Sari la conținut

11 motive ca să te trezeşti cât mai devreme

Nu am fost niciodată matinală. Dar, mai nou, vreo rotiţă din mecanismul somnului s-o fi scrântit: mă trezesc, în fiecare dimineaţă, când crapă de ziuă. Ceasul declară ora 5, dar soarele ştie mai bine: e ora 4 (pe el nu-l păcăleşti cu ora de vară). Asta e oră de trezire?! Dacă aş avea de secerat, de cules, de legat via, nu mi-ar părea rău, dar aşa… are rost să mă trezesc cu noaptea în cap?! Are! Mai multe rosturi. Le-am aflat pe măsură ce am lăsat nervii deoparte şi le-am permis să mi se mărturisească. O experienţă pe care merită să o încerci şi tu!

1. Ca să admiri natura

Deschizi larg ferestrele. Priveşti în zare. Lumea încă mai doarme. Clipa aceasta de linişte absolută este numai a ta. Sunteţi tu şi văzduhul limpede, tu şi teiul de sub geam, tu şi părculeţul de joacă pentru copii, moţăind în leagănele sale goale. Ieşi să faci jogging şi sunteţi tu şi cerul în culori magnifice. Energie vitală pură!

2. Ca să-ţi pui ordine în gânduri

Dacă tot eşti singur cuc, stai de vorbă cu gândurile tale. Întreabă-le, răspunde-le, organizează-le. Cei care se vor trezi abia peste o oră sau două nu vor mai avea timp pentru această conexiune cu sine, în calm, în seninătate. Cele mai bune decizii, vei vedea, sunt cele luate dimineaţa, când creierul funcţionează la parametri optimi.

3. Ca să afli rostul zilei

Greu este să îţi regăseşti elanul imediat după ce ai coborât din pat? Şi mai greu ar fi dacă ar trebui să o iei la goană! Or, dacă te trezeşti devreme, îţi poţi permite luxul câtorva minute petrecute în fotoliu, cu ceaşca de cafea alături, cu o foaie de hârtie în faţă şi cu un pix în mână, gata să redactezi răspunsul la întrebarea-cheie : ”Ce mă motivează în această zi?”. Magia dimineţii lucrează pentru tine.

4. Ca să ai timp pentru ce ţi-e drag

Niciodată nu ai avut timp să rosteşti în linişte rugăciunile dimineţii, apoi să asculţi muzica preferată în timp ce faci câteva abdomene sau pedalezi pe bicicleta ergonomică, apoi să îţi alegi accesoriile care merg perfect cu toaleta, să citeşti câteva pagini din cartea care-şi pierde răbdarea, pe noptieră, în fine, să iei un mic dejun consistent şi să îţi scoţi câinele la plimbare nu pe fugă, ci în pas de voie, lăsându-l să se şi zbenguiască 10-15 minute în părculeţul pentru animale de companie. Ce diferenţă! Ai fost mereu contra cronometru. Eiii, şi de când te trezeşti cu noaptea în cap ai timp pentru atâtea lucruri mărunte, chipurile, dar decisive pentru satisfacţia ta personală!

5. Ca să performezi

Un studiu realizat într-o universitate texană a demonstrat că studenţii care se trezeau devreme aveau note mai bune la examene decât cei care se culcau târziu şi recuperau orele de somn dimineaţa. Neuronii celor dintâi erau în alertă, ai celor din urmă erau ameţiţi de somn. Poţi spune că nu este valabil şi în cazul tău? Poţi, dar îţi furi căciula singur.

6. Ca să te încarci cu energie pozitivă

Nu mai bombăni că nu poţi dormi o oră în plus! Spune-ţi mai bine că această oră este cea mai frumoasă din ziua care începe. Fă schimb de amabilităţi cu aurora, prepară-ţi cea mai aromată cafea, ia din cămara bunicii dulceaţa de trandafiri şi dă-ţi voie să savurezi momentul.

7. Ca să meditezi

Gata, ţi-ai pus gândurile în ordine, ai găsit rostul motivant al zilei. Acum goleşte-ţi mintea. Aşază-te pe o pernă mare, ţine spatele drept şi respiră amplu. Simte cum te sprijini ferm pe pernă şi conectează-te cu senzaţiile care te străbat. A medita înseamnă să observi cu intenţie ce se petrece în interiorul tău în momentul prezent. Gândurile dau năvală, nu te lasă să le alungi? Calm. Este normal pentru început. Lasă-le să defileze, observă-le aşa cum ai urmări nişte nori de pe cer. Savurează clipa!

9. Ca să îţi planifici momentele de relaxare

Bun, ţi-ai încărcat bateriile, dar vei avea nevoie, peste zi, de alte două-trei reprize de reîncărcare. Planifică-ţi trei momente, în funcţie de agenda zilei, în care te desprinzi de tot şi de toate. Şi faci ceva ce te relaxează, te binedispune. De exemplu, ai putea părăsi biroul, la un moment dat, pentru o plimbare agale, nu, nu pe coridoarele clădirii, ci afară, la aer curat! Mai târziu poţi programa o şuetă cu cei mai simpatici colegi, la o cafea (fără ţigară!). Iar în drum spre casă poţi coborî cu două staţii mai devreme din autobuz şi să mergi pe jos, să te scuturi de problemele de la birou. Este doar un exemplu, tu adaptează-l după gust şi posibilităţi.

10. Ca să le spui ”te iubesc” celor care te iubesc

Dimineaţa este momentul ideal şi pentru a-ţi deschide inima. Profită de avansul pe care îl ai, trezindu-te înaintea celorlalţi din casă, şi lasă-le bileţele pe uşa frigiderului, pe oglinda din baie sau în geanta fiecăruia: ”Te iubesc” (semnat ”mama”, ”tata”, băiatul tău”, după caz).

11. Ca să îţi trăieşti viaţa din plin

Viaţa este aşa de scurtă, nu merită să pierdem nici o fărâmă din ea! Ai auzit de multe ori asta şi eşti perfect de acord. Atunci nu mai plânge după minutele şi orele pe care ţi le fură un somn prelungit dincolo de nevoile reale ale organismului tău. Trezeşte-te devreme şi ”arde” intens fiecare clipă!

Creative Commons License
11 motive ca să te trezeşti cât mai devreme by AimGroup is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Lasă un răspuns