Sari la conținut

Remedii naturale ce îmblânzesc durerile reumatismale (I)

 

”Toamna, zâna melopeelor, spaima florilor şi doamna curcubitaceelor” versus ”Nicicând toamna nu fu mai frumoasă”. Topârceanu versus Arghezi. Culori de vis versus ploi biciuitoare, frig aprig, umezeală – ”tacâmul complet” ce reactivează chinuitoarele dureri reumatice. Ca să le alini şi să te poţi bucura, fără să oftezi, de farmecul (unic, totuşi) al anotimpului, trebuie oblojite zonele în suferinţă – articulaţii, muşchi, tendoane, ţesut conjunctiv, în funcţie de tipul de reumatism cu care te-ai procopsit. Dr. Cristina Bălănescu, medic primar cu specializare în medicină complementară, te sfătuieşte să te laşi în seama remediilor consacrate de vechea medicină chineză şi de neaoşa noastră medicină populară.

ARTRITA REUMATOIDĂ

Este o boală autoimună, ceea ce înseamnă că organismul îşi atacă propriile ţesuturi (în virtutea cărei raţiuni doar el ştie, medicina nu deţine, până în ziua de azi, răspunsul clar). Este, totodată, o afecţiune cronică (nu se vindecă, trebuie tratată toată viaţa), cu perioade active (când te sfredeleşte durerea) şi perioade de remisie (când durerile îţi lasă un respiro).

Ce te doare

durere de genunchiArticulaţiile. Pentru că sunt afectate simetric, de cele mai multe ori, şi cel puţin câte trei odată (de aici şi denumirea de poliartrită reumatoidă). Durerea poate fi însoţită de redoare (înţepenirea articulaţiilor) după o perioadă mai lungă de imobilizare (după câteva ceasuri de somn sau de lucru la computer, de exemplu), dar şi de inflamarea articulaţiilor, senzaţie persistentă de oboseală, lipsa poftei de mâncare şi scădere în greutate.

Cele mai bune remedii

Artrita reumatoidă poate fi îmblânzită prin reflexoterapie, acupunctură, tratament homeopatic (Rhododendron, Rhus psihodendron, Ruta, Dulcamara,Bryonia), prin balneoterapie (Amara, Băile Felix, Govora, Mangalia, Techirghiol) şi, de asemenea, prin masaj terapeutic, kinetoterapie, hidrokinetoterapie şi fitoterapie.

Plante de leac

  • frasin: pregăteşte-ţi o infuzie din două linguriţe de frunze şi foi de frasin, la 500 ml de apă clocotită; ia vasul de pe foc, acoperă-l şi lasă planta să infuzează 15 minute; bea infuzia în 3 reprize, câte una după fiecare masă principală
  • osul-iepurelui: prepară un decoct dintr-o lingură de pulbere de rădăcină la 250 ml de apă; lasă să fiarbă 20 de minute, strecoară şi consumă ceaiul astfel obţinut la fel ca în cazul infuziei din frasin: 3 căni pe zi, câte una după fiecare masă principală
  • salcie: trebuie să obţii un macerat alcoolizat; pentru aceasta, torni 4 linguri de pulbere de scoarţă într-un litru de vin şi depozitezi vasul la temperatură constantă, timp de 14 zile; la final strecori lichidul, îl torni în recipienţi de mici dimensiuni şi de culoare închisă şi bei câte un păhărel pe zi (50 ml), după principalele mese.

Şi dieta te ajută

Ca să ţii boala în frâu, asigură-te că ai o dietă echilibrată, bazată pe alimente bogate în fibre şi cu un conţinut scăzut de colesterol şi grăsimi saturate. Reţine şi faptul că este important să mănânci fără sare!

SPONDILITA ANCHILOZANTĂ

Cunoscută şi ca ”spondilita anchilopoetică”, nu are nimic… din registrul liric. Este o formă de artrită cu manifestări cât se poate de… prozaice. Intră, şi ea, în categoria bolilor reumatice cronice, autoimune, prin urmare cauzele apariţiei ei sunt puţin cunoscute. Totuşi, se pare că există o componentă genetică (transmiterea de la părinţi la copii) şi o corelaţie cu prezenţa unei gene (”numele ei de cod”: HLA-B27) prezente doar la unele persoane.

coperta articolCe te doare

Zona afectată este cea sacroiliacă – partea lombară inferioară, care devine rigidă, limitând dramatic mişcările coloanei vertebrale, şi foarte dureroasă. Şi, ca şi cum nu ar fi destul, mai este însoţită, uneori, şi de contractura musculaturii toracice.

Cele mai bune remedii

Medicul specializat în terapii alternative este cel care poate stabili cea mai bună schemă de tratament personalizat, asociind, de la caz la caz: acupunctura, acupunctura cu venin de albine, reflexoterapia, masajul terapeutic al spatelui, tratamentul homeopat (Aloe, Equesetum, Hypericum, Kreosotum, Zincum metallicum şi fitoterapia.

