Sari la conținut

Leacuri vechi și noi pentru probleme de digestie

Salată verde, leurdă, untișor, ștevie, lobodă – primăvara ne ademenește cu oferta de erbacee (cum le numesc botaniștii, verdețuri, cum le spunem noi, consumatorii de rând). Plus ridichile cele ochioase, care dau un nu știu ce și-un nu știu cum oricărui antreu. N-ai cum să le reziști și nici nu trebuie, sunt, toate și fiecare în parte, veritabile doze de sănătate. Doar că infuzia asta de sănătate se poate lăsa cu ”efecte secundare”: gaze, dureri abdominale, balonare. Noroc că avem remedii din aceeași categorie: 100% naturale!

Dr. Cristina Bălănescu, medic primar competență medicină complementară, ”combină” leacuri din desaga parfumată a bunicilor autohtone cu fitoterapeutice și aromaterapeutice ”de import”. Dovadă prima plantă recomandată: fenicul, rudă franțuzită a mărarului băștinaș.

Fenicul

 

fenicul

Reputată plantă carminativă (ajută la eliminarea gazelor), feniculul poate fi administrat sub formă de semințe (1-2 g de trei ori pe zi) sau infuzie (o linguriță de semințe se lasă la infuzat 10 minute în 200 ml de apă clocotită).
Mentă, cimbru și roiniță
Un vârf de cuțit din fiecare plantă (pulbere): mentă, pentru a îmbunătăți digestia; cimbru, pentru a reduce balonarea; roiniță (antispastic). Se infuzează 10 minute în 200 ml de apă în clocot. Se filtrează și se beau două căni pe zi, între mese.

Rozmarin

rozmarin

50 mg de rozmarin se infuzează într-un litru de apă în clocot timp de 15 minute, se lasă să se răcorească și se bea toată cantitatea după fiecare masă principală. Acest ceai accelerează digestia, în special digestia grăsimilor de origine animală, și reduce balonările și flatulența. Antibacterian și antiseptic, este foarte eficient și în cazul infecțiilor intestinale.

Uleiuri esențiale, în echipă

 

ulei-esential

Busuioc, tarhon și chimen – uleiurile esențiale extrase din aceste plante reduc senzația atât de neplăcută de abdomen umflat și crampele abdominale. Se diluează câteva picături în ulei vegetal neutru (ulei de jojoba sau de măsline) și se masează abdomenul cu mișcări circulare largi. Destindere garantată!

Remedii homeopatice

Pentru a ști ce remediu homeopatic va rezolva problema, trebuie să o localizezi mai întâi. Astfel…
Senzația de balonare deasupra ombilicului apare, în general, din cauza aerului ”înghițit” în cantitate prea mare și dispare dacă se administrează Carbo vegetalis 5 CH, câte două granule de trei ori pe zi.
Situată mai jos de ombilic, balonarea este provocată de gaze intestinale și specialistul recomandă Lycopodium 5 CH, câte două granule de trei ori pe zi.
Balonarea situată în ambele zone amintite se tratează cu China Rubra 5 CH (după aceeași schemă de administrare).
În fine, dacă ești balonat continuu, mănânci prea repede și disconfortul abdominal se accentuează când consumi alimente dulci, ai nevoie de Argentum nitricum 9 CH, câte două granule de 3-4 ori pe zi.
Despre modul în care funcționează homeopatia în cazul dezechilibrelor și al bolilor în general, dar și cum ne poate îmbunătăți starea de sănătate poți afla din lucrarea clasică a lui Samuel Hahnemann: Organonul Medicinei.

Bicarbonat de sodiu

 

bicarbonat_de_sodiu

Îl lăuda bunica ta, care moștenise secretul de la propria ei bunică… Bicarbonatul de sodiu este un ”clasic” al dulăpiorului cu leacuri de acasă, fiindcă a dovedit de mult ce poate în materie de digestie dificilă, balonări și aciditate gastrică. Cum se ia? Așa cum spunea bunica: înainte de masă, o lingură de bicarbonat amestecat într-un păhărel cu apă. Cu rezerva că persoanele care suferă de insuficiență cardiacă sau renală nu trebuie să apeleze frecvent la acest remediu.

Argila

 

argila

Pansamentele digestive pe bază de argilă sunt, și ele, un remediu pe cât de vechi, pe atât de actual: protejează mucoasa digestivă, absorb gazele, sting arsura la stomac. Se amestecă o linguriță de argilă (pudră) într-un pahar mare cu apă, se lasă câteva ore și se bea doar apa limpede, înaintea fiecărei mese. Atenție, acest pansament digestiv poate reduce absorbția altor medicamente – dacă ești sub tratament, vorbește cu medicul tău înainte de a începe să folosești apa de argilă.

Cărbune vegetal

 

carbune-vegetal

Este molecula absorbantă de referință, rezultată din combustia la temperaturi mari a unor resturi vegetale (lemn de cireș, nuc, măr, nuci de cocos, sâmburi de măsline etc.). Absoarbe și gazele, și aditivii alimentari, reziduurile din pesticide sau bacteriile toxice și apoi le evacuează pe toate din organism. De aceea este folosit în cure de detoxifiere. Atenție și în cazul cărbunelui vegetal însă: și el poate diminua absorbția altor medicamente, așa că medicul trebuie să îți spună – la fel ca și în cazul apei de argilă – câte ore să lași distanță între remediul antibalonare și pastilele de zi cu zi.

Drojdie de bere

 

drojdie

Este recomandată în special atunci când balonările sunt asociate cu un tranzit rapid, fiindcă restabilește echilibrul florei intestinale. Doza de administrat o dată pe zi este de mărimea unei nuci. Iar singura rezervă este că în cazul persoanelor cu predispoziție de acest gen poate declanșa o alergie. Dar cazurile raportate sunt rare.
Poftă bună la verdețuri de sezon!

Creative Commons License
Leacuri vechi și noi pentru probleme de digestie by AimGroup is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Lasă un răspuns