Sari la conținut

Ce trebuie să știi despre cancerul mamar la bărbați

Cea mai comună afecţiune oncologică în rândurile sexului frumos îşi extinde teatrul de operaţiuni pe tărâmul sexului forte. Este o constatare făcută, de către medici, în urmă cu peste 35 de ani, timp în care fenomenul nu pare să-şi fi redus viteza. ”Nu pare”… pare a fi exprimarea cea mai exactă posibil, de vreme ce cancerul mamar la bărbați rămâne puternic subdiagnosticată. Pentru că, prin tradiţie, intră în categoria ”bolilor orfane”, studiate prea puţin tocmai din cauza incidenţei sale reduse: între 0,7 şi 1% din totalul cancerelor diagnosticate. Un procent care pare să nu reprezinte cine ştie ce. Şi totuşi…

Atacă între 5 și 93 de ani

Oamenii de ştiinţă se apleacă, în ultimele decenii, tot mai asiduu asupra cancerului de sân la bărbaţi. Tot mai multe studii se focusează pe cauze, manifestări şi tratamente. Multă vreme s-a vorbit despre similarităţile dintre cancerul de sân feminin şi cel masculin, dar diferenţele tind să acapareze prim-planul (potrivit The Oncologist, the official journal of the Society for Translational Oncology).
Cancerul mamar este mai frecvent diagnosticat la bărbaţi cu vârste cuprinse între 60 şi 70 de ani, media fiind de 67 de ani, estimează cercetările medicale. Deci cu circa cinci ani mai târziu, comparativ cu vârsta medie la care este diagnosticat cancerul mamar la femei.
Dar! Cum întotdeauna există un ”dar”, au fost raportate cazuri de cancer de sân şi la seniori de 93 de ani, şi la copii de cinci ani.
Incidenţa bolii creşte o dată cu înaintarea în vârstă, atingând rata maximă în jurul vârstei de 80 de ani, indică statisticile.

 

Cauze și factori favorizanți

Etiologia (cauzele şi factorii care determină apariţia bolii) este neclară, dar specialiştii iau în calcul serios rolul potenţial al evoluţiei hormonale. Pubertatea întârziată, afecţiunile testiculare, hernia inghinală, orhidectomia (extirparea glandelor sexuale masculine), orhita (boală caracterizată prin inflamarea cordonului spermatic şi a testiculelor), infertilitatea sunt asociate frecvent cu riscul sporit de cancer de sân la bărbaţi. Sunt suspectate şi traumele suferite la nivelul glandei mamare (lovituri puternice, incizii etc.), ginecomastia (dezvoltarea exagerată a sânilor la bărbaţi – fenomen tot mai evident în ultimii ani, pus, de către specialişti, pe seama alimentaţiei mustind de hormoni), sindromul Klinefelter (anomalie cromozomială ce afectează doar bărbaţii).
Sunt la risc şi bărbaţii care au fost expuşi la cantităţi mari de radiaţii în timpul şedinţelor de radioterapie ţintind tumori maligne la nivelul pieptului (de exemplu, sindromul Hodgkin), cei care fac exces de alcool, cei obezi sau cu probleme hepatice.
Rămâne permanent în cărţi hipertestrogenismul – nivelul ridicat de estrogen, hormonul eminamente feminin. De regulă, bărbaţii produc estrogen în cantităţi reduse. Dar, în anumite condiţii (deja enumerate), producţia de estrogen se poate mări, ”alimentând” cancerul de sân.

2

 

Moștenire” de familie

Bărbaţii născuţi în familii cu istoric de cancer mamar în rândurile femeilor au un risc aproape dublu de a dezvolta, la rândul lor, această afecţiune. Vorbim, deci, despre o predispoziţie genetică – mutaţii genetice care amplifică riscul de cancer la sân. ”Incriminate” sunt genele BRCA1 şi BRCA2, în seama cărora sunt puse marea majoritate a cancerelor ereditare.
ATENŢIE, NU (PREA) DOARE!
Rareori se anunţă cancerul mamar prin durere la nivelul tumorii: doar 4% din pacienţii diagnosticaţi au afirmat că au avut acest simptom. Cu atât mai mult trebuie luate în seamă celelalte semne:

  • nodulii şi ulceraţiile la nivelul sânului
  • scurgerile de sânge la nivelul mamelonului
  • retracţia mamelonului
  • ulceraţiile la nivelul sânului
  • înroşirea şi/sau apariţia unor cruste la nivelul mamelonului
  • plus semne mai greu de pus în relaţie fix cu un cancer mamar: scăderea în greutate, febră, anemie (scăderea numărului şi/sau a cantităţii globulelor roşii)
  • un semnal întârziat pot transmite metastazele la distanţă.

cancer de san_barbati

 

Un bărbat palpandu-ți sanii?!

