Sari la conținut

Cum scapi de kilogramele în plus fără diete epuizante

Să nu-mi spui că te regăseşti şi tu în categoria celor care se agaţă de aşa-zisele pastile minune, care ”te slăbesc” (biata limbă română!) în 7, 5 sau 3 zile cu muuulte kilograme! Adică de ce nu mi-ai spune? Nu e nimic jenant, nu eşti singura victimă a publicităţii agresive, concepute după principiul ”Afară-i vopsit gardul, înăuntru-i leopardul”.
Aşadar, spune-mi. Ca să îmi dai prilejul să îţi spun şi eu ce ne sfătuiesc cei mai competenţi nutriţionişti, ce avem de făcut pentru a slăbi fără a ne pune sănătatea în pericol. Pentru început, uită de dead-line-uri fanteziste – pierderea surplusului ponderal în ritm năucitor înseamnă boală curată!

O cafeluţă… Înaintea meselor principale

Una sau, pentru maximă eficienţă, chiar două. Nu imediat după dejun, aşa cum obişnuim, mulţi dintre noi, să facem, ci cu circa 30 de minute înaintea celor două mese principale din zi (mic dejun şi prânz, fireşte; fiindcă cina trebuie să fie frugală). Cafeaua trebuie să fie ”tare” şi îndulcită, ca să taie din pofta de mâncare şi să facă să urce nivelul glicemiei (ştiut fiind că, la circa două ore după ce am mâncat, nivelul zahărului din sânge – glucoza – scade, declanşând din nou senzaţia de foame).
cafea

Un regim alimentar deştept

Nu, nu suntem adepţii dietelor chinuitoare, care produc frustrare şi alimentează temutul efect yo-yo (după ce ai încheiat dieta, organismul se răzbună pentru privaţiunile la care l-ai supus şi acumulează, din nou, în viteză, calorii şi kilograme greutate corporală).
Îţi propunem, în schimb, un mod echilibrat, deci sănătos de a te hrăni una sau două două luni, în funcţie de numărul kilogramelor pe care vrei să ”le dai jos”. După care, evident, vei continua să-ţi alcătuieşti mesele din alimente cât mai naturale, într-un program echilibrat (trei mese principale şi două gustări pe zi, ca să nu ”te ia foamea” şi să cosumi ce şi cât nu trebuie).

  • Renunţă total la: băuturile îndulcite (altele decât cafelele mai sus menţionate), alcool de orice fel (vin, bere, ”tărie”), deserturi de orice fel (fructe inclusiv, în primele 15 zile de regim, după care este bine să le reintroduci în alimentaţia zilnică, pentru aportul lor de vitamine), lapte, smântână, frişcă, unt şi brânzeturi fermentate, carne roşie, legume roşii (morcovii, sfecla, tomatele conţin destul de multă glucoză, potenţată şi mai tare dacă le consumi preparate termic, şi nu în stare naturală, crude), pâine, paste, cartofi şi alte feculente, semipreparate, mezeluri şi ”prăjeli”, fructe de mare.
  • Axează-te pe: legume verzi şi salate (le poţi consuma în cantitate nelimitată), ouă (preparate oricum, mai puţin prin prăjire), carne albă (la grătar), peşte (la grătar sau la cuptor), brânzeturi opărite (Gruyere, Emmenthal, Beaufort, Edam, Gouda, Mimolette etc.), cereale.
  • Iată un exemplu în jurul căruia poţi ”bricola” după pofta inimii şi după poftele culinare:

– mic dejun: cafea (cu 30 de minute înainte de mânca) sau ceai + brânză opărită + un ou; altă variantă: cafea sau ceai + un iaurt (nu îndulcit, nu cu fructe) + cereale integrale şi/sau seminţe de floare-soarelui, dovleac, susan

– dejun: carne albă la grătar (pui, curcan, raţă, iepure) sau peşte + legume verzi (fasole, varză, andive, praz, zucchini, sparanghel etc.)

– cină: brânză + salată verde sau peşte + legume verzi

– gustare: (între micul dejun şi dejun, între dejun şi cină): un morcov sau altă legumă verde, crudă; după primele două săptămâni, poţi consuma, la una dintre gustări, un fruct – verde, de preferinţă)

  • Vestea bună este că poţi mânca atât cât este nevoie ca să simţi că te-ai săturat (ţinând cont de un detaliu: din momentul în care te-ai ridicat de la masă şi până când ajunge senzaţia de saţietate la creier pot trece între 10 şi 30 de minute, de la caz la caz)
  • Un truc: pentru ca legumele şi salatele să nu ţi se pară fade, adaugă-le condimente pline de savoare – cimbru, oregano, mentă, busuioc, piper, curry (sare foooarte puţină sau, şi mai bine, deloc)
  • Alt truc: bea cel puţin doi litri de apă plată pe zi, dar numai între mese (apa băută după ce ai mâncat balonează şi îngreunează digestia).

