Sari la conținut

5 minerale cu importanță majoră pentru sănătate

 

Alături de vitamine, mineralele au un rol hotărâtor în buna funcționare a organismului. Necesarul zilnic se poate asigura din surse naturale, printr-o alimentație corectă, sănătoasă, echilibrată, suplimentele intervenind numai atunci când acest lucru nu se realizează, fie din cauza  dietei, fie a stresului, fie a capacității scăzute a organismului de asimilare.

 

    1. Calciul

Este cel mai abundent mineral din corp și are un rol esențial în buna funcționare a organismului. În proporție de 99%, calciul se găsește în oase și dinți, cărora, împrună cu fosforul  le asigură rezistență. Are însă și alte roluri: acționează în coagularea sângelui, împreună cu magneziul intervine în activarea musculară, în special a miocardului, asigură funcționarea normală a celulelor nervoase și îmbunătățește sistemul imunitar. Calciul ajută la absorbția fierului și a vitaminei B12, însă la rândul său are nevoie de ajutor pentru a fi absorbit în organism, fiind dependent de prezența vitaminei D.

Prea mult sau prea puțin

Deficitul de calciu are ca urmări apariția cariilor, rahitismul, osteoporoza. Hipocalcemia (nivel scăzut al calciului în sânge) se poate manifesta și prin apariția cârceilor, transpirație în exces, lipsa energiei sau dereglări ale ciclului menstrual. La polul opus, hipercalcemia (nivel crescut al calciului în sânge, poate să apară în urma unor tratamente) apare ca urmare a unui aport ridicat ce depășește 2000 mg și poate provoca constipație, greață, vărsături, crampe abdominale, cefalee, dispariția poftei de mâncare. Această stare poate duce la complicații, de exemplu apariția calculilor renali. Calciul se absoarbe destul de greu în organism.  Chiar dacă alimentația este adecvată, e posibil ca absorbția să nu se facă optim, de aceea trebuie să avem în vedere câțiva factori care ajută în acest sens: vitaminele A, C și D (absolut necesară, fără ea absorbția calciului nu se produce).

Doza zilnică necesară: un adult are nevoie de circa 800-1000 mg/zi; peste 50 de ani se recomandă 1200 mg/zi, în timp ce pentru copiii între 9-18 ani se recomandă 1300 mg/zi.

Surse naturale de calciu: lapte, iaurt, chefir, legumele verzi – broccoli, spanac, varza, salată, ouă, somon, sardine, semințe de susan.

 

    2. Fierul

Este necesar în mare parte pentru producția hemoglobinei, o substanță care ajută globulele roșii să transporte oxigenul în celule. Fierul este necesar pentru a preveni anemiile, pentru a întări organismul în fața bolilor, e util în procesul de creștere. Femeile ar trebui să acorde o importanță mai mare asimilării acestui mineral, căci din cauza pierderilor din timpul menstruației și a schimbărilor ce au loc în timpul sarcinii și în perioada de  alăptare, sunt predispuse carențelor de fier. Fierul din ficat sau pește – stridii, sardine- e mai ușor de absorbit de organism, în timp ce fierul din legumele verzi și din cereale integrale este mai greu de asimilat. Cafeaua, alcoolul, cuprul în exces încetinesc absorbția fierului. El este ajutat în schimb de vitamina C și cobalt.

Prea mult sau prea puțin

În lipsa unei cantități adecvate de fier, apare anemia, cu cefalee și amețeli. De asemenea, în această situație, organismul nu mai face față și nu poate lupta adecvat împotriva eventualelor  infecții. Excesul de fier poate să apară în cazul în care organismul nu e capabil să regleze absorbția de fier sau în cazul unui tratament inadecvat. Urmările sunt constipație, greață, dureri abdominale.

Doza zilnică necesară: dozele diferă în funcție de vârstă și sex – femei – 16-18 mg/zi, bărbați – 10 mg/zi, copii – se calculează în funcție de greutate. 

Surse naturale de fier: orez brun și alte cereale integrale, gălbenuș, pește, linte și legume uscate (mazăre, fasole), fructe uscate(prune, struguri și caise), legume cu frunze verzi.

