Sari la conținut

Cele 10 reguli în arta succesului de la strategul militar Sun Tzu (I)

Nu poţi obţine succesul dacă nu ai un plan bine gândit şi disponibilitatea de a învăţa câteva concepte cheie indispensabile acestei călătorii. Aceasta este esenţa înţelepciunii maestrului Sun Tzu, care a fost sfetnic de război pentru o serie de împăraţi.
Sfaturile simple şi vechi de 2.500 de ani ale lui Sun Tzu au fost adunate de Gerald şi Steven Michaelson în cartea “Sun Tzu Pentru Succes. Cum să foloseşti arta războiului pentru a învinge în confruntări şi a vă atinge obiectivele importante din viaţă”. Această carte a fost inspirată de lucrarea Arta Războiului a lui Sun Tzu, scrisă iniţial pe fâşii de bambus în jurul anului 500 î. Hr. şi care este considerată cea mai veche carte de dezvoltare personală din lume.

1. Cunoaşte-te pe tine însuţi!

Înţelegerea propriei persoane este cheia de aur a succesului. Cu cât îţi vei cunoaşte mai bine punctele tari şi slabe, cu atât vei fi mai eficient în orice vei demers. Fiecare dintre noi este perceput ca trei indivizi separaţi: primul este acela care credem noi că suntem, cel de-al doilea este acela despre care cred alţii că suntem şi al treilea este acela care suntem în realitate. Cel mai important dintre ei este acela care suntem în realitate, iar căutarea identităţii poate să dureze toată viaţa, este unul din dezideratele lui Sun Tzu.
Există patru elemente care te pot ajuta în demersul sinuos către autocunoaştere.
Primul element constă în determinarea propriilor valori. Pentru a le descoperi, ia o foaie de hârtie şi răspunde la următoarele întrebări: Care îţi sunt priorităţile? Ce te-a împins să ai succes şi ce ţi-a influenţat eşecul de-a lungul timpului? Care sunt valorile care te impulsionează?
Al doilea element necesar autocunoaşterii constă în dovedirea angajamentului. La vârsta de 27 de ani, Benjamin Franklin şi-a alcătuit propriul bilanţ al valorilor personale. Valorile esenţiale, care fac din tine ceea ce eşti, se modifică rareori. Acest angajament îţi determină viitorul.
Cel de-al treilea element esenţial constă în acceptarea ajutorului din partea altora. Concret, vei afla mai bine cine eşti cu ajutorul unei persoane care poate juca rolul unei aşa-numite cutii de rezonanţă.
Iar cel de-al patrulea element este gândirea pozitivă. Ţine minte că succesul se obţine numai prin focalizarea asupra punctelor tari.

2. Integritatea morală, o forţă

O altă caracteristică a oamenilor de succes este integritatea morală, potrivit lui Sun Tzu. Integritatea este fundamentul reputaţiei personale, care, la rândul ei, este bazată pe percepţiile altora asupra comportamentului nostru. Deşi integritatea nu garantează succesul, absenţa ei este o reţetă pentru eşec. Clădirea succesului personal pe un fundament de integritate reprezintă un început de drum mai puternic, mai ferm şi mai bun, susţine Sun Tzu.
De asemenea, trebuie să înveţi să te foloseşti de puterea tăcerii. Sun Tzu îşi încuraja generalii să fie tăcuţi, întrucât, în acest mod, îşi asigurau profunzimea în luarea deciziilor. În plus, tăcerea este o modalitate puternică de a-l determina pe interlocutor să vorbească. „Întrucât oamenii se simt stingheriţi de tăcere, au tendinţa de a umple golul de conversaţie. Aşteptaţi ca interlocutorul să răspundă. Dacă veţi umple primul golul de conversaţie, nu veţi căpăta informaţiile dorite”, este o altă regulă de aur în atingerea succesului personal.

3. Nu „arde podurile” niciodată

Tratarea corespunzătoare a oamenilor este una dintre cărămizile importante pentru clădirea succeselor de durată, se mai arată în „Sun Tzu pentru succes”. Potrivit lui Sun Tzu, amabilitatea şi atenţia faţă de alţii vor aduce beneficiile cele mai mari. Atenţie! Tratându-i pe alţii cu mărinimie atunci când deţii controlul, pregăteşti potenţialul pentru o nouă situaţie câştigătoare atunci când nu vei mai deţine controlul. Mai simplu spus: Poartă-te cu alţii aşa cum ţi-ar plăcea să se poarte alţii cu tine.

