Sari la conținut

Remedii naturale pentru apetitul care o ia razna

Unii ar mânca non-stop. Alţii sunt ”lingavi” la mâncare. Şi unii, şi alţii se abat de la normal. Pentru că, în privinţa alimentaţiei, mai mult decât în orice alt domeniu, tot ce-i prea mult (exces sau economie) strică. Pofta nestăvilită şi lipsa totală a poftei sunt feţele aceleiaşi monede şi ”nota de plată” poate fi una piperată. Şi se plăteşte din capitalul de sănătate. Dr. Cristina Bălănescu, medic primar cu competenţă în medicină complementară, ne dezvăluie cauzele şi remediile naturale, în ambele variante.

Apetit excesiv

Gurmanzii din fire nu sunt singurele victime ale plăcerilor culinare consumate în exces. Le stau alături, la bine şi la rău, şi suferinzii de afecţiuni despre care nici n-ai fi gândit că pot provoca o asemenea consecinţă: boli metabolice, boli degenerative cerebrale, diabet zaharat, hipotiroidie.
Pe lângă voinţă de fier pentru a ţine o dietă concepută cu cap de către un nutriţionist experimentat (şi nu una ”minune”, recomandată de vecina ta), mai este nevoie de câte ceva: o vizită la medic, pentru depistarea afecţiunii de bază, urmarea tratamentului recomandat, exerciţii fizice practicate sistematic. Plus recursul la îndelung experimentata medicină populară.
Cum te ajută medicina naturistă

  • Cure de dezintoxicare: acestea presupun zile succesive de repaus alimentar absolut sau un repaus relativ (de o zi pe săptămână), timp de două luni; în această perioadă se consumă 500 g de fructe şi se beau 2 litri de apă pe zi.
  • Acupunctura, auriculoacupunctura (acupunctura la nivelul urechii) şi tratamentul homeopat (Calcarea carbonica pentru cei care nu se pot abţine de la ouă şi dulciuri, Fucus vesiculosus pentru cei cu afecţiune tiroidiană şi constipaţie) completează terapia clasică, ajutând-o să dea rezultate optime, într-un timp record.
  • Fitoterapia pune, şi ea, la bătaie, arsenalul plantelor de leac:
    – flori de câmp: 250 g de flori uscate se pun într-un săculeţ de pânză, care se introduce în cadă în momentul în care începe să se adune apa pentru baie; durata băii este de 15-20 de minute; o cură este alcătuită din 10 băi, câte una în fiecare zi; după baie te înfăşori într-o pătură şi stai în pat 15-20 de minute, ca să transpiri.
    – osul-iepurelui: se prepară un decoct dintr-o lingură de pulbere de rădăcină de osul-iepurelui la 250 ml de apă clocotită; se fierbe 15 minute, se strecoară şi se beau câte trei căni pe zi.
    – păpădie: infuzie din două linguriţe de păpădie (frunze, tije, rădăcină) la o cană de apă clocotită (250 ml); se acoperă vasul, se lasă planta să infuzeze timp de 20 de minute, apoi se strecoară şi se beau trei căni pe zi
    – şi cura cu vişine dă rezultate, dacă reuşeşti să mănânci 500 g pe zi, timp de 10 zile.

Boring-Food

Apetit redus

Bolile cronice – digestive, endocrine, renale -, leucemia şi alte forme de cancer, deshidratarea, perioadele de convalescenţă, virozele, depresia, afecţiunile infecto-contagioase, dependenţa de tutun şi/sau de alcool se anunţă şi denunţă prin lipsa alarmantă (ca număr de zile) a poftei de mâncare.
Dacă un tonic digestiv şi schimbarea foii în modul de viaţă (renunţarea la tutun şi la alcool, renunţarea la sedentarism, în beneficiul plimbărilor prelungite în aer liber etc.) nu dau rezultatele scontate, este nevoie de investigaţii medicale de laborator, pentru a detecta dezechilibrul de bază.
Cum te ajută medicina naturistă

  • Acupunctura şi kinetoterapia sunt terapiile complementare care refac echilibrul energetic al organismului, ”deblocând” centrul foamei din hipotalamus.
  • Fitoterapia vine în ajutor cu ce are ea mai bun în această ”speţă”:
    – urzică: se beau 100 ml de suc de urzică, înaintea meselor principale (sucul se prepară foarte simplu, din frunze de urzică proaspete, date pe maşina de tocat carne; se colectează sucul şi se bea); la fel de eficientă este şi infuzia de urzică – se pune o lingură de frunze proaspete la infuzat, 15 minute, în 250 ml de apă clocotită; se poate ţine şi o cură de două săptămâni cu tinctură din rădăcini sau frunze de urzică recoltate primăvara sau toamna (în sezonul rece poţi apela la magazinele naturiste, care îşi fac stocuri de produse fitoterapeutice pe tot parcursul anului). 25 de picături de tinctură de urzică se dizolvă în apă sau în ceai şi se beau înaintea celor trei mese principale
    – cătină: se beau 100 ml de suc de cătină, de două ori pe zi, până în ora 14.00; iată cum prepari sucul: se spală 1 kg de fructe de cătină, în două-trei ape, apoi se zdrobesc foarte bine (storcătorul de fructe dă cele mai bune rezultate), se înfăşoară într-un tifon şi se storc temeinic. Sucul astfel obţinut se toarnă într-o sticlă, iar peste seminţe şi coji se pune puţină apă, se amestecă, se lasă 20-30 de minute, se storc din nou şi se adaugă la sucul din sticlă. După gust, se amestecă cu o cantitate mai mare sau mai mică de zahăr (o parte suc – o parte zahăr, o parte suc – o parte şi jumătate sau două părţi apă). Altă variantă cu aceeaşi plantă – tinctura de cătină: 14 linguri de praf din coajă de cătină se amestecă cu 500 ml de alcool alimentar de 80 de grade şi se lasă la macerat două săptămâni; apoi se strecoară şi se consumă câte o linguriţă de trei ori pe zi, diluând în apă sau ceai, înaintea meselor principale
    – lăptişor de matcă: cure de o lună, luând dimineaţa, pe stomacul gol, câte două capsule de 300 mg, zilnic
    – polen: timp de trei luni se ia câte o lingură cu vârf de polen, amestecat într-un pahar mare cu suc proaspăt de citrice şi îndulcit cu miere
    – busuioc: se infuzează o linguriţă de frunze uscate de busuioc în 200 ml de apă clocotită, se acoperă vasul timp de 5 minute şi se beau două-trei ceaiuri pe zi
    – coada-şoricelului: se beau zilnic două căni din infuzia preparată dintr-o linguriţă de plantă (cu tot cu flori) la o cană (250 ml) de apă care dă în clocot.

Dacă vrei să combini fitoterapia cu un program alimentar sănătos pentru o detoxificare completă, în cartea Alimente care combat cancerul, medicii Denis Gingras și Richard Beliveau te ajută să înțelegi ce alimente îți fac bine și care îți fac rău atunci când începi o dietă, și mai ales care sunt fructele, legumele și plantele cu cei mai mulți antioxidanți.
Hai noroc şi poftă bună, cu măsură!
Licenţa Creative Commons
„REMEDII NATURALE PENTRU APETITUL CARE O IA RAZNA” de blog.aimgroup.ro este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire-Necomercial-FărăModificări 4.0 Internațional .

Lasă un răspuns