 

    3. Magneziul

sucrosii_dcf77f000aTe simți epuizat și mereu obosit? Ai crampe musculare și simți furnicături? E foarte posibil să ai o carență de magneziu. Implicat în numeroase funcții metabolice, acest mineral e de importanță majoră pentru sănătate, activează contracția mușchilor, ameliorează simptomele premenstruale și e de ajutor în tratarea infecțiilor. Magneziul este necesar pentru asimilarea vitaminei C, a calciului și potasiului. Dacă ai probleme cu kilogramele în plus, magneziul este un mineral pe care trebuie să îl ai în vedere, căci contribuie la transformarea grăsimilor în energie. Contribuie la reglarea ritmului cardiac, împiedică formarea calculilor și are rol de calmant natural împreună cu calciul. Ca să fii sigur că magneziul este asimilat corespunzător, ia-l împreună cu vitamina B6.

Prea mult sau prea puțin

Deficitul de magneziu provoacă dureri de cap, iritabilitate, contracții ale mușchilor și duce la  slăbirea sistemului imunitar. Unele medicamente și antibiotice și unele obiceiuri nesănătoase (consumul mare de zahăr, alcoolul, cofeina) epuizează rezervele de magneziu. Aceleași tulburări se resimt și în cazul excesului de magneziu, care poate să apară din cauza suplimentelor alimentare sau a  unor  medicamente. Magneziul din alimente nu este periculos pentru sănătate și nu poate provoca un exces.

Doza zilnică necesară: adulții au nevoie de 400 mg de magneziu. E bine să fie luat la recomandarea medicului. Dacă regimul tău conține alimente bogate în magneziu, vei reuși să asiguri organismului necesarul zilnic, fără să mai ai nevoie de suplimente cu acest mineral.

Surse naturale de magneziu: fructe oleaginoase (nuci, migdale), banane, legume verzi (spanac, broccoli, ceapă verde), cereale integrale, cacao și ciocolată, avocado, fructe de mare.

 

    4. Potasiul

Este mineralul cu rol esențial în menținerea sănătății inimii, căci previne infarctul și reglează tensiunea arterială. Crește și menține un tonus muscular bun, susține activitatea de la nivelul creierului și ajută la o bună oxigenare a acestuia.

Prea mult sau prea puțin

Când potasiul nu este în cantitate suficientă, apare oboseala cronică, durera puternică de cap și tonusul muscular scăzut. Carențele apar în special din cauza consumului mare de cofeină, la diabetici și în cazul abuzului de diuretice și laxative. Dacă potasiul e administrat în cantitate prea mare, poate apărea un dezechilibru mineral.

Doza zilnică necesară: 3500 mg este cantitatea ideală pe care organismul nostru trebuie să o primească.

Surse naturale de potasiu: pește, banane, caise, cartofi, spanac, fasole albă, ciuperci, avocado.

 

bautura malt    5. Zincul

Are rol cicatrizant și ajută la vindecarea rănilor, susține regenerarea celulară, este un element important în buna funcționare a sistemului imunitar și are o contribuiție majoră în perioadele de creștere și în dezvoltarea normală a copiilor. Pentru că este un foarte bun antioxidant, protejează corpul împotriva radicalilor liberi, responsabili de apariția cancerului. Menține în stare bună activitatea prostatei și are rol important în dezvoltarea organelor de reproducere.

Prea mult sau prea puțin:

Nu mai ai poftă de mâncare, ai slăbit, răcești des, nu ai energie? Îți cade părul, ai unghii fragile și ai început să ai probleme cu acneea? O carență de zinc ar putea fi răspunsul pentru toate aceste probleme și se poate manifesta mai frecvent la vârstnici și la femeile care încep să intre la menopauză. Pe de altă parte, un exces de zinc poate duce la tulburări gastro-intestinale și poate provoca creșterea colesterolului rău, anemie și durere mare de cap.

Doza zilnică necesară: 10-15 mg/zi (copii – 2-8 mg) în funcție de vârstă și sex. Suplimentele de zinc se iau în funcție de recomandările medicului.

Surse naturale de zinc: carne roșie, ouă, lactate, pește, semințe de dovleac, fructe de mare.

 

Sursă: ”Terapia prin vitamine”, Maude Bouchard

   

Licenţa Creative Commons
5 minerale cu importanță majoră pentru sănătate de http://blog.aimgroup.ro este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire-Necomercial-FărăModificări 4.0 Internațional.
.