4. Un alt ingredient esenţial al succesului este curajul

Nu este un secret faptul că în bătăliile de zi cu zi este nevoie de o doză consistentă de curaj pentru a acţiona. Pentru a avea însă curaj trebuie să ai încredere în tine. O persoană acţionează nu numai datorită motivaţiei bazată pe valori, ci şi pentru că pregătirea sa îi oferă încredere că poate reuşi sau doar pentru a fi satisfăcută că a făcut tot ce putea mai bine. Atenţie însă la excesul de încredere în forţele proprii, deoarece creează situaţii în care poţi fi înfrânt de imprevizibil.
dragon

5. Exersează disciplina şi fii creativ!

Accentul pus pe disciplină este valabil la învingătorii de pretutindeni. Când unul dintre marii jucători de baseball a fost întrebat care este diferenţa dintre o echipă bună şi una excelentă, el a răspuns tranşant: DISCIPLINA. Pentru a defini disciplina clădirii unui proces, japonezii folosesc cuvântul kaisen, care înseamnă îmbunătăţire continuă. Gerald şi Steven Michaelson prezintă în cartea lor conceptele cheiei privind învăţarea disciplinei ale lui Oren Harari, autorul lucrării „Şapte legi de putere” ale generalului Colin Powell:

1. Îndrăzneşte să fii nonconformist.
2. Ca să te murdăreşti cu adevărat, coboară în tranşee (Powell afirma: Oamenii care acţionează în teren sunt cel mai aproape de problemă).
3. Împarte puterea cu alţii.
4. Învaţă când să-ţi ignori consilierii (Powell: Adesea, experţii oferă mai multe informaţii decât judecăţi).
5. Dezvoltă amnezie selectivă (Powell afirma: Nu lăsa niciodată părerea excelentă despre sine să se apropie atât de mult de poziţia ta, pentru că dacă poziţia se prăbuşeşte, să fie urmată de părerea de sine).
6. Fă pauze şi relaxează-te (Powell: Orice persoană care trage la jug ore întregi pentru a impresiona îşi iroseşte timpul).
7. Anunţă victoria şi pleacă (Powell subliniază importanţa aprecierii corecte a momentului retragerii dintr-o poziţie).

Respectarea acestor reguli implică însă multă disciplină. Pentru a te autodisciplina începe prin realizarea de lucruri mărunte care, în cele din urmă, vor deveni obişnuinţe.
De asemenea, pentru a avea succes mai ai nevoie şi de multă creativitate. Ca parte esenţială a succesului, creativitatea pare să graviteze în jurul muncii susţinute sau a cunoaşterii problemelor. Sfatul lui Sun Tzu implică folosirea de arme simple şi de resurse limitate. Extraordinarul nu înseamnă, neaparat, lucrul cel mai scump şi mai recent. Mai concret, ar trebui să apelăm la un izvor creativ de opţiuni pe care poate că alţii nu le-au luat în seamă.

În loc de concluzii: Succesul nu înseamnă a face ceea ce trebuie făcut, ci a trece dincolo de ceea ce trebuie făcut. Pentru a avea succes trebuie să sfărâmi regulile obişnuite şi să stabileşti noi standarde de reuşită, iar după aceea să sfărâmi propriile tale recorduri.
Dacă îți dorești sa afli mai multe secrete și principii ale succesului, studiază lucrarea: Succes total prin atitudine și limbaj. (Dr. Paul Lisnek). Cum şi ce transmit oamenii care obţin întotdeauna ce îşi doresc? Care este atitudinea unui învingător? În cartea sa, Dr. Lisnek prezintă cele mai eficiente modalităţi de comunicare atât în mediul de afaceri, cât şi în viaţa personală, pentru ruperea tuturor barierelor şi un succes fulminant în tot ce ne propunem.

SURSA: Sun Tzu Pentru Succes. Cum să foloseşti arta războiului pentru a învinge în confruntări şi a vă atinge obiectivele importante din viaţă. – Gerald Michaelson, Steven Michaelson

Citește partea a IIa aici
Licenţa Creative Commons
„Cele 10 reguli în arta succesului de la strategul militar Sun Tzu (I)” de blog.aimgroup.ro este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire-Necomercial-FărăModificări 4.0 Internațional .

2 comentarii la „Cele 10 reguli în arta succesului de la strategul militar Sun Tzu (I)”

Lasă un răspuns