce el a numit fenomenul luminilor intermitente. A descoperit că flash-urile luminoase modifică activitatea undelor cerebrale, producând stări de profundă relaxare (asemănătoare transei) şi imagini mentale foarte vii. A mai observat că licărirea luminilor modificau activitatea cerebrală de la nivelul întregului cortex, nu doar din acele părţi ale creierului asociate cu vizualul. „Se pare că flash-urile de lumini sparg barierele fiziologice dintre diferite regiuni ale creierului. Asta înseamnă că stimulii ritmici de lumină recepţionaţi de partea cortexului ce ţine de proiectarea vizuală trec şi în alte regiuni ale creierului. ”(Gray Walter)

 

 

Mandale şi culori dumnezeiesc de frumoase
Cercetările lui Walter Gray au atras atenţia multor mari artişti, printre care şi romancierul american William Burroughs, care a conceput un dispozitiv simplu ce emitea lumini intermitente, dispozitiv numit Dreammachine. Iată cum descria Burroughs efectele aparatului său:

Participanţii la experiment au văzut lumini strălucitoare puternice şi culori dumnezeiesc de frumoase.  Observau forme geometrice de o complexitate fascinantă construite ca un mozaic multidimensional şi bulgări de foc ce semănau cu mandalele misticilor orientali.

 

Relaxare profundă şi creşterea coeficientului de inteligenţă
Un flux puternic de informaţii noi obţinute în urma unor cercetări în anii 1960-1970 a evidenţiat faptul că luminile intermitente la anumite frecvenţe pot avea efecte incredibile asupra creierului. Numeroşi specialişti au concluzionat că stimularea cerebrală prin stimuli vizuali ritmici produc rezultate benefice, câteva dintre ele fiind creşterea coeficientului de inteligenţă, ridicarea la un grad foarte mare de performanţă a tuturor proceselor mentale, relaxare profundă şi sincronizarea emisferelor cerebrale.

Un astfel de dispozitiv pentru antrenarea creierului prin stimuli luminoşi şi sonori este MIND SYNERGY conceput de inginerul și fondatorul echipei AIM Group – Eugen Bîrgăoanu. Detalii aici.

 

Lasă un răspuns