Sari la conținut

Rasul imbunatateste memoria

Despre beneficiile râsului pentru sănătate s-au scris şi s-au spus atât de multe, încât subiectul ar putea fi considerat epuizat. Cu o condiţie: să plecăm de la premisa că cercetarea ştiinţifică doarme. Premisă total greşită!

Cercetătorii ne îndeamnă, şi nu de azi, de ieri, să râdem cât mai des, cât mai mult, din toată inima. Pentru că serotonina şi endorfinele (hormonii fericirii) eliberaţi, în organismul nostru, în astfel de momente, ne ţin departe de boli.

O echipă de cercetători plusează

Pe lângă ameliorarea semnificativă a stării generale de sănătate, râsul ar avea şi calitatea de a îmbunătăţi memoria. Cel puţin memoria pe termen scurt iese garantat în câştig. Fiindcă râsul antrenează o productivitate a undelor cerebrale similară cu cea înregistrată în starea de meditaţie.

Totul a început cu un studiu al cercetătorilor Universităţii Loma Linda din California referitor la producţia de cortizol. Cortizolul, principalul hormon al stresului, eliberat de glanda suprarenală, ”supervizează” derularea unor funcţii importante din corp: reglează tensiunea arteriala, controlează nivelul de zahăr din sânge sau nivelul de glucoză din întregul organism, stimulează imunitatea şi este esenţial în procesele de vindecare. Detaliul cel mai interesant din ”fişa postului” însă abia urmează: glanda suprarenală eliberează cantităţi mai mari de cortizol în perioadele de oboseală, supărare, anxietate etc. şi atunci când organismul este afectat de o infecţie.

Rasul, antidot pentru  ”hormonul stresului”
rasete

Concentrându-se asupra efectelor distructive ale excesului de cortizol asupra organismului, cercetătorii au studiat relaţia dintre acest hormon şi actul fiziologic al râsului.

Şi au constatat că râsul reduce efectele nefaste ale cortizolului şi că ar putea fi folosit ca terapie, oferind o soluţie agreabilă pacienţilor suferinzi de hipertensiune, diabet sau afecţiuni cardiace. Şi o terapie anti-uitare, pe măsură ce înaintăm în vârstă.

”Când o persoană reuşeşte să-şi reducă nivelul de stres, memoria ei se îmbunătăţeşte, explică dr. Lee Berk, unul dintre participanţii la studiu. Umorul reduce acţiunea distructivă a hormonilor legaţi de stres, cum este cortizolul, care acţionează asupra neuronilor din hipocamp responsabili de funcţionarea memoriei şi reduce nivelul presiunii arteriale, furnizând o stare generală de bine”.

Studiul demonstrează, în plus, că râsul antrenează modificări ale undelor cerebrale, în special ale undelor gamma, părând a stimula, astfel, procesul de fixare a amintirilor:

”Râsul conduce la aceeaşi productivitate a undelor cerebrale înregistrată şi la persoanele care intră în starea de meditaţie” – adaugă dr. Lee Berk.

Stres mai puțin, amintiri mai vii

rasul-antidotÎn cadrul studiului, oamenii de ştiinţă au analizat două grupuri de persoane vârstnice, unul format din subiecţi fără probleme de sănătate, celălalt alcătuit din persoane bolnave de diabet. Ambele grupuri au vizionat, timp de 20 de minute, câteva înregistrări video amuzante.

La sfârşit, voluntarilor li s-a cerut să completeze un chestionar de evaluare a competenţelor legate de achiziţia de cunoştinţe, amintirea acestora şi recunoaşterea imaginilor vizuale. Rezultatele au fost comparate cu cele obţine pe un grup martor, alcătuit din persoane care nu urmăriseră respectivele înregistrări video.

Cercetătorii au măsurat (prin prelevarea unor mostre de salivă) nivelul de cortizol al tuturor subiecţilor, atât la începutul, cât şi la sfârşitul studiului. Şi au detectat o reducere semnificativă a concentraţiilor de hormoni ai stresului la grupurile care primiseră ”doza de râs sănătos” de 20 de minute: şi cei subiecţii sănătoşi-tun, şi cei care se luptau cu problemele atât de ramificate provocate de diabet au făcut dovada unor capacităţi cognitive mai mari decât voluntarii din grupul martor, absenţi de la ”proiecţia video”. Grupul martor ”a pierdut la puncte” atât în faţa voluntarilor suferinzi de diabet, la care s-a înregistrat un nivel de cortizol mai redus; cât şi în faţa voluntarilor sănătoşi, care au obţinut, la testul de memorie, rezultate semnificativ mai bune.

”Capacitatea de învăţare şi amintirea întârziată devin mai problematice o dată cu înaintarea în vârstă. Or, rezultatele studiului nostru arată că, în cazul problemelor de memorie legate de vârstă, o terapie complementară prin umor ar putea ajuta mult pacienţii, a conchis dr. Gurinder Singh Bains, autorul studiului. Petrecând câteva momente amuzante împreună cu prietenii sau uitându-mă 20 de minute la o emisiune umoristică de bună calitate, la televizor, urmărind un film sau o piesă comică, voi reuşi să fac faţă mult mai bine factorilor de stres”.

Stresul are un impact negativ asupra memoriei, râsul are un impact distructiv asupra stresului. Să râdem, aşadar, chiar şi – sau mai ales – făcând haz de necaz, ne îndeamnă cercetătorii americani.

Sursa: www.espritsciencemetaphysiques.com

Creative Commons License
Rasul imbunatateste memoria by AimGroup is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

2 comentarii la „Rasul imbunatateste memoria”

  1. Este foarte adevarat ceea ce spuneti,le-am simttit si trait pe propria piele.ce facem atunci cand cei din jurul nostru ne creeaza stari negative si numai putem sa radem ,cand nu prea mai avem nici lacrimi sa plangem ,sau cand avem prea multe lacrimi si nu le mai putem opri,si nueste nimeni sa ne mangaie?

    1. Cei din jur nu au putere asupra noastra decat daca alimentam cu propriile ganduri ceea ce fac ei. Nu este usor sa iti regasesti echilibrul cand te afli intr-o situatie dificila, dar puterea tot din interior vine. Focalizarea pe lucrurile bune din viata noastra si pe ceea ce iubim reprezinta o metoda foarte eficienta de a ne regasi pacea.

Lasă un răspuns