Sari la conținut

Ce înseamnă un stil de viață care să ne susțină din plin în ceea ce facem

  • de

Evitarea exceselor de orice fel, căutarea neîncetată a echilibrului între viața de familie și profesie, o alimentație curată și mișcarea fac parte din tabloul unui stil de viață sănătos.

De fiecare dată când ajung la medic, aud același lucru: dacă vreți cu adevărat schimbări în starea de sănătate, adoptați un stil de viață sănătos. Iar asta implică schimbări și la 180 de grade a diferitelor comportamente și obiceiuri.

Mi-am dat seama că micile schimbări pe care eu le făceam după vizitele la medic – culcatul mai devreme cu o oră, eliminarea pâinii din alimentație, urcatul scărilor pentru a avea conștiința liniștită că fac mișcare – nu au reprezentat adevărata schimbare, ci doar mici ajustări insuficiente însă pentru o schimbare cu efecte durabile.

Un lucru este cert: schimbarea profundă a stilului de viață este o provocare care are nevoie de toată energia ta dacă vrei să obții rezultate.

Dacă vrei schimbări masive în viața ta, pune-ți aceste două întrebări

Călătoria către un stil de viață sănătos atât fizic, cât și psihic ar trebui să înceapă cu două întrebări:
1. Ce stil de viață vreau să am?
2. Ce rol vreau să joc eu în viața mea?
Viața trebuie trăită în raport cu propriile așteptări, nicidecum în funcție de agenda celor de lângă tine.

„Examinează-ți viața la sânge. Caută neobosit noi provocări. Această regulă nu este nouă. Ea reflectă gândirea filosofilor antici greci și, în special, pe cea a lui Platon prin vocea elevului său, Socrate. Examinarea vieții se va face numai prin rațiune, cel mai mare dar al naturii pentru omenire, spun anticii. Importanța rațiunii în examinarea vieții este evidentă în toate fazele vieții – de la copilul care se străduiește să exploreze noul său mediu până la bunicului care citește și evaluează în mod activ titlurile ziarului. Motivație ar trebui să fie descoperirea de noi surse de plăcere materială și spirituală”, ne sfătuiește Panos Mourdoukoutas, co-autor al volumului The ten golden rules.

Un stil de viață focalizat în jurul lucrurilor care stau în puterea noastră de control

Tendința de a ne îngrijora pentru orice lucru mărunt reprezintă o sursă inepuizabilă de stres care poate influența sănătatea și calitatea vieții. Specialiștii în life coach-ing ne sfătuiesc să ne focalizăm pe lucrurile care stau în puterea noastră de schimbare și control (de ex. calitatea gândurilor și emoțiilor noastre)

Gânditorii antici au conceput o strategie pentru gestionarea grijilor, bazată pe disciplină intelectuală și spirituală. Cheia pentru a rezista greutăților și discordiei, inevitabile în viața fiecărui dintre noi, este de a cultiva o anumită atitudine față de adversitate pe baza distincției critice dintre acele lucruri pe care suntem capabili să le controlăm și cele care ne depășesc capacitatea de a le gestiona.

Nimic în exces…

…este o expresie din secolul al VI-a care aparține lui Solon și care se potrivește cum nu se poate mai bine vremurilor pe care le trăim. Viața trebuie trăită în armonie și echilibru, iar acest lucru înseamnă evitarea exceselor.

Așadar, moderația, indiferent de lucru pe care îl faci, trebuie să devină un stil de viață. Cumpătarea, mai ales în alimentație, poate fi soluția pentru combaterea obezității, devenită o problemă la nivel global.
Cumpătarea în muncă poate fi soluția pentru controlul stresului, un adevărat flagel care își pune amprenta negativ atât asupra fizicului, cât și psihicului. Dacă, totuși, excesului i se permite să distrugă armonia și echilibrul, atunci viața devine un haos cu consecințele bine cunoscute. Și dacă tot nu ești convins că măsura este cheia, am să închei cu un schimb de replici celebru:

„Ce poate învăța un istoric de la un inginer? l-a întrebat Nicolae Iorga pe Ionel Brătianu. Răspunsul a fost genial: Măsura, domnule profesor. Măsura. Nu uita așadar că excesele te pot costa scump, atât în viață, cât și în profesie.”