34 de comentarii la „5 minerale cu importanță majoră pentru sănătate”

  1. Pentru ca din analize reiesea ca am o lipsa de magneziu, am fost la doctor si i- am povestit ca am citit intr-un articol publicat in revista Sanatatea A-Z ca ar trebui sa iau 12 comprimate de Magnerot pe zi , iar doctorul s-a strambat la mine si mi-a spus ca “ informatiile din revista Sanatatea A-Z sunt eronate si ca Magnerot se ia doar conform prospectului , NUMAI cate 2×3 pastile/zi , dar daca il iei dupa ce citesti ce spun unii pe net sau altii prin articole din reviste – care numai de sanatate nu sunt – nu stiu ce sa spun…e pe propria ta raspundere”

  2. Deficitul de Magneziu genereaza ameteala, cistita, anxietatea, convulsiile, confuzia hipertensiunea, migrenele, pierderile de memorie, crampele musculare, deficitul de potasiu- sete extrema Iritabilitatea, retentia de lichide, probleme cu inima, depresia, dificultate la inghitire. M-am simtit mult mai bine dupa ce am consumat Magnerot, niste pastile cu magneziu care trebuie luate conform prospectului, numai cate 2 x3 pastile /zi .

  3. Deficitul de Magneziu genereaza boli ale rinichilor si ale ficatului, cheaguri de sange, astm bronsic, boli intestinale, deficit de Calciu, hipertensiune arteriala, osteoporoza, oboseala, constipare, tremuraturi, diabetul de tip 2. M-am simtit mult mai bine dupa ce am consumat Magnerot, niste pastile cu magneziu care trebuie luate conform prospectului, numai cate 2 x3 pastile /zi .

  4. Observ ca o categorie importanta de alimente ne ajuta sa suplinim lipsa magneziului; fata mea a decoperit ( ea facand si mult sport ) ca o solutie este folosirea Magnerot, niste pastile cu magneziu care trebuie luate , conform prospectului, numai cate 2 x3 pastile /zi – care este eficient si acopera lipsa magneziului din corp, ajutandu-te astfel sa simplifici cautarea alimentelor – care nu sunt intotdeauna bio – necesare pentru a obtine acelasi lucru

  5. Sotul meu are lipsa de magneziu si asa am realizat si eu ce important este. Adevarul e ca nici nu ma interesa ce alimente contin magneziu si ce nu, dar recent am citit ca Magnerot-ul, niste pastile cu magneziu care trebuie luate conform prospectului numai cate 2 x3 pastile /zi ajuta la inlaturarea spasmelor musculare, a insomniilor,regleaza tensiunea arteriala. Dupa nici 2 saptamani de tratament era ca nou.

  6. Aveam o stare cumplita , cu dureri ingrozitoare de cap,stari de voma si foarte multa slabiciune, am luat Magnerot, niste pastile cu magneziu, care trebuie luate conform prospectului numai cate 2 x3 pastile /zi si mi-am revenit foarte repede.Foarte important este magneziul pt organismul nostru, in fiecare zi 300 de procese chimice si reactii necesita prezenta acestui mineral si merita administrat pt ca viata noastra sa fie mai sanatoasa!

  7. Starea de ameteala la schimbarea brusca a privirii – stării de vertij- bufeuri si frisoane sunt cauzate de deficienta de magneziu. Mi-a fost recomandat Magnerot, – niste pastile cu magneziu, care trebuie luate conform prospectului, numai cate 2 x3 pastile /zi . Rezultatele au fost nesperate, doar dupa cateva zile de tratament.

  8. Oboseam deseori fara sa fac un efort deosebit, chiar ma gandeam cu groaza ca am astm bronsic, stare care se combina cu tremuraturi; M-am simtit excelent dupa ce am consumat Magnerot, niste pastile cu magneziu care trebuie luate conform prospectului, numai cate 2 x3 pastile /zi .

  9. O data cu consumul de alcool, cofeina, excesul de zahar si diuretice, creste si lipsa de magneziu de care sufar. Am rezolvat nesperat de repede aceste probleme administrandu-mi la sfatul medicului Magnerot, niste pastile cu magneziu, care trebuie luate conform prospectului, numai cate 2 pastile de 3 ori/zi

  10. Ce medicamente ar trebui sa luam pentru deficitul de magneziu? Un prieten mi-a recomandat Magnerot – niste pastile cu magneziu, care trebuie luate conform prospectului, numai cate 2 pastile de 3 ori/zi ; Magneziul este eficient ptr. contractii musculare, hipertensiune, insomnii,bufeuri,frisoane, disconfort abdominal,tremuraturi, neliniste,teama.

  11. Am aflat de la medic ca starea de ameteala la schimbarea brusca a privirii – stării de vertij- bufeuri si frisoane sunt cauzate de deficienta de magneziu. Mi-a fost recomandat Magnerot, – niste pastile cu magneziu, pe care le-am luat conform prospectului . Rezultatele au fost nesperate, doar dupa 1-2 saptamani de tratament.

