Sari la conținut

Elimină tulburările de somn prin terapii naturiste

 

Nu poți adormi decât foarte târziu, nu te poți odihni bine, te trezești în timpul nopții și nu mai poți adormi la loc, ai o stare permanentă de neliniște și stres care îți afectează calitatea somnului? Remediile naturale îți dau o mână de ajutor: plantele, uleiurile esențiale și remediile homeopate împreună cu cîteva obiceiuri alimentare corecte pentru cină te vor ajuta să respecți un program de somn corect.

De ce apar tulburările de somn?

Cauzele pot fi diverse: depresia, menopauza, astmul, afecțiunile tiroidiene sunt câteva dintre factorii care pot influența calitatea somnului. De asemenea, persoanele obeze pot avea tulburări de somn sub forma ”apneelor obstructive nocturne”. ”Acestea se caracterizează prin opriri temporare ale respirației cu o durată variind între 30 de secunde până la 1 minut. Mecanismul acestui colaps al căilor respiratorii superioare implică variații ale musculaturii faringelui, limbii și gâtului. Rezultă un somn agitat, incomplet ca stadii, instalându-se treptat o datorie de somn, cu senzație de somnolență în timpul zilei. ” (Alimentația sănătoasă, Radu M. Olinescu). Pe lângă insomnie, care este lipsa de somn, stare ce se repetă în fiecare noapte, pe o anumită perioadă de timp, multe persoane se confruntă cu alte tulburări de somn la fel de supărătoare: apneea, sforăitul, mișcările neobișnuite în timpul somnului (mioclonia nocturnă), sindromul picioarelor neliniștite etc.

Terapii naturiste pentru un somn odihnitor

1. Prin aromaterapie

Una dintre cele mai bune metode pentru relaxare, calmare și tratarea insomniilor este aromaterapia. Aromele esențiale potrivite liniștesc, induc o stare de bine prin alungarea depresiilor și reechilibrează. Iată cu ce uleiuri esențiale îți poți parfuma locuința pentru a te bucura de un somn liniștit:

  • Lavanda- efecte sedative, reduce anxietatea și favorizează somnul;
  • Lemnul de trandafir – este calmant și ajută la relaxare;
  • Maghiran de grădină – are efecte asupra sistemului nervos, având rol sedativ, antidepresiv și echilibrant;
  • Mandarină – e calmant și de ajutor în tratarea tulburărilor de somn;
  • Mușețelul roman – e foarte bun în momentele încărcate de stres, diminuează anxietatea și ajută la combaterea insomniei;
  • Portocala amară – ajută la destindere, alungă stresul, reechilibrează, induce un somn liniștit;
  • Vetiver – e un bun antidepresiv și de mare ajutor în combaterea insomniei;
  • Ylang-ylang – e un calmant puternic, reduce tensiunea arterială și ajută la obținerea unui somn odihnitor.

Marie-Noelle Pichard ne dă combinația ideală împotriva insomniei, potrivită atât pentru adulți cît și pentru copii: se pun în lampa de aromaterapie 10 picături de ulei esențial de portocal amar, 5 picături de ulei de mandarină și 5 de ulei de lavandă. Se folosește 15-20 de minute înainte de culcare.

aromaterapie

2. Cu ajutorul plantelor

Există mai multe plante și combinații de plante cu acțiune sedativă ce se pot prepara sub formă de infuzii sau decocturi. E bine să fie băute cu 30 de minute înainte de culcare, eventual după o baie cu plante cu rol calmant.

La baie, se vor folosi florile de levănțică (infuzie din 100 g de flori la 3 litri de apă, amestec ce se adaugă în apa de baie) sau florile de tei (infuzie din 150 g flori la 2-3 litri de apă, adaugată apoi în cadă, în apă).

Intern, de mare ajutor sunt infuziile din următoarele plante:

  • Talpa gâștii – infuzie din 3 linguri de plantă la o cană de apă: 3-5 linguri pe zi, dintre care 2 înainte de culcare.
  • Valeriană – remediu naturist renumit pentru tratarea insomniilor și nervozității; se face infuzie din o linguriță de rădăcină de plantă la o cană de apă; se bea înainte de culcare
  • Sulfină – infuzie din o linguriță de plantă la o cană de apă; se bea înainte de culcare
  • Levănțică – infuzie din o linguriță de flori la o cană de apă; e nevoie de 2 căni pe zi;
  • Conuri de hamei – infuzie din o lingură de conuri la o cană de apă; 2 căni pe zi.