Construiește-ți obiceiuri sănătoase

Poți identifica ușor un obicei sănătos observând dacă este cauza unui lanț de evenimente care te fac să te simți confortabil. Un astfel de obicei se poate construi relativ simplu.

De exemplu, dimineața, după ce te trezești, creează-ți o rutină: un mic dejun sănătos, un antrenament rapid (câteva întinderi) și citirea a câteva afirmații pozitive cu voce tare. Astfel de obiceiuri pot fi adoptate la orice vârstă, dar cu cât sunt inoculate la vârste foarte fragede, cu atât vor produce efecte pe termen lung.
Iată câteva obiceiuri care îți pot schimba viața: meditația, alimentația sănătoasă, trezitul devreme, planificarea zilei de cu seară etc. „Sădirea” acestor obiceiuri va face o diferență reală în viața ta, iar singurul secret pentru eficiența lor este perseverența, chiar dacă te afli în vacanță sau în oricare alt loc decât acasă.

Ceea ce emitem se întoarce înapoi la noi

Societatea în care trăim este mai competitivă ca oricând, iar mediul dur este puternic înclinat să susțină auto-avantajul în detrimentul „celuilalt”. În aceste condiții, nu este deloc surprinzător faptul că oamenii sunt adesea inclinați să-și saboteze semenii. “Aceste activități sunt adesea justificate prin invocarea unor premise cum ar fi „răzbunarea”, „scorurile de nivelare” sau „a face altora, înainte ca aceștia să ne facă nouă”. Ceea ce nu este luat în considerare este faptul că tot acest rău se poate întoarce ca un bumerang.

Cultura noastră a presupus naiv că „obținerea echității” este un răspuns acceptabil la greșeli și că la rău se răspunde cu rău. Ceea ce nu reușim să înțelegem este impactul psihologic, emoțional și spiritual asupra celui care face rău”, explică Panos Mourdoukoutas.

Dezvoltă-ți cu pasiune și răbdare chemarea interioară

Una dintre cele mai mari provocări care te pot scoate din zona de confort este identificarea unei pasiuni autentice. Așadar, ascultă-ți vocea interioară și concentrează-te asupra lucrurilor care îți plac la nebunie. Ideea este nu numai să-ți găsești adevărata pasiune ci și să o îmbrățișezi și să o transformi într-o parte esențială a vieții de zi cu zi. Pasiunea se cultivă, ceea ce implică multă muncă. De exemplu, dacă vrei să devii scriitor, scrie în fiecare zi, ori de câte ori poți. Încearcă să-ți îmbunătățești stilul și găsește modalități de a-ți promova munca.

De asemenea, dacă ești pasionat de bucătărie, gătește zi de zi și fă-ți un blog pe care să urci rețetele video. Dacă excelezi în acest domeniu, vei începe chiar să dai sfaturi, creâd clipuri cu idei de rețete și purtând conversații cu alți pasionați de bucătărie.

Odată ce ai descoperit care este pasiunea ta, lucrează din greu la ea, dedică-i timp, energie și efort, crede în tine în fiecare zi și vei reuși. Nu imita pe nimeni din jurul tău, creează-ți un stil de viață care ți se potrivește!

Nu uita…
…să te hrănești cât se poate de sănătos, eliminând în fiecare zi din alimentație câte un aliment nociv (zahăr, grăsimi saturate, băuturi carbogazoase, produse de patiserie doldora de margarină etc.)
… să muncești inteligent. Orele multe petrecute peste program nu duc la nimic bun. Ba, din contra! Vei ajunge la o stare de surmenare care îți va da peste cap toată viața. Merită?
…să fii deschis la noi oportunități. Nu pierde ocazia de a învăța ceva nou.
…să te preocupi de lumea spirituală și mentală. Meditează, citește cărți bune și găsește inspirație.
…să te rogi, pentru că Divinitatea este în tot și în toate.

Licenţa Creative Commons
Această operă este pusă la dispoziţie sub Licenţa Creative Commons Atribuire-Necomercial-FărăDerivate 4.0 Internațional .

Lasă un răspuns