Sari la conținut

Respirația yoghină completă – ajută la vindecarea bolilor

Respirația yoghină completă este o tehnică respiratorie utilizată în practica yoga pentru a aduce beneficii atât fizice, cât și mentale. Aceasta implică utilizarea întregii capacități a plămânilor și a mușchilor respiratori pentru a obține o respirație profundă și conștientă.

Tehnica respirației yoghine complete implică trei etape principale:

  1. Respirația abdominală: În această etapă, accentul se pune pe respirația profundă în partea inferioară a plămânilor. În timpul inhalării, abdomenul se extinde în exterior, iar în timpul exhalării, abdomenul se contractă spre interior. Această respirație stimulează diafragma și ajută la relaxarea sistemului nervos.
  2. Respirația toracică: În această etapă, se extinde respirația în partea mijlocie a plămânilor. În timpul inhalării, coastele se ridică și se lărgesc, iar în timpul exhalării, coastele se contractă. Această respirație ajută la întinderea și tonifierea mușchilor respiratori și crește capacitatea pulmonară.
  3. Respirația claviculară: În această etapă finală, se aduce respirația în partea superioară a plămânilor. În timpul inhalării, claviculele se ridică ușor, iar în timpul exhalării, claviculele se coboară. Această respirație ajută la deschiderea și întinderea superioară a plămânilor.

Prin practicarea respirației yoghine complete, se obțin următoarele beneficii:

  1. Relaxare și reducerea stresului: Tehnica respiratorie ajută la calmarea sistemului nervos și la reducerea nivelului de stres și anxietate.
  2. Creșterea nivelului de energie: Prin aducerea unei cantități mai mari de oxigen în corp, respirația yoghină completă poate crește nivelul de energie și îmbunătăți starea de alertă.
  3. Detoxifiere și îmbunătățirea sănătății sistemului respirator: Tehnica respiratorie ajută la eliminarea toxinelor din corp și la îmbunătățirea sănătății plămânilor și a sistemului respirator în general.
  4. Îmbunătățirea concentrării și clarității mentale: Prin concentrarea pe respirație și aducerea unei atenții conștiente în prezent, respirația yoghină completă poate îmbunătăți concentrarea și claritatea mentală.
  5. Stimularea sistemului limfatic: Respirația profundă și ritmică ajută la stimularea circulației limfatice, ceea ce poate sprijini sistemul imunitar și detoxifierea organismului.

Este important să înveți această tehnică sub îndrumarea unui instructor pentru a asigura o practică corectă și sigură.

Respirația yoghină completă, cunoscută și sub numele de pranayama în yoga, este o practică veche ce se concentrează pe controlul și conștientizarea respirației. Este considerată una dintre cele mai importante și puternice tehnici în yoga, având numeroase beneficii pentru sănătatea fizică, mentală și spirituală.

Respirația yoghină completează și îmbogățește experiența practicii yoga, oferindu-ți o modalitate de a-ți conecta corpul, mintea și spiritul într-un mod profund și armonios.

Lasă un răspuns