  12. Cu ajutorul doctorului am constatat ca lipsa de magneziu din corp duce la contractii musculare, hipertensiune, insomnii,bufeuri,frisoane, disconfort abdominal; eu am reusit sa suplinesc foarte bine lipsa acestuia cu Magnerot, niste pastile cu magneziu, care trebuie luate conform prospectului si dupa nici 2-3 saptamani am uitat de carcei si de insomnii.

  13. Am aflat cu mirare dupa ce am facut niste analize ca lipsa magneziului, care are un rol deosebit de important in prevenirea bolilor cardiovasculare si este esential pentru buna functionare a muschilor si a nervilor, poate fi suplinita cu Magnerot- pastile cu magneziu, care trebuie luate conform prospectului. Am scapat de spasme musculare si insomnii in nici 2 saptamani.

  14. Din analizele pe care le-am facut am aflat ca absorbtia proteinelor, a calciului si a vitaminelor C si D care erau deficitare, se poate regla cu un aport suplimentar de magneziu. Avand deficienta de magneziu, am suplinit-o cu succes folosind Magnerot, niste pastile cu magneziu, si dupa 2-3 saptamani si-au facut efectul, scapand chiar si de crampele musculare.

  15. Sufeream de insomnie, aveam tensiunea marita si uneori eram depresiva din cauza colesterolului marit, dar dupa administrarea de Magnerot (niste pastile cu magneziu ) mi-am revenit relativ repede, cam in 2-3 saptamani.Multumesc dna doctor!

  16. Dupa insomnii prelungite si crampe musculare care ma sacaiau exact cand as fi dormit, ceea ce imi genera un stres continuu, uneori migrene,dupa efectuarea unor analize si la indicatia medicului mi-am administrat Magnerot (pastile cu magneziu, recomandate de medic) si dupa ce am luat 6 pastile /zi ( de 3 ori cate 2, dimineata, la pranz si seara), dupa nici o luna, rezultatele au fost excelente!

  17. Crampe musculare, nervozitate crescută, oboseală, cateodata fobii si atacuri de panică, numai eu stiu cat am indurat, nu stiam ce sa mai cred, dar in sfarsit, dupa ce m-am hotarat sa merg la un consult la medic si acesta mi-a recomandat Magnerot (pastile cu magneziu) si dupa ce am luat 6 pastile /zi ( de 3 ori cate 2 , dimineata, la pranz si seara) rezultatele pozitive n-au intarziat sa apara , iar dupa doar 2-3 saptamani parca eram alt om.

  18. Ptr ca am descoperit de curand ca am tensiunea ridicata din cauza lipsei de magneziu , la indicatia doctorului am inceput un tratament cu Magnerot ( pastile cu magneziu din care am luat , conform prospectului cate 6 pastile /zi ( de 3 ori cate 2, dimineata, la pranz si seara ) si dupa aprox. o luna de zile ma simt mult mai bine.

  19. Citindu-mi analizele doctorul a constatat o lipsa de magneziu 1,57 si mi-a prescris Magnerot ( cate 2 pastile de 3 ori /zi, dimineata, la pranz si seara ) si dupa aproximativ 2 saptamani simptomele ( cap tulbure, greu, ameteli,slabiciune, somnolenta ) s-au ameliorat mult, imi este mult mai bine.

  20. Chiar nu e de gluma cu lipsa magneziului, sunt incredibile reactiile pe care mi le dadea deficienta de magneziu din corp: insomnie, carcei, slabiciune generala. Doctorul mi-a prescris Magnerot ( cate 2 pastile dimineata , la pranz si seara ) si dupa 2-3 saptamani eram din nou in forma.

  21. Acum 1 an in timpul verii am avut un „atac” in sensul ca deodata am simtit lipsa de aer….si m-am simtit ca si cand o nicovala imi apasa pieptul… am mers la policlinica unde mi s-a facut o electrocardiograma la inima si mi s-a luat tensiunea ; dupa o injectie cu magneziu totul a revenit la normal (am urmat 1 luna si un tratament cu Magnerot) si de atunci nu am mai avut absolut nici o problema.

  22. Mi se intampla sa am lipsa de aer, care se suprapunea uneori cu o anxietate care este ingrozitoare. Mereu fac atacuri de panica gandindu-ma ca este inima si ca as putea pati ceva, dar iau Magnerot (2 pastile de 3 ori/zi) si este ok. Multa lume are aceasta problema, dar la mine stresul este mare si corpul meu elimina mult magneziu.

