Sari la conținut

Alternative naturale la produsele cosmetice nocive

Sigur, miros frumos, au o textură fină şi ne răsfaţă cu spuma lor delicată. Vorbim de numeroasele loţiuni, şampoane şi balsamuri de orice fel care umplu baia oricărei femei moderne, folosite zilnic pentru îngrijirea corpului nostru. Dar este cu adevărat vorba despre îngrijire? Mai degrabă nu, căci substanţele chimice conţinute în exces de o astfel de cutie cosmetică, parabenii, sulfaţii şi ceilalţi aditivi ne afectează, pe termen lung, sănătatea, în timp ce senzaţia de bine durează foarte puţin. Şi când te gândeşti că natura are alternative cât se poate de benefice la aceste produse cosmetice nocive!
Noi am tras cu ochiul pentru tine la câteva secrete de frumuseţe ale unora dintre cele mai frumoase femei din lume, indiencele, care încă nu au renunţat la poţiunile lor tradiţionale, din simplu motiv că acestea încă funcţionează. Iar pe unele le-am încercat şi noi. Treci şi tu pe natural şi vezi, aşadar, cum te poţi înfrumuseţa fără să apelezi la chimicale!

Ulei de cocos în loc de cremă de corp

Uită de orice fel de loţiune folosită până acum! Aşa am făcut şi eu după ce am descoperit acest ulei deosebit de hrănitor şi cât se poate de natural, pe care l-am folosit pentru ten, piele, vârfurile părului şi sunt sigură că lista poate continua. Textura lui grasă, care intră, totuşi, foarte rapid în piele, ajută la hidratarea pe termen lung a acesteia. Mai mult, acţionează şi asupra elasticităţii acesteia, căci, folosit regulat, acest ulei bogat în vitamina E şi alţi antioxidanţi puternici ajută la prevenirea ridurilor şi a altor semne ale bătrâneţii. Foloseşte-l ca atare sau în combinaţie cu alte uleiuri vegetale precum cel de măsline sau de migdale.
ulei de cocos

Henna în loc de vopsea de păr

E clar că intrăm pe teritoriu indian, căci această plantă este folosită din vremuri demult apuse pentru vopsirea părului încărunţit. Şi multe femei depun mărturie că este atât de eficientă, încât nu mai ai nevoie de produsele cosmetice pline de compuşi chimici, care conferă şi un aspect artificial părului. Nu băgăm mâna-n foc că frunzele de henna te vor ajuta să-ţi colorezi părul c-o altă nuanţă decât cea de roşu cărămiziu, însă reţetele tradiţionale indiene susţin combinarea acesteia cu ulei de susan sau frunze de curry sau cu suc de lămâie şi ceai, pentru a diversifica un pic nuanţele de vopsea naturală. În plus, henna acţionează şi ca produs de îngrijire, conferind părului strălucire şi rezistenţă. Dacă henna ţi se pare puţin accesibilă, poţi folosi tradiţionala infuzie de frunze de nuc, care reuşeşte şi ea să acopere cu succes firele albe. Iar nuanţa obţinută este una mai naturală decât cea a hennei.

Turmeric cu fucte ca mască de faţă

Vorbim despre mirodenia tradiţională a Indiei, mai cunoscută şi sub denumirea de șofran indian şi înrudită cu ghimbirul, pe care femeile o folosesc ca mască pentru exfolierea feţei, în locul celor cosmetice şi pline de compuşi nocivi. Reţeta este relativ simplă, dar ai nevoie de două produse destul de exotice, condimentul turmeric (praf) şi puţină cremă de lămâie (lemon curd) pe care le amesteci şi, după ce se transformă în pastă, le aplici pe faţă. Laşi mască să acţioneze 15-30 minute, apoi limpezeşti din abundenţă cu apă.

aloe veraAloe vera în loc de cremă pentru pielea uscată

Este un remediu vechi, pe care îl ştiam cu toţii, dar am uitat să-l mai aplicăm. În general, cremele de hidratare a pielii uscate conţin ingrediente contaminate cu compuşi chimici periculoşi, care sunt absorbiţi, după folosire, în piele şi-n organism. Şi de ce să ne expunem acestui risc când avem la dispoziţie unul dintre cele mai eficiente balsamuri naturale: aloe vera? Ai nevoie doar de o plantă de aloe vera, însă nu-i rău să investeşti în propria ta cremă de faţă naturală, nu-i aşa? Fă apoi o crestătură într-o frunză cărnoasă a plantei, colectează pasta care iese din ea şi aplic-o pe piele. Simplu!

 

Semințe de rodie în loc de ruj de buze

Poţi obţine acea nuanţă naturală şi sănătoasă de roz a buzelor tale fără să apelezi mereu la rujurile pline de chimicale, folosind un scrub din seminţe de rodie. Zdrobeşte aceste seminţe şi amestecă-le cu o cremă de lapte şi aplică zilnic pasta rezultată pe buze, pentru a le menţine hidratate şi cu o culoare naturală. Mai poţi combina aceste seminţe zdrobite cu zahăr şi ulei de măsline şi să foloseşti pasta pentru a-ţi freca uşor buzele. Efectul va fi mai fermecător decât cel dat de ruj.

Experimentul nostru: În loc de șampon

Am citit despre această reţetă pe prea multe bloguri de frumuseţe pentru a nu avea curiozitatea de a o încerca şi eu. Este acea alternativă la şamponul cel nociv, care usucă şi-i conferă un aspect tern părului tău. Vorbim de două produse pe care sigur le deţii şi tu, în bucătărie: bicarbonatul de sodiu şi oţetul de mere.
Am urmat şi eu reţeta şi am dizolvat o lingură de bicarbonat în circa 300 ml de apă, iar cu amestecul rezultat mi-am spălat părul, insistând asupra rădăcinilor. Probabil că am greşit puţin cantităţile, căci pentru un păr lung ca al meu ar fi fost nevoie, probabil, de două linguri de bicarbonat, iar cantitatea de apă ar fi trebuit să fie mai mică pentru a se forma o pastă. A fost, însă, prima încercare, voi şti mai bine la următoarea. După ce am clătit părul de bicarbonat, am trecut la a doua parte a reţetei: două linguri de oţet de mere în circa 350 ml de apă, amestec aplicat pe păr şi lăsat să acţioneze câteva minute, apoi clătit. La sfârşit, am folosit pe părul umed şi puţin ulei de cocos, pentru hidratare. Ce-am obţinut? Un păr care la atingere se simte moale şi uşor, eliberat de compuşii artificiali din şampoanele cosmetice. E drept că rezultatele nu se vor vedea la prima spălare, fanii acestei metode naturale de curăţare a părului susţinând că o schimbare în bine se va observa după două săptămâni. Dar multe voci spun că merită şi că părul lor n-a arătat niciodată atât de sănătos.

Despre alternative naturale la produsele chimicale de care vrem să ne debarasăm (mai ales dacă, din nefericire, am fost diagnosticați cu cancer) vorbește și Hulda Regehr Clark în cartea sa Vindecarea tuturor formelor de cancer. Autoarea ne aduce în vedere minunatele beneficii ale unor plante și extracte din plante precum extractul de coajă de nucă neagră, pelinul sau cuișoarele și alte ingrediente naturale folosite în prepararea cremelor, loțiunilor sau a altor produse pentru îngrijire personală.
Licenţa Creative Commons
„Alternative naturale la produsele cosmetice nocive” de aimgroup.ro este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire-Necomercial-FărăModificări 4.0 Internațional .

Lasă un răspuns