Sari la conținut

6 tehnici de reprogramare mentală pentru a-ți schimba viața

Știi senzația aceea, că totul îți scapă printre degete, că nu ești pe calea cea bună sau, mai rău, că te afli într-un impas. Ai trăit-o de multe ori. Cu cât mai multe, cu atât mai clar se profilează concluzia: trebuie să-ți schimbi viața. Să-ți iei soarta în propriile mâini. Dar cum?
”Senzația că ești pe picior greșit este semnalul clar că te afli la capătul unui ciclu și că trebuie să adopți o nouă perspectivă”, decodează Christine Marsan, psihosociolog, coach și autor al provocării ”Îndrăznește să-ți schimbi viața”. Avem cu toții capacitatea de a ne schimba în mai bine. Vestea bună este că depinde de noi, nimeni altcineva nu o va face în locul nostru. Bun, postulatul l-am acceptat. Dar cum îl punem în aplicare?
6 tehnici de pus în practică zi de zi

1. Alungă ideile negative

”Nu evenimentele ne împiedică să ne realizăm, ci reprezentările negative pe care le avem despre ele”, punctează Christine Marsan. De genul: ”Această întâlnire va decurge prost și proiectele mele nu vor fi acceptate.” ”Partenerul meu va uita din nou de aniversarea noastră”. ”Nu sunt la înălțimea așteptărilor, nu merit să fiu iubit/respectat etc.”
Proiectându-te în teamă, în negativism, potențezi problema.
Soluția: Listează gândurile negative. În spatelor lor se ascund temeri care nu sunt altceva decât obstacole în calea schimbării. A le aduce în lumină reprezintă primul pas către reprogramarea mentală de la negativ la pozitiv.

2. Decide ”să treci râul”

A alege să îți iei propria viață în mâini înseamnă să fii pregătit să îți asumi un dezechilibru: părăsind vechile deprinderi, atragi noi oportunități. Christine Marsan subliniază cât de important este să resimți turbulențele (credințele negative) care stau la baza acestei decizii și să le prelucrezi în laboratorul interior, până la a le rafina și transforma în pozitivitate.
Soluția: Traversează râul. Va fi nevoie de curaj, hotărâre și încredere în ideea că disconfortul nu va dura mult. Dar că este imposibil de evitat. Cu cât vei plonja mai curând în situații tumultoase, destabilizatoare, cu atât mai repede vei traversa albia și vei ajunge la mal. Trebuie să te angajezi cu toată energia în traversarea râului, de la un mal la altul.

3. Programează-te pe modul pozitiv

Principiul este simplu: atragem ceea ce proiectăm în lume. Legea atracției universale. Crearea cercului vicios. Poziționândute-te pozitiv, stabilești contactul cu posibilitatea ca visul tău să se realizeze.
Soluția: Gândește pozitiv. Vizualizează trei scene în care savurezi noua situație. Emite afirmații pozitive în legătură cu ele. Concentrează-te asupra capacităților sau amintirilor pozitive, binefăcătoare, care prind contur în conștiința ta.

4. Listează-ți competențele

Fă o listă a competențelor tale (lucruri pe care le cunoști bine) și o altă listă a reușitelor tale (lucruri pe care ai reușit să le duci la îndeplinire). O să-ți prindă de minune în momentele în care ai tendința să te devalorizezi.
Soluția: Ține un jurnal al competențelor tale. Notează în fiecare zi actele pozitive sau succesele repurtate, adnotate prin cuvinte de încurajare și impresii culese de la alții. Asta te va ajuta să capeți încredere în tine și să decizi că, poftim, da, este cazul să îți iei propria viață în mâini.

5. Practică ancorarea energetică

În tumultul vieții, se întâmplă ca proiectele tale să întâmpine, în calea concretizării lor, mari piedici. Practicile energetice sunt foarte eficiente în reprogramarea mentală.
Soluția: Aplică o tehnică de ancorare. În fiecare dimineață, fă următorul exercițiu: închide ochii și concentrează-te asupra tălpilor tale. Simte cum cresc din ele rădăcini care se afundă în pământ. Simte cum te înrădăcinezi, ca un arbore secular. Apoi, respirând profund, lasă energia pământului să urce de-a lungul rădăcinilor tale, aducându-ți vitalitate și încredere în tine. Las-o să se răspândească în corpul tău, de la tălpi până la cap. Lasă imaginea acestui proces progresiv să urce în tine. Savurează momentul.

6. Ascultă-ți intuiția

Cheia reușitei: să știi să-ți asculți intuiția. Pentru că ea este termostatul stării tale interioare. Ea te ghidează când vrei să îți iei propria viață în mâini. Cum așa? ”Intuiția știe, înaintea rațiunii, ce este bine pentru tine și ce este de preferat să eviți”, răspunde Christine Marsan.
Soluția: Colecteză informațiile pe care ți le transmite intuiția. Intuiția este acea rezonanță cu viața care ne permite să detectăm momentul favorabil pentru fiecare decizie.

”Rezervă-ți timp pentru tăcere și interiorizare, pentru a le lăsa spațiu să se exprime, și notează ceea ce auzi” – ne sfătuiește psihosociologul. Și stai la pândă, cât ține ziua: sigur vei intercepta sincronizări de unde care îți vor desena calea de urmat. Drum bun!

Alte resurse care te-ar putea interesa:

Dincolo de gândirea pozitivă, Dr. Robert Anthony

Cum imposibilul devine posibil, Dr. Robert Anthony

Fă-ți viața exact cum vrei tu! Richard Bandler

Dispozitivul pentru stimulare și reprogramare mentală Mind Synergy

Creative Commons License
6 tehnici de reprogramare mentală pentru a-ți îmbogăți viața by AimGroup is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

4 comentarii la „6 tehnici de reprogramare mentală pentru a-ți schimba viața”

Lasă un răspuns