  23. Aveam o durere surda ,o senzatie de disconfort toracic in partea dreapta, am facut o multime de investigatii , chiar si radiografii pulmonare, doctorul mi-a zis ca nu am nimic la plamani, am mers si la psihiatrie si mi s-a spus ca am stari de anxietate si sufar de depresie si mi-a prescris Magnerot (2 pastile de 3 ori/zi) si ce credeti ? dupa aproximativ o luna nu am mai avut atacuri de panica .

  24. Intr-o seara mi s-a facut rau, spasme musculare in diverse zone ale corpului (picioare, maini, ochi, spate etc., rar in aceleasi locuri), o durere surda, vaga in zona inimii si mana stanga, durere vaga si difuza in toti muschii in special maini si picioare, ma simteam f. obosita, fara putere, iar cand incerc sa dorm imi simt muschii moi, un fel de tremur usor in ei, si adorm greu din cauza asta. Am luat Magnerot, (2 pastile de 3 ori/zi) si dupa vreo luna am simtit o ameliorare evidenta.

  25. O simpla depresie netratata poate sa conduca la stres, nervi, anxietate ,ca urmare a anxietatii asociate. Am fost la policlinica si dupa ce am luat vreo luna Magnerot (2 pastile de 3 ori/zi) m-am simtit foarte bine, parca eram alt om…

  26. Lipsa de magneziu de care sufeream imi provoca somnolenta, apatie, cascat. Numai dupa ce am aflat de Magnerot ( noroc cu nora mea care este medic ) si am luat vreo luna (2 pastile de 3 ori/zi) , am uitat complet de acest disconfort

  27. Eu nu asimilez magneziul usor si am trecut prin stari de depresie mari si intr-un final , in urma unor analize mi-a fost recomandat Mgnerot si dupa aproximativ o luna de tratament (2 pastile de 3 ori/zi) imi ies bine analizele si in primul rand ma simt eu mai bine , nu aveam idee cat de important este magneziul pentru organism.

  28. Buna ziua, mult timp am neglijat , dar dupa ce mi-am facut analizele si mi-a iesit o carenta de magneziu mi-am dat seama cat de important este acesta pentru organism si am inceput sa iau , la recomandarea doctorului, Magnerot (2 pastile de 3 ori/zi) dupa aprox. o luna de tratament am vazut schimbarile si acum nu ma mai pot lipsi, doar ca problema importanta este sa-l iei pe cel care e bun, prin farmacii gasim de toate, dar asta nu inseamna ca toate sunt si bune sau de calitate.

  29. Pentru cei cu ameteli… si eu am avut si am citit mult despre cum se trateaza… singurele efecte au avut pastilele cu magneziu, Magnerot pe care le-am luat cate 2 pastile de 3 ori/zi,dar nu trebuiesc luate mult timp… sper sa va fi fost de ajutor! o zi buna!

  30. Dupa 3 zile de ameteli urate, am luat niste pastile cu magneziu, Magnerot , cate 2 pastile de 3 ori/zi, la sfatul unei prietene. Bineinteles ca nu ma asteptam la minuni, dar ea s-a produs. Dupa primele pastile am simtit ca mi s-a luminat capul si am fost alt om.

  31. Pe langa ameteli, eu mai am si probleme de concentrare, senzatie de presiune in ureche, vedere neclara, dureri spre inima, probleme cu colecistul de fiecare data cand vine sezonul rece. Ametelile apar mai des cand vin de la frig la cald, cand intorc capul stanga dreapta, cand ma uit in jos sau in sus…dupa consultatie mi s-a recomandat Magnerot, cate 2 pastile de 3 ori /zi. Ma simt mai bine, desi nu am decat cateva zile de tratament…

  32. Uneori mi se intampla ca atunci cand ma ridic brusc de pe un scaun , pat etc. sa am senzatie de lesin ( mi se intuneca privirea) si inima parca imi bate mai tare … oare de la ce sa fie ? doctorul de familie mi-a spus ca am o carenta de magneziu si ca ar trebui sa fac un tratament cu Magnerot, niste pastile cu magneziu. Mentionez ca sunt o tipa slaba si inalta …ma ingrijoreaza aceasta stare…

  33. Dupa ce mi s-a constat medical lipsa de magneziu, am realizat si eu ce important este acesta in corp. Adevarul e ca nici nu ma interesa ce alimente contin magneziu si ce nu, dar recent am citit pe site-ul despremagneziu.md ca Magnerot-ul, niste pastile cu magneziu ajuta la inlaturarea spasmelor musculare, a insomniilor, regleaza tensiunea arteriala. Dupa nici 2 saptamani de tratament ( cate 2 patile dimineata , la pranz si seara ) dormeam mult mai bine , iar carceii m-au lasat definitiv.

Lasă un răspuns