Sari la conținut

Cele mai eficiente remedii naturiste pentru alergia de primăvară

”Hapciu!” – zici tu. ”Sănătate!” – îţi răspund în mod reflex oamenii din jur. ”Ai răcit…” – îşi dă cu părerea, pe ton înduioşat, colega de birou. ”Ia o aspirină când ajungi acasă şi fă o baie fierbinte!” – îţi ”ordonă” şeful (de grija ta sau de teamă că nu mai vii mâine la lucru?!).
Indiferent de motiv, toţi îţi vor binele. Dar nu te învaţă neapărat de bine, dacă îţi stabilesc aşa, ”pe picior”, şi diagnosticul, şi medicaţia. Fiindcă suntem în perioada aceea ambiguă din an când simptomele sunt înşelătoare: poate fi vorba despre o răceală (o viroză, mai exact) sau despre o alergie de sezon…

”O mare parte din populație suferă de așa-zise viroze, dar pe care le confundă cu alergiile de sezon, pentru că ambele afecțiuni au simptome relativ comune – atenţionează specialiştii Donna Medical Center (www.donna-medicalcenter.ro)”. Or, identificarea corectă a afecţiunii este extrem de importantă, pentru a alege corect tratamentul.
Specialiştii citaţi au întocmit un tabel comparativ perfect edificator:

Simptom Viroză Alergii sezoniere
Tuse Frecvent Uneori
Dureri difuze la nivelul mușchilor Uneori Niciodată
Oboseală și stare generală proastă Uneori Uneori
Ochi iritați Rar Frecvent
Strănut Frecvent Frecvent
Gât uscat Frecvent Rar
Îți curge nasul Frecvent Frecvent
Febră Rar Niciodată

Acum, cu tabelul în faţă, fii atent la tot ce simți și la momentele în care se instalează afecțiunea, iar dacă nu ești convins că ai identificat-o corect (viroză sau alergie), consultă un medic specialist de medicină internă. Nu încerca să te tratezi de unul singur, până când nu ţi s-a stabilit un diagnostic fără dubiu.
În fine, diagnosticul este clar: alergie? Bun. Medicul ţi-a prescris deja fortifiante pentru imunitate (ca să ajute organismul să respingă atacul alergenelor – polenuri, în special, în această perioadă a anului), antialergice şi tot ce mai găseşte de cuviinţă. Pentru a le potenţa efectul, pune în aplicare şi leacurile din ”reţetarul” medicinii populare.

Fitoterapia combate alergia de primavară
coacazDr. Cristina Bălănescu, medic primar competenţă în medicină alternativă, ne-a pregătit trei reţete ”de temut” în lupta cu alergenii:

  • Trei-fraţi-pătaţi: se infuzează o linguriţă de plantă la 250 ml de apă clocotită timp de 5 minute şi se beau 2 căni pe zi, 10 zile pe lună.
  • Coacăz negru: infuzie dintr-o linguriţă de muguri la 250 ml apă clocotită; se infuzează 15 minute şi se beau 2 căni pe zi, 10 zile pe lună.
  • Lemn-dulce: macerat dintr-o jumătate de linguriţă de plantă pisată, lăsată pentru 3 ore în 200 ml de apă; se bea ceaiul strecurat, pe parcursul unei zile.

Alte remedii alternative
Dr. Cristina Bălănescu recomandă, de asemenea, acupunctura, electroacupunctura, reflexoterapia, masajul terapeutic şi de relaxare şi homeopatia (cu Allium cepa şi Nux vomica), efectuate într-un centru medical specializat.

Leacuri de import
Iată şi două reţete ”cu specific franţuzesc”, culese din experienţa bunicilor din Hexagon (cum mai este numită Franţa continentală, excluzând Corsica):

  • Toarnă, într-un litru de apă caldă, o picătură de ulei esenţial de lavandă, o picătură de ulei esenţial de eucalipt şi o picătură de ulei esenţial de muşeţel. Înfăşoară capul cu un prosop, apleacă-te deasupra vasului cu infuzie şi respiră adânc timp de câteva minute – inflamaţia gâtului se va atenua şi sinusurile vor fi degajate.
  • Amestecă 60 ml de oţet, 200 ml de apă, sucul obţinut de la patru ridichi trecute prin storcătorul de fructe şi puţin suc de lămâie; bea câte patru pahare pe zi, cinci zile la rând.
  • Macină foarte fin (eventual, cu râşniţa electrică de cafea) urzici – atât frunze, cât şi rădăcini – şi pune pulberea astfel obţinută într-un borcan din sticlă, pe care îl ţii într-un loc întunecos. Ia câte 3-6 linguriţe pe zi, înaintea meselor principale.