Un ghid apreciat în lumea medicală despre principiile alimentare corecte este cartea doctorului Keith Scott-Mumby „Dieta înțeleaptă” El a aflat aceste secrete de puțini știute de la niște deschizători de drumuri și a obținut cu ele rezultate miraculoase care l-au făcut să cunoască lumea întreagă. Odată cu aplicarea principiilor descrise în Dieta Înțeleaptă a început să vadă pentru prima dată în cariera sa de medic adevărate recuperări și vindecări spectaculoase. Fără medicamente. Doar prin dietă.

Cum îi  asiguri ”mentenanţa”

siluetaDupă cele două luni de regim, poţi începe să relaxezi treptat meniul: să mănânci câte o feliuţă de pâine, câte o nucă de unt proaspăt, câte un fruct mai bogat în fructoză (banană, de exemplu).

Mai trebuie să ştii că scăderea în greutate nu este întotdeauna rectilinie. Se poate întâmpla ca, după ce ”ai pierdut” 4 sau 5 kg, să intervină o pauză poate tot atât de lungă – în următoarele 15 zile, organismul ar putea decide să staţioneze, să-şi conserve rezervele; dar va reîncepe să se debaraseze de ele, dacă ai răbdare şi nu abdici de la dieta autoconsimţită.

În sfârşit, ai atins greutatea pe care ţi-o doreai? De acum nu îţi mai rămâne decât să păstrezi liniile generale ale alimentaţiei din perioada de regim, lărgindu-i limitele câte puţin. Şi să întrebi cântarul periodic ce mai are de spus despre tine… Fără să faci însă o obsesie din dialogurile cu el – este suficient să îţi verifici greutatea o dată pe săptămână, atenţie!, dimineaţa, după ce ai fost la toaletă.

Cum te ajută postul

Zilele de post de peste an (luni, miercuri, vineri) şi cele legate de marile sărbători creştine au un rost atât în plan spiritual, cât şi în plan material: sunt perioade de curăţare şi echilibrare fizică şi emoţională.
Unii îţi vor spune că în timpul postului… se îngraşă, fiindcă organismul, privat de proteine animale, tinde să îşi facă rezerve. Realitatea este că, dacă te îngraşi, explicaţia se găseşte în farfurie: mănânci mai mult, simţind că hrana de post, chipurile, nu ar fi la fel de săţioasă. Uitând că postul înseamnă, pe fond, şi reţinere, abstinenţă…

Revenind la problema rezervelor: să fim serioşi, corpul tău nu a aşteaptat să înceapă postul, ca să îşi facă el rezerve. Această tendinţă – de a depozita elementele furnizate de alimentaţie – ne-au transmis-o, înscrisă în gene, strămoşii noştri, a căror existenţă era alcătuită din perioade în care mâncau pe săturate şi perioade în care răbdau. Deci, pentru organismul uman, a face rezerve este perfect natural. Nenatural este să nu mai utilizeze aceste rezerve! Or, exact asta face organismului nostru, al omului modern = sedentar: stochează, pentru că nu îi dăm posibilitatea să consume (prin cât mai multă activitate fizică).

Or, postul (ţinut în mod regulat) readuce mecanismul la parametrii ”din fabrică”: îi permite să elibereze o parte din rezervele ponderale şi să se cureţe de toxine. Posturile lungi (aşa cum este cel al Crăciunului şi cel care se apropie vertiginos – postul Paştelui) se soldează, de regulă, cu un minus ponderal înte 1,5 şi 3 kg pe săptămână.
Dovada? Urmăreşte atent persoanele care postesc în mod regulat şi – foarte important! – au o alimentaţie echilibrată în toate celelalte zile, când mănâncă ”de dulce”: au greutatea ideală pentru vârsta şi statura lor şi o vitalitate de invidiat. Ceea ce îţi doresc să ţi se întâmple şi ţie cât de curând!

Ce ar mai fi de făcut? Să lucrezi cu tine în plan psihic. Să declanşezi operaţiunea de ”detoxifiere” şi la acest nivel, alungând pentru totdeauna ideile şi frazele de genul: ”Degeaba, nimic nu mă ajută să slăbesc!”, ”Metabolismul ăsta leneş al meu nu are leac”…
Doar ştii bine: orice înnoire începe prin identificarea ideilor şi credinţelor care ne limitează şi prin alungarea lor definitivă din cetate.
Licenţa Creative Commons
„Cum scapi de kilogramele în plus fără diete epuizante” de blog.aimgroup.ro este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire-Necomercial-FărăModificări 4.0 Internațional .

Lasă un răspuns