Sari la conținut

Ceaiul verde și puterea sa vindecătoare

  

Ceaiul verde și-a câștigat renumele datorită rolului antioxidant excepțional pe care îl are. Poate fi folosit în tratarea unei palete largi de afecțiuni datorită proprietăților sale terapeutice  și are o contribuție majoră în prevenirea efectelor îmbătrânirii și în menținerea unei stări de sănătate bune.

Un spectru larg de substanțe indispensabile

În compoziția ceaiului verde intră vitamine, minerale, proteine, aminoacizi, rezultând un tot unitar cu un excepțional rol antioxidant, diuretic și anticancer: vitaminele – A (pentru ochi), cele din grupul B (pentru piele și sistem nervos), K (reglează tranzitul intestinal), E (împotriva îmbătrânirii), C (energizează, crește imunitatea; mineralele – fosfor, mangan (pentru sintetizarea clorofilei), potasiu (pentru sistemul muscular), fluor, cupru, sodiu; teina (stimulant al sistemului nervos); flavonoidele; catechinele (combat radicalii liberi); clorofila. (Ceaiul verde, Sophie Lacoste)

 

Cum se obține

Camellia sinensis este planta din ale cărei frunze se obține ceaiul verde, dar și cel negru, cel alb sau oolong. Modalitatea în care sunt procesate frunzele după recoltă este cea care face diferența  între cele patru tipuri de ceai. În cazul ceaiului verde, după ce au fost culese, frunzele se trec prin abur, se usucă, apoi se rulează, pentru a opri procesul de fermentație.

 

Ceaiul verde pentru 10 probleme de sănătate

ceai verde lamaie1. Scade nivelul colesterolului

Nu doar că ajută la scăderea colesterolului rău din organism, dar ajută la menținerea acestuia în limite normale, chiar și în cazurile în care există o alimentație bazată în mare parte pe grăsimi, contribuie la eliminarea colesterolului din bilă și blochează absorbția intestinală a acestuia.

2. Protejează ochii

Vitamina B2 din compoziție acționează împotriva scăderii acuității vizuale, iar catechinele oferă protecție împotriva apariției glaucomului.

3. Te ajută să slăbești

Studiile au demonstrat că ceaiul verde e capabil să scadă nivelul de zahăr din sânge și să reducă absorbția grăsimilor. În plus,  datorită polifenolilor și cafeinei stimulează metabolismul, prin arderea mai rapidă a grăsimilor.

4. Previne alergiile

S-a demonstrat că ceaiul verde poate fi folosit ca ”un mijloc complementar antihistaminicelor pentru a preveni și vindeca majoritatea fenomenelor alergice”. (Ceaiul verde, Sophie Lacoste)

5. Are acțiune antibacteriană

Catechinele din compoziția ceaiului verde pot distruge bacteriile care provoacă intoxicații alimentare. De asemenea, acesta elimină toxinele din organism, curăță ficatul și sângele și aduce un echilibru al oligoelementelor.

6. Are rol anticancerigen

Substanțele conținute de ceaiul verde inhibă dezvoltarea celulelor canceroase, consumul regulat prevenind cancerul de colon, sân, vezică, stomac, pancreas.  Conține EGCG, un antioxidant foarte puternic care protejează organismul și previne răspândirea bolii.

7. Îmbunătățește digestia

Este un remediu excelent împotriva constipației și acționează asupra florei microbiene din intestine: distruge bacteriile rele și sprijină dezvoltarea celor bune, ajutând astfel la reglarea tranzitului.ceai verde 01

8. Întărește sistemul imunitar

Are proprietăți antibacteriene și antivirale, fiind benefic împotriva gripei: ”în mai puțin de 5 minute, virusul, pus în contact cu ceaiul verde, e anihilat. Cercetătorii explică acest rezultat prin capacitatea catechinei de a  bloca absorbția virusului de către celule.” (Ceaiul verde, Sophie Lacoste). Pentru că energizează întregul organism, alungă oboseala și stările de epuizare, este recomandta la început de primăvară. Are efect calmant.

9. Menține sănătatea cavității bucale

Băut după mese, ceaiul verde previne cariile dentare, omoară bacteriile care provoacă respirația neplăcută datorită acțiunii antibacteriene și protejează smalțul dinților pentru că e bogat în fluor. Totodată, previne formarea tartrului.

10. Previne riscul de diabet zaharat

Cercetările au arătat că ceaiul verde ar putea fi un aliat important în lupta împotriva diabetului zaharat de tip 1 și 2, căci polifenolii și polizaharidele conținute diminuează procentul de zahăr din sânge.

La toate acestea mai putem adauga contribuția deosebită pe care ceaiul verde o are pentru: alungarea depresiei, reduce riscul accidentului cerebral vascular, încetinirea procesului de îmbătrânire, reducerea hipertensiunii arteriale, previnirea infecțiilor urinare.

 

Prepară-l corect

ceai verde 02E de preferat să cumperi ceaiul verde din locuri specializate în vânzarea produselor naturale și a ceaiurilor. Ca să te bucuri de toate beneficiile lui, alege pachetele care conțin frunze de ceai și nu plicuri, în care frunzele sunt tocate foarte mărunt, pierzându-se astfel din proprietăți. Păstrează-l în cutii bine închise, ferit de lumină, nu în borcane transparente și nici în cutii metalice. Este considerat un ceai delicat. Apa fierbinte îi diminuează aromele și proprietățile terapeutice și îi dă un gust amar, de aceea prepararea lui se face cu apă caldă (în jur de 70 grade Celsius) și, foarte important, se lasă la infuzat doar 1-3 minute.  Savurează-i aroma naturală, fără să mai adaugi zahăr sau lămâie. (Ceaiul Verde, Sophie Lacoste; www.oolong.ro)

 

Cât ceai verde bem pe zi?

Ca să îți menții sănătatea și să ții departe bolile, bea ceai verde în fiecare zi. Numărul de cești diferă în funcție de efectul pe care dorești să îl obții. Se poate bea o ceașcă după fiecare masă, exceptând cina. Dacă vrei să slăbești sau să tratezi anumite afecțiuni, poți bea și până la 10 cești pe zi. Trebuie să ții cont de un singur lucru: ca ceaiul să nu îți strice programul de somn, așa că cel mai bine e să nu îl bei seara. Aceeași cantitate (o linguriță de frunze) poate fi folosită pentru a prepara 2-3 infuzii succesive.

 

Ține seama de contraindicații

Evită să iei medicamentele cu ceai. Consumul de ceai verde trebuie să fie limitat la cei care au probleme cu asimilarea calciului. De asemenea, nu este indicat femeilor însărcinate, în cazurile de ”gastrită cu hiperaciditate, ulcer stomacal şi duodenită. Produce dureri în zona stomacului.” (www.ceai-verde.com). Consumat în exces, poate provoca enervări, palpitații, insomnii. La început, se beau 2 cești pe zi, urmând să se crească treptat consumul cu câte o ceașcă.

 

Surse:

1. Ceaiul verde, Sophie Lacoste
2. www.ceai-verde.com
3. www.oolong.com
4. www.sfatulmedicului.com

 
Licenţa Creative Commons
„Ceaiul verde și puterea sa vindecătoare” de blog.aimgroup.ro este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire-Necomercial-FărăModificări 4.0 Internațional .

3 comentarii la „Ceaiul verde și puterea sa vindecătoare”

Lasă un răspuns