Plante de leac

  • ienupăr: în 100 ml de ulei de măsline pui o lingură de fructe de ienupăr zdrobite, pe care le laşi la macerat 10 zile; apoi strecori şi foloseşti leacul astfel obţinut pentru a masa zona sfredelită de durere
  • iasomie: în 500 ml ulei de măsline torni 250 g de flori de iasomie, laşi la macerat 14 zile şi masezi zona afectată cu uleiul astfel obţinut
  • iederă: pregăteşti cataplasme din frunze proaspete, zdrobite oblic, pentru a secţiona nervurile, şi le aplici pe zona dureroasă
  • plop: infuzezi timp de 8-10 minute o linguriţă de plantă în 250 ml de apă clocotită, strecori şi bei 3 căni pe zi (câte una după fiecare masă principală)
  • coacăz negru şi viţă de vie: iei zilnic extract de muguri de coacăz negru – 50 de picături la prânz şi extract de muguri de viţă de vie – 50 de picături seara; după o cură de două 2 luni, faci pauză o lună; poţi continua, în această schemă, timp îndelungat.

Şi dieta te ajută

Evită mâncărurile grase, care solicită bila. Îmbogăţeşte-ţi mesele cu alimente burduşite cu vitamina E (au proprietăţi antioxidante): spanac, broccoli, afine etc.

ARTRITA PSORIAZICĂ

Boală autoimună cu evoluţie cronică, afectează articulaţiile, tendoanele, fasciile, ligamentele. Poate să apară şi în legătură cu psoriazisul (cele două fiind afecţiuni interconectate), dar şi în absenţa acestei temute boli de piele. Studiile arată că 30% din persoanele afectate de psoriazis dezvoltă şi artrită psoriazică şi că, destul de frecvent, predispoziţia este, într-o măsură, ”moştenire de familie” (există, în aceeaşi familie, membri afectaţi fie de psoriazis, fie de artrită reumatoidă).

Ce te doare

Articulaţiile ”acuză” dureri cronice, li se reduce mobilitatea, sunt mai calde şi roşii, oboseşti uşor şi aparent fără motiv, unghiile devin friabile (se fărâmiţează uşor), se decolorează, se îngroaşă şi tind să se desprindă uşor de patul unghial.
Atenţie sporită! La fel ca multe alte boli autoimune care afectează articulaţiile, şi artrita psoriazică poate evolua spre anchilozare şi scăderea marcată a calităţii vieţii. Fără un program bine stabilit, care să includă un tratament corect şi un stil de viaţă potrivit, bolnavul riscă să nu mai poată duce o viaţă normală!

Cele mai bune remedii

Luptă umăr la umăr, împotriva acestei afecţiuni periculoase, acupunctura, homeopatia (Anagalis arvensis, Arsenicum album, Berberis vulgaris, Calium muriaticum) şi tratamentul fitoterapeutic.

Plante de leac

  • trei-fraţi-pătaţi: prepari o infuzie din două linguriţe de plantă la 250 ml de apă clocotită, lăsând vasul acoperit (fără a mai sta pe foc) timp de 20 de minute; bei două căni pe zi, una dimineaţa şi una seara, înainte de masă
    tuia: îţi procuri tinctură de tuia, din magazinele naturiste, şi iei câte 10 picături de 3 ori pe zi, diluate în apă sau ceai, câte 15 zile pe lună
  • coacăz negru: tot magazinele naturiste te ajută – cumperi extract din muguri de coacăz negru şi iei câte 50 de picături înaintea micului dejun, câte 21 de zile pe lună

coacaz negru

  • nuc: prepari o infuzie dintr-o lingură de frunze mărunţite la 250 ml de apă clocotită (se infuzează 15 minute) şi bei o cană după micul dejun, timp de 3 săptămâni; sau faci spălături locale, cu ceaiul astfel obţinut, de două ori pe zi, maximum 3 săptămâni
  • varză: zdrobeşti frunze de varză, având grijă să secţionezi nervurile, şi le aplici, sub formă de cataplasmă, pe zona afectată
  • miere cu propolis: amesteci bine 100 g de miere cu 100 de picături de tinctură de propolis; aplici pomada astfel obţinută pe zonele afectate de două ori pe zi, timp de 30 zile, cu pauză de 30 de zile; se poate repeta tratamentul timp îndelungat
  • rostopască, pin: faci aplicaţii locale, de două ori pe zi, cu ulei de rostopască sau de pin, alternând compresele calde cu cele reci.

Şi dieta te ajută

Pentru calmarea suferinţelor, se recomandă o dietă bogată în legume şi fructe. Aceasta furnizează organismului, pe de o parte, nutrienţii de top care îl ajută să contracareze boala, iar pe de altă parte îl ajută să-şi menţină greutatea optimă (suprasolicitarea articulaţiilor trebuie evitată cu orice chip!).

( Citește partea a II-a  a articolului )

 

Licenţa Creative Commons
„Remedii naturale ce îmblânzesc durerile reumatismale (I)” de blog.aimgroup.ro este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire-Necomercial-FărăModificări 4.0 Internațional .

Lasă un răspuns