Sari la conținut

Află ce problemă de sănătate ai după culoarea unghiilor

Unghiile sunt oglinda sănătăţii noastre. Nu este o descoperire de azi-de ieri, ci o achiziţie a vechii medicine orientale, preluate şi aplicate cu succes şi de către mulţi terapeuţi contemporani, dispuşi – ba chiar interesaţi la modul ştiinţific – să plece urechea la ce au avut de spus tămăduitorii altor vremuri.
Mai mult: unghiile sunt oglinda profilului nostru psiho-somatic. În traducere liberă – ele oglindesc modul în care psihicul influenţează somaticul (bolile ca rezultat al psihicului). Şi mai scurt, şi mai clar: originea psihică a bolilor.

Aşadar… Când ţi-ai studiat ultima dată cu atenţie culoarea unghiilor? Nu spunem să faci o obsesie din asta. Ci să arunci o privire pe mini-ghidul pe care ţi-l oferim din surse avizate. Vorbim, acum şi aici, doar despre culoarea unghiilor – şi nu, nu despre ultima modă în saloanele de manichiură-pedichiură. Ci despre culoarea naturală. Mai precis, despre schimbările de culoare care survin la un moment dat. Consideră-le un indiciu clar al stării de sănătate. Şi un îndemn ca să stai de vorbă, cât mai curând, cu medicul tău.
Pornim de la ideea standard: în mod normal, unghiile sunt de un roz pal – semnul echilibrului sangvin şi al sănătăţii fizice şi mentale.

Unghii gălbui

  • Primele cauze suspectate, când culoarea unghiilor virează spre galben, sunt fumatul (şi bronşita cronică pe care o provoacă) şi oja aplicată fără o bază de protecţie (care nu lasă pigmenţii chimici din ojă să erodeze cheratina – proteina din structura unghiilor). Când aceşti doi factori sunt excluşi, este cazul să intrăm la idei pe alte teme: poate fi vorba despre o dermatoză (micoză locală) sau, şi mai alarmant, despre o sinuzită sau o pleurezie.
  • Iar un galben intens al unghiilor, asociat cu duritatea lor excesivă, poate anunţa o tuberculoză osoasă.

Unghii albicioase

  • Sunt simptomul unei anemii sau al unei afecţiuni hepatice. În schimb, micile pete albe de pe suprafaţa unei unghii de un roz sănătos, incriminate, prin tradiţie, drept semne ale anemiei, nu indică o astfel de carenţă minerală. Ci nişte micromalformaţii ale cheratinei, provocate de manopera agresivă în cursul manichiurii: împingerea prea brutală a cuticulelor, şocuri repetate etc.
  • Petele albicioase mai sunt asociate şi cu starea generală de surmenaj sau cu excese alimentare (exces de produse de panificaţie din făină rafinată şi de grăsimi de origine animală, care se acumulează în interiorul şi în jurul inimii, ca şi în jurul ficatului, pancreasului, prostatei şi ovarelor). Abuzul de astfel de alimente, plus abuzul de sare, plus hidratarea insuficientă pot provoca o contracţie severă a vaselor şi capilarelor sangvine.

Unghii negre

  • Unghia neagră sau pata neagră care nu este un hematom apărut în urma unui şoc sau al înţepării unghiei trebuie supravegheată cu atenţie. Dacă nu dispare de la sine în câteva zile, trebuie să o studieze un medic dermatolog, fiindcă poate fi vorba despre un melanom (o tumoră) care se tratează cu success, dacă este depistat la timp.
  • Petele negre sau brune (care nu sunt urmarea unui accident) pot semnala şi o intoxicaţie mai mult sau mai puţin gravă.
  • Petele de un negru-gri indică o constipaţie sau o dispepsie (indigestie).

Unghii albăstrui

  • Pot releva o problemă cu circulaţia sangvină sau chiar o insuficienţă cardiacă (această ultimă suspiciune se leagă în special de tenta albăstruie prezentă doar la baza unghiei).
  • O tentă de un albăstrui cianozat este un avertisment cum că suferi de circulaţie venoasă deficitară (sângele stagnează ”pe traseu”, ulceraţii ale mucoaselor (gură, anus, orificii genito-urinare), caşexie (istovire generală a organismului, cauzată de boli cronice, respectiv de funcţionarea defectuoasă a unor organe).

Unghii mate, fără luciu 

  • Indică o hipotiroidie sau hipopituitarism (dereglare, foarte rară, a glandei pituitare).
  • Pot fi însă şi simptomul unei probleme extrem de grave – intoxicaţia cu plumb!

Luciul exagerat

  • Este asociat, de regulă, cu hipertiroidia.

Unghii de un roțu violaceu

  • Roşul acesta nefiresc ar trebui să te ducă cu gândul la un dezechilibru sangvin, produs de abuzul de alimente yin: lactate, zahăr, ciocolată, bomboane şi alte dulciuri, fructe bogate în zaharoză etc. Acest abuz… dulce a dezechilibrat funcţiile digestivă, circulatorie şi excretorie, declanşând alte simptome care, asociate cu tenta anormală a unghiilor, conduc la aceleaşi posibile diagnostice: insomnie, constipaţie, scaune diareice, oboseală, depresie şi un număr semnificativ de tulburări fizice şi mentale.
  • Petele roşii, în schimb, pot fi semnul unei maladii cardiace, pulmonare sau renale. Când conturul devine roşu şi inflamat, poate fi la mijloc o micoză (Candida) sau un factor alergen; sau, la fel de bine (pardon, la fel de neplăcut!), un fung (o ciupercă). Toate aceste microorganisme se infiltrează sub cuticulă şi proliferează datorită mediului umed (treburile casnice, de exemplu, care te obligă să bagi frecvent mâna în apă).

Unghii de un roșu întunecat

  • Denotă un nivel ridicat de acizi graşi, colesterol şi/sau minerale în sânge, rezultat al unui consum excesiv de produse de origine animală şi de sare. Inima, funcţiile circulatorii, rinichii şi funcţiile excretorii sunt ”surmenate”.

Uunghii ivoar

  • Albul ca de fildeş este semnul anemiei grave şi, uneori, al anorexiei.

”Nu te uita la unghii, că te vorbeşte cineva de rău!” – te povăţuia bunica, în copilărie. Simpatică superstiţie! Trateaz-o cu un zâmbet condescendent şi nu uita să te uiţi, periodic, la aspectul și culoarea unghiilor. Ale tale şi ale membrilor familiei.
unghiile si sanatatea
Licenţa Creative Commons
Află ce problemă de sănătate ai după culoarea unghiilor de AimGroup este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire-Necomercial-Distribuire în Condiţii Identice 4.0 Internațional .

Lasă un răspuns