Ovidiu Bojor și Mircea Alexan ne recomandă două rețete de amestec de plante sub forma unor ceaiuri calmante:

   Rețeta 1:  Ai nevoie de flori de tei, conuri de hamei, talpa găștii, rădăcină de valeriană, fructe de păducel. Se face infuzie din o linguriță și jumătate de amestec la o cană de apă și se beau maximum 2 căni pe zi. Are efect sedativ asupra sistemului nervos și ajută la reglarea ritmului cardiac.

   Rețeta 2:  40 g rădăcină de valeriană, 30 g flori de levănțică, 15 g flori de mușețel, 15 g frunze de mentă – se face infuzie din o linguriță de amestec la o cană de apă și se bea cu 30 de minute înainte de culcare

3. Prin alimentație

Așa cum sunt alimente care ne agită, tot așa există altele care pot facilita somnul.

  • La cină, ai nevoie de alimente care să conțină calciu și magneziu, căci acetse minerale ajută la relaxarea nervilor și mușchilor și induc senzația de somn atunci când sunt consumate împreună.
  • Un pahar cu lapte cald (de capră) consumat seara te va ajuta să dormi mai bine.
  • Fulgii de ovăz sunt sursă de melatonină și triptofan care contribuie la un somn odihnitor.
  • Bananele ajută la relaxarea mușchilor și favorizează somnul, însă nu le consuma chiar înainte de culcare.
  • Orezul, pastele, cartofii și legumele ar trebui să fie ingredientele de bază ale unei cine ușoare. De asemenea, salvia, busuiocul, rozmarinul și feniculul sunt de ajutor persoanelor ce nu pot dormi.

Ferește-te de mesele copioase, bogate în proteine la ore târzii. Evită cofeina din diverse băuturi în timpul zilei dacă știi că ai probleme cu somnul. Exercițiile fizice făcute în timpul zilei te ajută să dormi mai bine.

4. Prin homeopatie

Pentru dereglări de somn, Michael Van Straten recomandă:

  • Passiflora 30 c – pentru somn cu întreruperi
  • Nux Vomica 30 c – pentru persoane suprasolicitate sau pentru cei care adorm spre dimineață
  • Coffea 30 c – pentru agitație dată de griji și vise care perturbă somnul, pentru cei ce se trezesc ușor.

Se va lua o tabletă înainte de culcare timp de 10 zile sau până la ameliorarea stării.

Fiecare organism este unic și reacționează diferit la stimuli, de aceea chiar și terapiile naturiste trebuie urmate cu atenție. Dacă te bazezi pe propria capacitate de a simți ce îți face bine și ce nu, urmărind îndeaproape schimbările produse în organism și în starea de spirit, poți încerca pe rând, diferite remedii naturale și urmărește la ce răspunzi cel mai bine. Un medic homeopat care te cunoaște și te are sub observare de mai mult timp îți poate da mai multe indicații în acest sens.

Surse:

50 de uleiuri esențiale irezistibile – Marie-Noelle Pichard

Plante medicinale și aromatice de la A la Z – Ovidiu Bojor, Mircea Alexan

Ghidul sănătății tale – Michael Van Straten

Alimentația sănătoasă – Radu M. Olinescu

Licenţa Creative Commons
„Elimină tulburările de somn prin terapii naturiste” de blog.aimgroup.ro este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire-Necomercial-FărăModificări 4.0 Internațional .

Un comentariu la „Elimină tulburările de somn prin terapii naturiste”

  1. Crampe musculare, nervozitate crescută, oboseală, cateodata fobii si atacuri de panică, numai eu stiu cat am indurat, nu stiam ce sa mai cred, dar in sfarsit, dupa ce m-am hotarat sa merg la un consult la medic si acesta mi-a recomandat Magnerot (pastile cu magneziu) si dupa ce am luat 6 pastile /zi ( de 3 ori cate 2 , dimineata, la pranz si seara) rezultatele pozitive n-au intarziat sa apara , iar dupa doar 2-3 saptamani parca eram alt om.

Lasă un răspuns