Sari la conținut

Remedii naturiste pentru monturi si ciocuri in calcai

Te pui cu moda?! Nu te pui! Deci nu ieşi din casă fără încălţări ”în trend”: cu toc înaaalt şi vârf ascuţit sau viceversa, cu talpă subţire-subţire şi perfect plată (ca să simţi fiecare pietricică de pe trotoar). Extremele în materie de încălţăminte ”şic” au un element comun: dăunează grav sănătăţii piciorului şi, implicit, coloanei vertebrale. Iar unele din cele mai frecvente ”avarii” pe care le provoacă sunt monturile şi ”ciocurile” în câlcâi. Soluţii? Există. De la cele radicale – aşa cum este intervenţia chirurgicală -, până la cele blânde, oferite generos de medicina naturistă.

Monturi – cauze și remedii

monturiÎn lumea medicală sunt numite ”Hallux valgus”. De la ”haluce” – denumire a degetului mare de la picior – şi ”valgus” – deviaţie a piciorului în afară. Mai pe înţeles: articulaţia degetului mare se deformează, iar degetul se deplasează spre degetul vecin, uneori chiar suprapunându-se peste el.
Principalele cauze – explică dr. Cristina Bălănescu, medic primar competenţă în medicină complementară – sunt predispoziţia genetică, demineralizarea osoasă, piciorul plat, ortostatismul (”stat în picioare” prelungit) şi încălţămintea inadecvată (care ”ajută” ceilalţi factori de risc să devină realitate). Pe de altă parte, această deformaţie apare, în proporţie covârşitoare (95% din cazuri), la femei; explicaţia ţine atât de opţiunea masivă a doamnelor şi domnişoarelor pentru încălţămintea ”de fiţe”, cât şi de structura piciorului: din motive hormonale, ligamentele antepiciorului sunt mai laxe şi cedează, permiţând deplasarea articulaţiei.
Primele măsuri: de îndată ce observi că degetul mare ”vrea să o ia razna”, renunţă definitiv la încălţămintea ”modernă”, dar chinuitoare. Ia-ţi pantofi de calitate, comozi, cu talpă moale, din cauciuc.
Terapiile naturale recomandate de către dr. Cristina Bălănescu sunt acupunctura, reflexoterapia, fitoterapia.
Cele mai eficiente plante de leac

  • usturoi: se prepară o pastă din 100 g de usturoi pisat şi 100 g de iaurt; se lasă la macerat o oră; se ung monturile, de trei-patru ori pe zi; ultima aplicaţie se face seara, înainte de culcare (atenţie, pe cât posibil, ca piciorul să nu atingă aşternuturile, nu în ideea că va trebui să le speli mai des, ci pentru a nu ”şterge” remediul, care trebuie să acţioneze până dimineaţa); se repetă tratamentul până la dispariţia montului
  • oţet de mere: se amestecă un litru de oţet cu un litru de apă caldă şi se ţin picioarele în această baie, câte 10 minute, în fiecare seară
  • ceapă: se ia o ceapă mică, se toacă şi se zdrobeşte bine cu fruculiţa, iar din terciul astfel obţinut se fac cataplasme, care se aplică seara pe monturi; se lasă să acţioneze o oră, apoi se fac aplicaţii cu unguent de tătăneasă (se găseşte la magazinele naturiste).

Şi sarea dă rezultate

  • patru linguri de sare se amestecă în apa din lighean şi se fac băi de picioare de câte 10 minute, seară de seară, până când dispar monturile.

Ciocurile

ciocuri-calcaiOsteofitoza (după denumirea ştiinţifică) sau ”pintenii calcaneeni” reprezintă o afecţiune cronică degenerativă, manifestată prin dureri la nivelul călcâiului; durerile pot deveni atât de intense, încât nu mai poţi călca pe călcâi şi iradiază uneori spre gleznă sau spre degete.
Principalele cauze: apariţia osteofitelor (a ciocurilor) la nivelul osului calcaneu (osul călcâiului), din cauza modificării degenerative a ţesutului osos. Încălţămintea cu talpă perfect plată, prost concepută, care nu susţine în nici un fel ”scobitura” tălpii, creează condiţiile ”optime” pentru apariţia ciocurilor în călcâi.
Primele măsuri: schimbă stilul – poartă încălţăminte largă, croită profesionist şi cu toc până în 4 cm.
Terapiile naturale recomandate de către specialist sunt acupunctura, reflexoterapia, lumina polarizată, tratamentul homeopat (cu Rhus toxicodendron, Arnica, Borax, Ammonium şi Muriaticum), balneoterapia cu ape minerale sulfuroase, sărate (Moneasa, Bazna, Sovata, Ocna Sibiului, Herculane, Techirghiol, Mangalia), kinetoterapia şi fitoterapia.
Cele mai eficiente plante de leac

  • tătăneasă: se prepară decoct din 50 g de rădăcină la 1 litru de apă; se fierbe 20-30 de minute, se toarnă decoctul în apa de baie şi se fac băi locale de câte 15 minute; sau se scurge planta şi se fac, din ea, comprese care se aplică pe zona afectată
  • turiţă mare: macerat dintr-o lingură de plantă, care se opăreşte cu o lingură de apă clocotită; se scurge planta şi se fac cataplasme ce se aplică pe călcâi; sau se îmbibă comprese în ceaiul astfel obţinut şi se aplică
  • scoarţă de salcie şi de stejar: se pun, într-un săculeţ, 100 g de scoarţă de salcie şi 300 g de scoarţă de stejar şi se lasă la macerat timp de 30 de minute, în doi litri de apă care dă în clocot; soluţia astfel obţinută se varsă în apa în care se fac băi locale de câte 15 minute (se poate lăsa şi săculeţul cu macerat în apa de baie)
  • coacăz negru: se infuzează două linguri de frunze la 250 ml de apă clocotită, timp de 15 minute; se beau câte două căni pe zi, până la dispariţia ciocurilor.

Dieta ca prevenție


salata_de_ananas-si-castraveti

Pentru a evita apariţia deformaţiilor despre care vorbim, dr. Cristina Bălănescu ne sfătuieşte să consumăm, zilnic, ananas crud şi castraveţi. Ciudată alegere? Ba deloc: bogate în minerale ce se depun în zonele în care organismul are mai multă nevoie de ele, aceste alimente împiedică apariţia monturilor şi a cicocurilor din călcâi.


Creative Commons License
Remedii naturiste pentru monturi si ciocuri in calcai by AimGroup is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.

Un comentariu la „Remedii naturiste pentru monturi si ciocuri in calcai”

Lasă un răspuns