Sari la conținut

Abdomenul: al doilea creier și centrul energiei vitale

Tu la ce te gândești, când auzi acest termen anatomic: abdomen? La musculatura fermă și burtica plată, care au devenit normă estetică a zilelor noastre? La exerciții istovitoare la sală și la răsfățuri culinare prohibite? Fără supărare, dar ești victima aparențelor. Îți scapă esența: zona abdominală este sursa vitalității noastre, centru energetic, releu între corp și spirit și sursa stării de bine fizice și psihice.
În medicina tradițională chineză, abdomenul este unul din cele trei centre energetice majore, Dan Tian-ul inferior. Japonezii îl consideră sediul energiei vitale – hara. Și noi, oameni ”moderni”, aruncăm o asemenea miză în derizoriu, făcându-ne griji doar pentru un abdomen plat, ferm, eventual cu cât mai multe ”pătrățele”!
Doctorul Denis Lamboley, specialist în medicină integrativă și autor al lucrării ”Bien respirer pour bien vivre” (”Să respirăm bine, pentru a trăi bine”), desparte apele:

”Există o legătură directă între abdomen și emoții. Stresul, în special, perturbă imediat digestia și procesul de eliminare a toxinelor. Abdomenul este o zonă privilegiată, din care putem asculta ce se petrece în întreaga noastră ființă”. Lesne de înțeles de ce este considerat ”cel de al doilea creier” uman.

Laboratorul care fabrică ”molecula fericirii”

Cam așa definește zona abdominală doctorul Lionel Coudron, specialist în terapie yoga. Tubul digestiv produce 90% din cantitatea totală de serotonină din corpul uman, hormonul numit ”molecula fericirii”. Și orice disfuncție a tubului digestiv – balonări, tulburări de tranzit etc. – poate revela tulburări generale de ordin fizic sau, la fel de bine, tulburări emoționale. Stres întâi de toate.
Este un cerc vicios: stresul, tovarășul de viață al celor mai mulți dintre noi, ne ademenește să cerem recompense. De regulă, din registrul alimentar: grăsimi, zahăr. Care se stochează pe abdomen. De dragul… abdomenului plat – standard de frumusețe și sănătate – și, mai ales, de dragul binelui nostru psihic, emoțional, medicii ne îndeamnă să privilegiem alimentele bogate în fibre: leguminoase, cereale, fructe uscate, fructe roșii, pâne integrală; și să consumăm doar cu titlu de excepție cafea și alcool, dulciuri și grăsimi ”rele” – unt, carne roșie, brânzeturi.

Să-i decodăm mesajele!

Acum, că ne-am lămurit – starea noastră de bine depinde de starea de bine a abdomenului nostru -, să învățăm să decodăm mesajele pe care el ni le transmite.
Abdomenul este locul predilect al somatizărilor. A asculta ce ne spune el înseamnă, întâi de toate, să încetăm să ne mai spunem sistematic: ”Am mâncat ceva ce mi-a picat greu”, în loc să ne punem întrebările corecte: ”Ce nu este în regulă din punct de vedere emoțional? De ce simt nevoia să mă reconfortez consumând alimente pe care le diger greu?”. Răspunzând cinstit, vom afla că ceea ce ne-a picat greu este o emoție nocivă – furie, tristețe, frică…

Vorbește-i și masează-l!

Anne-Marie Filliozat, psihanalist și psihosomatician, ne îndeamnă să (re)stabilim contactul fizic cu abdomenul nostru. Să îl masăm blând, să îi vorbim, pentru a instaura o relație de liniște și tandrețe între el și noi. Corect, nu? El ne furnizează 90% din hormonul fericirii, noi îi returnăm o mică parte din starea de bine pe care ne-o oferă.
Cu cât îl masăm mai mult, ideal folosind produse anticelulitice sau pentru tonifiere, cu atât mai bine va arăta el și ne vom simți noi.

Exerciții pentru relansarea energiei vitale

Maeștrii taï-chi și qi gong au, la rândul lor, o lecție pentru noi: având grijă de abdomen, avem grijă de energia vitală – Qi. Iar a avea grijă înseamnă, în mare măsură, a respira corect.
– Iată un exercițiu de respirație numai bun de repetat în fiecare dimineață (este mult mai benefic să ne rezervăm timp pentru acest exercițiu, decât pentru prima cafea din zi).
Stând în picioare, cu brațele pe lângă corp, le ridicăm apoi deschizându-le spre cer și inspirând. Apoi coborâm brațele, ducându-le în spatele bazinului, expirând aerul și prelungind expirul cu sunetul ”heee!”, simțind aerul cum trece pe suprafața limbii. Repetat de zece ori, dimineață de dimineață, acest exercițiu purifică și fortifică energia vitală – ne asigură maeștrii.

– Un alt exercițiu cu dublă țintă – tonifierea abdomenului și întreținerea energiei vitale – este inspirat de tehnicile yoga uddiyana bandha: întinși pe spate, cu genunchii îndoiți și tălpile pe sol, inspirăm și expirăm profund. Apoi deschidem cât mai amplu cutia toracică, fără a inspira, ceea ce va solicita la maximum musculatura abdomenului. Mișcarea are efectul unui masaj al organelor, fortifică zona abdominală și asigură o mai bună circulație a energiei.

Putem așadar să ne ocupăm simultan de corp și de spirit, acordând respectul cuvenit celui de ”al doilea creier” al nostru și prin depozit de serotonină.

Creative Commons License
Abdomenul: al doilea creier și centrul energiei vitale by Aim Group is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Lasă un răspuns