Cu cât sunt simptomele mai curând luate în serios şi supuse atenţiei medicului, cu atât sunt mai mari şansele de supravieţuire. Acesta este un loc comun – o atenţionare valabilă şi în cazul femeilor. Din păcate, el (ea) face şi diferenţa: medicii atenţionează că acest cancer are o evoluţie mai nefavorabilă la sexul masculin, comparativ cu sexul feminin, din cauza diagnosticării în stadii tardive de boală.
Deci, domnii tind să ignore simptomele, considerându-le, cel mai probabil, un ”apanaj” exclusiv feminin. La fel ca şi regula de bază a prevenţiei: autoexaminarea lunară a sânilor.
”Un bărbat palpându-şi sânii, în faţa oglinzii din baie? Hilar, ridicol, pervers!”. Dacă aceasta ar fi să fie reacţia unora, altora sau a multora, atunci bine meritata reacţie la reacţie ar fi (citând din folclorul copilăriei): ”Cine zice ăla e!”. Fiindcă…

 

Diagnosticarea esti mult mai facilă

Diagnosticarea cancerului de sân în cazul bărbaţilor este mult mai uşor de realizat datorită ţesutului mamar şi volumului mult mai redus al sânilor” – explică dr. Elena Claudia Teodorescu, medic primar radiologie şi imagistică medicală, doctor în ştiinţe medicale şi dr. Monica Aura Mănăilă, medic primar radiologie şi imagistică medicală (http://www.donna-medicalcenter.ro).

Dar bărbaţii trebuie să facă primii primul gest preventiv: autoexaminarea sânilor, lunar. Şi orice suspiciune – chiar şi simpla ”impresie” că au depistat un nodul – trebuie să-i conducă la medic. Urmează o mamografie sau ecografie (medicul decide) şi, dacă este cazul, şi o biopsie, pentru a clarifica natura tumorii.

 

Şi totul va fi bine?

În ceea ce priveşte tratamentul şi recuperarea pacientului, aceste două aspecte variază în funcţie de vârsta bărbatului diagnosticat cu cancer de sân, de puterea organismului de a lupta cu această afecţiune, de tipul afecţiunii şi de suprafaţa de extindere a acesteia. Cu cât tumora este mai restrânsă, cu atât şansele ca tratamentul să fie eficace sunt mai mari” (dr. Elena Claudia Teodorescu).

 

Să previi, ca să nu ai ce trata

Este regula de aur. Să previi. Dar cum?

  • renunţând la proastele deprinderi care predispun la boală: fumatul, consumul excesiv de alcool (consumul responsabil, moderat de alcool înseamnă, potrivit medicilor şi nutriţioniştilor, maximum două pahare de vin pe zi, pentru bărbaţi)
  • readucând greutatea corporală la standardul sănătos: grăsimea în exces din organism este sursa unui mare număr de afecţiuni, iar cancerul mamar nu face excepţie
  • mâncând echilibrat: alimentaţia de zi cu zi trebuie să fie bogată în fructe şi legume proaspete şi săracă în grăsimi de origine animală
  • ducând o viaţă ordonată, echilibrată: ore de somn respectate, mese la ore regulate, activitate fizică susţinută (minimum o jumătate de oră de mers pe jos, zilnic, plus două şedinţe a câte 30-60 de minute de efort fizic intens – la sală, înot, sporturi în aer liber – pe săptămână).

Citându-i pe terapeuţii din medicina alternativă, încheiem cu urarea cu care ei îşi încheie şedinţele de tratament: ”Să vă fie de bine şi de folos!”.
1
Licenţa Creative Commons
Ce trebuie să știi despre cancerul mamar la bărbați de AimGroup este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire-Necomercial-Distribuire în Condiţii Identice 4.0 Internațional .

Lasă un răspuns