Sari la conținut

Ce sunt emoțiile?

Felul în care le definim ne dezvăluie relația pe care ”credem” că o avem cu acest tip de experiență. Din punct de vedere fiziologic, emoțiile nu sunt altceva decât mișcări subtile din corp, care odată cu asocierea pe care mintea o are prestabillită în propria sa bază de date, se ”transformă” în ceea ce noi numim în mod uzual emoție.
Pentru curioși, emoțiile durează în mod uzual 14 secunde, atâta timp cât nu le asociem o etichetă de ”bună sau rea” sau rezistăm senzațiilor, încercând să fugim de ele, să le reprimăm sau să adoptăm orice altă atitudine defensivă, automată.

Din punct de vedere spiritual, putem vedea emoțiile ca pe o anumită mișcare energetică, subtilă, în conștiința individuală, sau suflet cum îl mai cunoaștem. Dar efectiv, această mișcare nu este altceva decât suprafața experienței, ceea ce înseamnă că, pentru a înțelege cu adevărat emoțiile, avem nevoie să intrăm în profunzimea experienței și să ne reconectăm la adevărata esență a experienței, care este însăși substanța imaterială a conștiinței individuale.

Ce înseamnă sănătos din punct de vedere emoțional?

Omul, în întregimea sa, este un complex de straturi și substraturi, de care suntem sau nu conștienți. Emoțiile, fiind o caracteristică comună a oricărui individ, ele nu sunt altceva decât niște mișcări –ce-i drept, unele plăcute și unele neplăcute.

Sănătos din punct de vedere emoțional înseamnă, în mai toate accepțiunile, un individ care experimentează emoții pe toată plaja, însă nu le păstrează cu anii în sertarele proprii interioare, nu le reprimă și nici nu face o dramă din propria emoționalitate. Este un cuvânt în engleză, care se numește ”equanimity” și care desemnează această stare de echidistanță față de propriile emoții, adică, mai pe românește nici prea prea, nici foarte foarte.

Există desigur și niveluri de sănătate emoțională, însă nu mă voi concentra prea mult pe ele, pentru că, înainte de a sublinia importanța echilibrului emoțional – și aici nu includ doar beneficiile pentru sănătate, dar și o inteligență sporită și o capacitate crescută de a gestiona întâmplările de zi cu zi, reflectate parțial în EQ, adică în inteligență emoțională – aș vrea să spun câteva cuvinte despre un nivel și mai avansat decât echilibrul emoțional, unul care poate te va inspira să te uiți puțin altfel la emoțiile tale și să cauți, având curiozitatea unui copil, adevărul legat de ele, în propria ta experiență.

Acest nivel ”avansat” devine disponibil când fixațiile de personalitate încep să devină transparente și adevărata noastră natură iese la iveală, devenind dintr-un fundal invizibil de cele mai multe ori, frontispiciu. În acel moment, emoțiile ”negative” încep să își rărească prezența, iar cele pozitive încep să fie înlocuite încet, încet de stări esențiale, care sunt extrem de profunde și transformatoare atât pentru psihic, cât și pentru fizic.

Tehnici pentru sănătatea emoțională

Așa cum probabil că v-ați obișnuit, nu îmi place să vorbesc decât din experiență, așa că așa voi face și acum. Am să trec frugal prin câteva dintre cele mai potrivite – în opinia mea, în urma rezultatelor obținute – tehnici pentru o mai bună sănătate emoțională:

1. Eliberare emoțională cu magneți, după metoda lui Bradley Nelson, care mi s-a părut o excelentă metodă de a elibera un mediu interior greoi și de a echilibra trăirea interioară, într-o măsură destul de mare

2. OFT (Originall Feeling Touch), care este un fel de frate mai mic al Chi Nei Tsang-ului, cu care am avut din nou rezultate extrardinare de eliberare emoțională, câteodată chiar prin catharsis – eliberări puternice care de obicei se manifestă prin râs isteric sau plâns puternic și care produc și efecte incredibile chiar și la nivel fizic – și la care am văzut și efecte de durată

3. Acupunctura, pe care nu am practicat-o eu, nici ca pacient și nici ca terapeut, dar la care am văzut pe membrii ai familiei rezultate interesante, chiar și din punct de vedere emoțional

4. O dietă echilibrată (detalii aici) și remediile homeopate (detalii aici), ori uleiurile esențiale (detalii aici), care luate cu știință, pot ajuta enorm un psihic tulburat de emoții prea puternice, sau stări depresive – știindu-se că emoționalitatea care conduce la patologii este legată în mod intrinsec de activitatea din stomac și intestine

5. Aparate precum Mind Snergy (detalii aici) sau Bio Synergy (detalii aici), cu care am avut ocazia să iau contactul direct, care ajută la echilibrarea generală a organismului, conducând și la un fond emoțional stabil

6. Meditația de relaxare sau orice tehnică de relaxare, folosirea biturilor binaurale sau a muzicii de relaxare

7. Tehnici precum Yoga (detalii aici), Tai Chi sau artele marțiale tradiționale, predate de un maestru adevărat, care nu predă doar tehnici de auto-apărare ci și o filosofie de viață
Pe lângă, sau mai bine spus, ca bază pentru oricare dintre aceste tehnici și practici, conștiența adevăratei noastre naturi este cel mai de folos instrument. De ce?

Pentru că pur și simplu acolo stă adevărul legat de emoții. Acolo descoperi acest ”dar” neprețuit, care este propria prezență, inseparabilă de prezență divinității. Acesta este factorul alchimic ce transformă emoționalitatea într-un rezervor nesecat de inspirație, creativitate, stabilitate și extaz, în unele cazuri. Acesta este sacul fără fund pentru pace, voință, forță și bucurie. Aici emoțiile devin mici adieri de vânt care ne mângâie figura și care ne pot conduce către noi descoperiri, tot mai fascinante și mai normale în același timp, legate de realitate și de ființa umană.
O ființă umană întreagă, completă, pentru care emoțiile sunt o cârmă și un semnal din profunzimile fără margini ale ființei.

Licenţa Creative Commons
Această operă este pusă la dispoziţie sub Licenţa Creative Commons Atribuire-Necomercial-FărăDerivate 4.0 Internațional .

Un comentariu la „Ce sunt emoțiile?”

Lasă un răspuns