Sari la conținut

Vindecă-te cu aerul de munte

 

Se știe deja că aerul de munte este benefic pentru sănătate, însă curele realizate în acest climat sunt adevărate comori, căci acționează pe toate cele trei planuri – fizic, psihic, emoțional- și pot ameliora o mare parte din afecțiuni.

Ozonul și ionii negativi sunt cei ce fac din climatul montan un mediu prielnic pentru îmbunătățirea stării de sănătate, prin:

 • dinamizarea sistemului nervos,
 • întărirea celui imunitar,
 • vindecarea oboselii cronice,
 • stimularea metabolismului și a proceselor de regenerare,
 • intensificarea circulației sanguine
 • tonifierea întregului organism.

De asemenea, efectele asupra psihicului sunt remarcabile.
În funcție de afecțiuni, cura montană se realizează la diferite altitudini:

 1. Altitudine joasă, 600-1200 m -”indicată pentru TBC pulmonar în fază de remisiune, pleureziile umede sau uscate, tot în faza de remisiune, astm bronșic, emfizem pulmonar în faza de început, hipertensiune arterială, ulcer gastroduodenal în faza de acalmie, anemii ușoare, tuse convulsivă, insuficiență tiroidiană” (Să ne tratăm singuri – Ghid de terapie naturistă, Fănică Voinea Ene). Acest climat are efecte tonifiante și revigorante, fiind de mare ajutor în refacerea organismului după boală, chiar și după intervenții chirurgicale. Pentru a spori efectul, este bine să se facă multă mișcare, plimbări, alergare, gimnastică. Cura la această altitudine nu e indicată în următoarele cazuri: stări febrile, TBC în fază activă, boli reumatice și gastice în fază acută, epilepsie, Parkinson, insuficiență renală sau ciroză.
 2. Altitudine medie, 1200-1800 m – ajută în TBC ganglionar și cutanat, obezitate dar și rahitism. Mărește capacitatea la efort și are efecte bune în perioadele în care se instalează astenia. Este contraindicată copiilor sub 3 ani, de asemenea stărilor febrile, reumatismului, tuberculozei în evoluție sau bolnavilor de cancer.
 3. Altitudine mare, 1800-2400 m – tratează anemiile primare și asteniile, insuficiența tiroidiană, obezitatea, dar nu face bine celor cu afecțiuni cardiovasculare, cu hipertensiune, cu boli endocrine sau cu afecțiuni psihice. De asemenea, copiii sub 6 ani nu vor face o astfel de cură. De regulă, climatul înalt este potrivit și recomandat persoanelor sănătoase, cărora le stimulează metabolismul, le mărește ritmul cardiac și presiunea arterială. La această altitudine, se produce o foarte bună oxigenare a țesuturilor.

Înainte de începerea unei cure montane, este necesar controlul și sfatul medicului, pentru a se stabili cura potrivită și ritmul în care trebuie făcută adaptarea la înălțimi.

Ieșirea la munte transformată în terapie

Drumețiile pe munte se fac inevitabil printre copaci. Așa că aerului curat de munte i se alătură o mulțime de alte beneficii generate de păduri, un alt factor natural de cură foarte apreciat. O plimbare prin pădure te umple de energie, alungă depresiile și stresul, oxigenează creierul și întărește psihicul, te relaxează și ajută la instalarea stării de calm, de aceea sunt remediul potrivit pentru persoanele agitate și tensionate. Silvoterapia e folosită în tratarea nevrozelor și afecțiunilor cu substrat nervos.

Aerosolii

Aerul pădurii este benefic în special datorită substanțelor fitoterapeutice degajate de copaci:

”..antiseptice de la brad, molid și pin, hemostatice de la stejar, analgezice de la salcie, febrifuge de la arin, ulm și alun, sedative de la tei, vasodilatatoare coronariene de la păducel și diuretice de la mesteacăn.” (Să ne tratăm singuri – Ghid de terapie naturistă, Fănică Voinea Ene)

Astfel, activitatea sistemului respirator este îmbunătățită, afecțiunile respiratorii sunt ameliorate, iar organismul se încarcă imediat cu energie pozitivă și stare de bine. Aerosolii de pădure – acele mici particule de ulei volatil emanate de conifere care prin condens cu apa formează un abur peste păduri – vindecă problemele respiratorii: bronșita, amigdalita, pneumonia și sunt un adevărat tratament natural pentru cei care răcesc des iarna.

brad

Foarte mult oxigen

Aerul puternic oxigenat crește rezistența organismului la efort și întărește sistemul imunitar, alungă durerile puternice de cap și stimulează activitatea creierului. Pădurile de brad, de pin, de fag sau de stejar oferă, în lunile de vară, cel mai oxigenat și curat aer. Pentru a profita din plin de această porție de sănătate oferită de natură, fă mișcare prin astfel de păduri, în vremea prânzului până spre seară: plimbă-te, fă drumeții, aleargă, mergi cu bicicleta.

De ce avem nevoie de ioni negativi?

Prezența lor în aer e absolut vitală, căci stimulează toate procesele ce au loc în corp, influențând totodată psihicul și sfera emoționalului. Efectele pe care le au asupra noastră sunt de necontestat:

 • întăresc sistemul natural de apărare al organismului,
 • ajută în vindecarea afecțiunile respiratorii,
 • vitalizează, tonifiază întregul organismul și ne încarcă cu bună dipoziție, alungând depresia și asigurând un somn bun.

Concentrația de ioni negativi în zonele urbane e mai mică, muntele și pădurile fiind cele mai importante surse, în special zonele din apropierea cascadelor și râurilor de munte. Aerul ionizat negativ grăbește vindecarea sau ameliorează unele afecțiuni ale pielii.

Fără îndoială, timpul petrecut la munte are o valoare de necontestat pentru sănătatea noastră. S-a demonstrat că cei care își petrec mai mult timp în aerul curat de munte, făcând mici drumeții sau plimbări prin pădure au o mai mare putere de concentrare, sunt mai plini de energie, mai optimiști, capacitatea de funcționare a organismului lor fiind mai crescută. În plus, acest tip de terapie este de mare ajutor în curele de slăbire, căci intensifică metabolismul și ajută din plin la arderea grăsimilor.

Surse:

Să ne tratăm singuri – Ghid de terapie naturistă, Fănică Voinea Ene

Licenţa Creative Commons
„Vindecă-te cu aerul de munte” de blog.aimgroup.ro este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire-Necomercial-FărăModificări 4.0 Internațional .

Lasă un răspuns