(„Leacurile bunicii” – Yolande Chevrier, Quebec Livres, 2013).
ulei_lavanda

Alte sfaturi de bun simț

 

  • Dacă suferi de alergie şi îţi simţi ochii iritaţi, nu îi freca! Stropeşte-i uşor cu apă.
  • Unul dintre cele mai simple trucuri este să pulverizezi în nas apă în care ai dizolvat sare: inflamaţia mucoasei nazale dă înapoi şi sinusurile se eliberează foarte repede.
  • Uită de batista clasică din pânză, ia-ţi doar batiste igienice, din hârtie, de unică folosinţă. Asigură-te că ai un stoc suficient de pacheţele cu batiste la tine: în timpul unui strănut aprig, aerul este eliminat din plămâni cu viteza de 960 km/oră!
  • Evită spaţiile cu mirosuri puternice (de vopsea proaspătă, de exemplu) şi cu substanţe iritante (fum de ţigară – chiar dacă eşti fumător pasiv -, insecticide, poluanţi); sunt factori agravanţi ai alergiilor, pentru că afectează mucoasa ochilor şi sinusurile.
  • Evită să ieşi din casă în zilele însorite, când aerul este încărcat de polen – altfel vei strănuta în rafale, nasul va picura şi ochii se vor înroşi. Ieşi la plimbare, mai bine, după ploaie, când concentraţia de polen din aer se reduce.
  • Evită plimbările în parcuri, pe lângă păduri sau pe câmp.
  • Dormi cu ferestrele închise şi instalează, în cameră, un aparat de climatizare. El împiedică polenul care se ridică în zori să intre în casă. În plus, datorită aparatului de climatizare, vei respira mai bine.

 

Cel mai important pas în vindecare

Capacitatea corpului de a gestiona influențele perturbatoare din mediul exterior este dată de forța câmpului nostru vital. Bunul echilibru al sistemului imunitar conduce la însănătoșiri naturale, de aceea este cel mai important să ne asigurăm că oferim cel mai bun suport organismului la nivel energetic.
Din cauza numeroșilor factori de stres din mediul în care lucrăm, ne mișcăm (trafic, poluare, smog electromagnetic etc) și dormim (da, inclusiv pe timpul nopții suntem sub asediul radiațiilor electromagnetice) organismul nostru devine tot mai vulnerabil în fața virușilor, stimulilor nocivi, infecțiilor și mai departe, în fața bolilor mai grave care secătuiesc corpul de resurse și conduc în cele din urmă la epuizare. Primul și cel mai important pas pentru a ne asigura că oferim organismului maximum de suport energetic este utilizarea unei forme de protecție a câmpului vital. În acest sens, echipa de cercetare AimGroup a creat dispozitivul VITAL PROTECT pentru protecția organismului împotriva agresiunilor din mediul înconjurător, amplificarea forței vitale (mai multă energie), reechilibrarea câmpului energetic și dinamizarea sistemului imunitar. Dispozitivul este portabil, ușor de folosit (nu presupune altceva decât purtarea lui propriu-zisă) și acționează 24/24h ajutând organismul să lupte contra factorilor perturbatori din exterior. Frecvența de 7,83Hz pe care emite Vital Protect permite organismului să funcționeze la cote maxime și să-și desfășoare în condiții de normalitate toate funcțiile vitale. Detalii despre beneficiile tehnologiei Vital Protect găsești aici.
Acum că ai aflat informațiile potrivite, respiri mai uşor, nu te mai mănâncă nasul şi nu-ţi mai lăcrimează ochii nonstop, poţi spune, pastişând un vers celebru: ”Nicicând primăvara nu fu mai frumoasă!”.
femeie fericita

Creative Commons License
CELE MAI EFICIENTE REMEDII NATURISTE PENTRU ALERGIA DE PRIMĂVARĂ by AimGroup is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.

Un comentariu la „Cele mai eficiente remedii naturiste pentru alergia de primăvară”

Lasă un răspuns