Sari la conținut

Ce legătură este între vitamina B şi tutunul natural?

 

Sună ciudat asocierea unei vitamine (esențiale organismului) cu tutunul (corelat de obicei cu efectele sale distructive). Care este legătura dintre cele două și de ce ar trebui să aflăm acest lucru? Despre asta ne-am propus să vorbim în articolul de față.

Să înțelegem

Vitamina B este un complex de mai multe vitamine diferite care coexistă în aceleaşi alimente. Tutunul sau tabacul este o plantă din genul Nicotiana, familia Solanaceae. În lume există peste 70 de specii de plante de tutun, principala din punct de vedere comercial fiind Nicotiana Tabacum.

Cei care cunoşteau cel mai bine proprietăţile benefice ale tutunului sunt, se pare, amerindienii şi tot ei l-au făcut, apoi, cadou, omului alb. Vă vine să credeţi sau nu, dar tutunul, aşa cum era cultivat de băştinaşi, avea efecte cu adevărat benefice pentru organismul uman, (lucru care bineînțeles nu se aplică în cazul celui rafinat, modern). De exemplu, era bine cunoscut faptul că tutunul natural fortifică sistemul imunitar, îmbunătăţind producţia de energie şi amplificând reacţiile metabolice ale ficatului.

floare de tutunIndienii ştiau ei ce ştiau, iar John Thomas, autorul volumului „Cum poate fi inversat procesul de îmbătrânire“, a ajuns la următoarea concluzie surprinzătoare: „Tutunul este cea mai bogată sursă naturală de vitamina B din lume. Nimic nu se compară cu el în această privinţă. Concentraţia de vitamina B din tutun ajunge până la 30%!“

Mai mult, cercetătorul într-ale întineririi organismului uman ne sfătuieşte chiar să folosim tutunul natural în alimentaţie, şi anume cantităţi mici de frunze uscate sau proaspete în salatele noastre, în fasole sau în ciorbe, iar în urma acestui lucru obţinem toată cantitatea de vitamina B de care avem nevoie. Însă se recomandă adăugarea unei cantităţi de suc de lămâie sau de oţet din mere pentru ca frunzele de tutun să devină digerabile.

PH-ul tutunului alimentar este de 10-11. Sucul de lămâie şi oţetul din mere au un pH de 2. Acidul stomacal are un pH cuprins între –1 şi +1. Pentru fiecare unitate în plus sau în minus pe scara pH-ului (7 este considerat a fi pH-ul neutru; valorile superioare sunt alcaline, iar cele inferioare acide), pH-ul se modifică de 10 ori. Aşadar, un pH de 10 este de 1.000 de ori mai alcalin decât unul de 7“, susţine Thomas.

Vitamine B naturale şi sintetice

Adevăratele vitamine B sunt substanţe importante şi absolut necesare pentru funcţionarea normală a musculaturii şi a sistemului nervos. Din păcate, însă, susţine John Thomas, autorul volumului „Cum poate fi inversat procesul de îmbătrânire“, toate vitaminele B din comerţ, cu excepţia celor derivate din surse alimentare, sunt sintetice, iar pentru a mima efectele celor reale, este nevoie de cantităţi mari de vitamine de sinteză.

În al doilea rând corpul nostru este incapabil să îşi construiască ţesuturi sănătoase cu ajutorul vitaminelor sintetice. Aşadar, când rezervele de vitamina B naturală din organismului uman scad, apare anemia pernicioasă, caracterizată prin reducerea periculoasă a numărului de globule roşii din sânge, cele care transportă oxigenul în corp, către celule. Netratată, aceasta poate duce la prăbuşirea completă a sistemului imunitar. Lipsit de o cantitate suficientă de vitamine B, corpul nostru este, aşadar, expus bolilor.

Thomas recomandă, pentru o bună absorbţie a acestei vitamine, superalimente precum tabletele de ficat biogen, algele Klammath, polenul armonic, orezul taoist, legumele cu frunze verzi şi carnea roşie organică.

Să nu uităm, însă, de tutunul verde, bogat în vitamina B, cel uscat fiind chiar mai concentrat. Tutunul uscat conţine acid nicotinic. Acidul nicotinic, niacina şi nicotinamida sunt forme acide ale nicotinei. Dacă derivă dintr-o sursă alimentară naturală, niacina naturală, cunoscută şi sub numele de vitamina B3, îmbunătăţeşte circulaţia sângelui şi are calităţi anticoagulante.

Povestea niacinei

Nicotina a fost numită astfel după numele lui Jean Nicot, ambasadorul francez în Portugalia, care a trimis primele seminţe de tutun la Paris, în anul 1550. Nicotina în stare naturală este o sursă alimentară extrem de bogată în vitamina B. Consumată sub formă de frunze şi în cantităţi mici, ea nu generează probleme. În schimb, purificată sau sintetizată, ea devine extrem de periculoasă. Indienii cunoşteau asta cel mai bine şi o consumau cu regularitate sub formă naturală.

„Nicotina din frunzele uscate de tutun nu este atât de toxică pe cât am fost învăţaţi. În caz contrar, fumătorii şi cei care mestecă tutun ar muri pe loc. Ţigările sunt periculoase nu din cauza nicotinei, ci din cauza celorlalţi compuşi din ele, şi nu vorbesc acum de tutun! Nu acelaşi lucru se poate spune însă despre trabucuri (care nu sunt aproape deloc toxice), lucru uşor de identificat şi după mirosul lor fin“, susţine cercetătorul John Thomas.

frunze de tutun la uscat

Care este dilema noastră?

Pe de o parte, ni s-a spus că tutunul şi nicotina sunt nocive, însă, pe de altă parte, aflăm că niacina sau vitamina B3 este ceva bun. Adevărul ar putea fi unul surprinzător: este posibil ca produsele pe bază de tutun să fi fost modificate – li s-a scos nicotina, înlocuită cu alte substanţe mai ieftine, de sinteză. Ceea ce ne-ar putea duce la următoarea concluzie: în realitate, oamenii fumează şi mestecă ceva toxic, nu tutun de calitate.

Informații referitoare la alte alimente bogate în vitamina B, dar și în alte substanțe vitale sănătății organismului, alimente pe care le poți include cu ușurință în dieta ta zilnică, afli din lucrările:
Formula sănătății perfecte
Alimente care combat cancerul

O alimentație echilibrată din punct de vedere al valorii nutriționale înseamnă mult mai mult decât a susține organismul în lupta împotriva factorilor patogeni. Înseamnă vitalitate și un tonus psihic excelent!

Licenţa Creative Commons
„Ce legătură este între vitamina B şi tutunul natural?” de blog.aimgroup.ro este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire-Necomercial-FărăModificări 4.0 Internațional .

Lasă un răspuns