Sari la conținut

Ce e bine să știi despre boala arterială periferică

Boala arterială periferică – BAP (PAD – Peripheral artery disease) este consecinţa aterosclerozei arterelor mari situate distal de arcul aorti c. În ciuda percepţiei cvasigenerale că termenul de boală arterială periferică se referă numai la arterele membrelor inferioare, acesta face referinţă de fapt și la ateroscleroza arterelor membrelor superioare, care este mai rară, ca și la celelalte artere periferice (noncoronare).

Cel mai folosit instrument de screening al BAP în medicina primară este determinarea indicelui gleznă-braţ (IGB), recomandată în special pentru pacienţii cu vârsta peste 70 de ani sau între 50-69 de ani, dacă sunt diabetici ori fumători.

Mulți dintre cei afectați nu știu că suferă de această boală, întrucât nu au niciun simptom o perioadă.

Acest lucru stârnește îngrijorare, fiindcă intervenția precoce te poate ajuta să faci față riscului crescut de infarct și accident vascular cerebral. În general, BAP răspunde bine la schimbări în stilul de viață și la asistență medicală, dar trebuie să fie monitorizată cu atenție. 

Primele semne pe care le poți observa

Trebuie să știi că BAP se poate numi și boala vasculară periferică sau îngroșarea arterelor. Este o afecțiune în care în vasele tale de sânge se formează treptat plăci ateromatoase. Pe măsură ce arterele tale se îngustează și se întăresc, circulația își încetinește ritmul.

Ca o consecință, corpul tău poate să nu primească suficient oxigen, mai cu seamă în brațe și picioare. Primele semne pe care le poți observa sunt dureri musculare sau crampe în gambe care apar când mergi sau urci scări și dispar dacă te odihnești.

Păstrând sănătatea arterelor, poți să ai o viață lungă și activă. 

Află mai multe despre cum să contracarezi BAP

Asistență medicală pentru boala arterială periferică 

1. Cunoaște-ți riscurile. În afară de vârstă, există mai mulți factori care te fac să fii mai vulnerabil la BAP. Aici intră diabetul, fumatul și sedentarismul.

2. Obține un diagnostic. Dacă medicul suspectează prezența BAP, îți va examina fizic picioarele și va efectua, probabil, un test pentru măsurarea indicelui gleznă-braț, care compară tensiunea arterială în glezna ta. Tot el poate să îți recomande statine, pentru a-ți reduce colesterolul, precum și medicamente care să țină sub control tensiunea arterială, glicemia și durerile musculare.

3. Monitorizează-tensiunea arterială și colesterolul. BAP este adesea asociată cu hipertensiune arterială și un nivel crescut al colesterolului. Pe lângă terapiile indicate, medicul poate să îți recomande să îți monitorizezi tensiunea arterială acasă, fiindcă ea se poate schimba rapid. În ce privește colesterolul însă, medicul poate să interpreteze valorile cu mai multă acuratețe decât orice test efectuat la domiciliu de către pacient.

4. Ia în calcul o intervenție chirurgicală. În cazurile în care boala este avansată se poate impune intervenția chirurgicală. Angioplastiile folosesc un mic balon pentru a ține arterele deschise. În general se fac în regim de ambulatoriu, așa că poți merge acasă în aceeași zi. 

Schimbări în stilul de viață dacă suferi de boală arterială periferică (BAP)

1. Fii activ. Să faci mai multă mișcare este una dintre cele mai eficiente modalități pentru a contracara BAP. Dacă ai fost sedentar o perioadă, intră treptat într-o rutină de exerciții fizice. Programează-ți să faci mișcare cel puțin trei zile pe săptămână.

2. Fă exerciții cu picioarele. Chiar dacă BAP poate afecta orice parte a corpului, în general membrele sunt ținta ei principală. Exercițiile care se axează asupra picioarelor, plimbările în aer liber și mersul pe banda de alergat te pot ajuta mult. E normal să faci pauze și să te odihnești pentru a reduce disconfortul și oboseala.

3. Lasă-te de fumat. Adulții care fumează au un risc de patru ori mai mare să facă BAP. Dacă ai încercat să renunți la fumat și nu ai reușit, mai încearcă. Întreabă-ți medicul cum să combini mai multe metode. Poți să folosești un dispozitiv care înlocuiește nicotina și să mergi la întruniri ale unor grupuri de sprijin (explorează și programul nostru audio de reprogramare a subconștientul prin sugestii pozitive și tehnici complexe de NLP – click aici).

4. Redu consumul de sare. Prea mult sodiu poate să îți crească tensiunea arterială. Consumă mai multe alimente integrale în locul celor procesate și citește etichetele când cumperi produse la pachet. Adaugă savoare mâncării folosind alte ingrediente, de pildă lămâie și usturoi.

5. Scapă de kilogramele în plus. Să fii supraponderal sau obez reprezintă un alt factor de risc. Dă jos greutatea în exces cu o dietă hrănitoare alcătuită din multe legume, fructe, cereale integrale și o cantitate limitată de grăsimi sănătoase.

Unul din trei pacienți cu afecțiuni cardiace are BAP; în consecință, ea poate fi un factor major în ce privește sănătatea ta cardiovasculară. Fă alegeri inteligente în stilul de viață și vorbește cu medicul despre ce te îngrijorează.

Alte resurse

1. Explorează categoria noastră de cărți pentru SĂNĂTATE ȘI LONGEVITATE (accesează aici)

2. Află cum te poate ajută dispozitivul nostru Bio Synergy în atingerea unei stări mai elevate de armonie și bine la nivelul întregii ființe (accesează aici)

3. Ascultă podcasturile noastre despre sănătate, spiritualitate și dezvoltare umană (accesează aici)

4. Urmărește-ne pe Facebook (urmărește aici) și Instagram (urmărește aici)

5. Urmărește video-ul 5 DIRECȚII PENTRU O SĂNĂTATE IMPECABILĂ (urmărește aici)

Lasă un răspuns