Sari la conținut

Tehnici și practici pentru trezire spirituală

Din ”întâmplare” viața m-a pus în situația în care a trebuit să studiez acest domeniu din scoarță în scoarță și să aplic în viața mea aceste tehnici și practici, pentru că m-am trezit, fără voie, pasager în acest minunat, infinit parcurs al ceea ce numim trezire spirituală.

Dincolo de Meditația Zen, Transcendentală și Vipassanna

Așa că în articolul de față nu o să citiți despre interogarea lui Ramana Maharishi – Cine sunt eu? – deși are o oarecare legătură și cu aceasta, nici despre abordarea ”căii directe” neo-Vedantiste de a elimina egoul sau de a-l considera iluzie, nici despre abordări personale cum sunt cele ale lui Adyashanti sau Franciss Lucille, ori Ganga Mira – ca să menționez doar trei nume din multele care mi s-au perindat într-o fracțiune prin fața ochilor -, nu o să citiți nici despre practicile bodhisatva sau ale compasiunii, ori despre tipuri de meditație faimoase cum sunt cele din Zen, Meditația transcendentală sau Vipassana, deși unele legături pot exista acolo la bază, ci o să vă povestesc, din experiența mea proprie cu tehnicile și practicile pe care eu le practic zilnic și care au dat rezultate… și nu numai în cazul meu.

Mediul ideal în care se poate produce procesul de trezire spirituală

Primul lucru pe care trebuie să îl menționez este că practicile își au locul lor, indiferent despre ce domeniu al vieții vorbim, chiar și atunci când vine vorba despre trezire spirituală – indiferent cum ai defini-o! Automatismele cu care este înzestrat corpul sunt extrem de puternice și atunci avem nevoie de o alternativă la ele, cel puțin la început până înțelegem cât de utile sunt. Trebuie să mai spun ceva, un fel de disclaimer:

Practicile sunt utile, chiar indispensabile, tehnicile la fel. Nu te vor conduce în mod automat la trezire spirituală,  dar fără ele, trezirea este un fenomen care se întâmplă atât de rar spontan, încât este imposibil sa căutăm factorii care duc spre această transformare, în lipsa unei practici. Așa că, mai bine practici ceva care te susține în viața de zi cu zi și produce și schimbările interioare necesare ca acea transformare să aibă loc… de la sine. Exact! Acea transformare nu o poate face nimeni, ea pur și simplu se întâmplă în anumite condiții.

De ceva timp sunt parte dintr-o școală care se numește Ridwan School, care promovează metoda Diamond Approach – un compendiu întreg de tehnici, practici și abordări (nr: approach în engleză se traduce ca abordare) pentru trezire spirituală, încorporare în viață a elementelor care redevin treze în urma experiențelor de trezire și de actualizare a potențialului de exprimare a acestora în fiecare.

Experiența de trezire pe care am trăit-o cu 7 ani în urmă

Am să prezint trei instrumente, pe care eu le consider de bază pentru această abordare, unelte care mie mi-au schimbat viața poate chiar mai mult decât experiența de trezire pe care am trăit-o acum 7 ani.

De ce?

Pentru că acea experiență nu șterge memoria, nu formatează conștiința și nu elimină fixația egoului și mai ales că nu poți să exprimi ceea ce realizezi atunci. Imposibil imediat! Este nevoie de un proces.

Și atunci!

1. Un exercițiu de observare – în engleză se numește Sensing, Looking and Listening – tradus Simțire, Ascultare și Vedere – care este pur și simplu un exercițiu de tip meditație – observație, în care se urmează un anumit traseu în corp. Apoi se simt toate membrele deodată (acestea fiind parcursul prin corp) și se adaugă auzul mai întâi și apoi vederea, păstrând conștiența completă asupra membrelor. Acest tip de meditație are menirea atât de a sensibiliza atenția, dar și de a invita Prezența în corp – prin Prezență înțelegem adevărata noastră natură, care ne este ascunsă până în momentul în care trăim experiența realizării spirituale. Meditația are o origine care se pierde în negura timpului.
Se face în fiecare dimineață, primul lucru după ce te trezești.

2. O meditație de concentrare – care în Diamond Approach se numește Kath Meditation – care nu este altceva decât o meditație de concentrare pe Hara sau Dan Tien – cunoscută și din Tai Chi sau Qi Gong – într-o postură așezată, cu mâinile într-o mudră anume și cu observarea respirației în abdomen. Meditația este bine să dureze de la 15 minute în sus și să fie făcută în prima parte a zilei, poate după Sensing, Looking and Listening. Aceasta este tot o meditație pentru Prezență, pentru că în acel loc există un centru care are nevoie de hrănire – prin concentrare și respirație – și de maturizare… ceea ce ia timp desigur (pentru oricine dorește să aprofundeze tehnici de meditație și să accelereze rezultatele obținute recomandăm utilizarea programelor în Theta ale dispozitivului Mind Synergy, vezi aici).

3. Un fel de interogare – care se numește Space Cruiser Inquiry, nefiind nevoie de o traducere, termenul fiind metaforic, deși nu complet – care este o interogare asemănătoare celei Socratice, dar nu are un sfârșit, are scopul doar de a afla adevărul și care, pentru a funcționa optim are nevoie de câteva calități, care sunt chiar substanța din care Conștiința noastră individuală – sau sufletul cum îi mai spunem unii dintre noi – este formată: Curaj, Forță, Voință, Bucurie, Pace, Iubire, Compasiune.

O transformare spirituală fără cale de întoarcere

Interogarea din Diamond Approach este ceva ce faci tot timpul, poate porni din orice moment, orice experiență ai avea, deci este un instrument calibrat pentru oricine, oricând, oriunde. Se poate face singur, ținând un jurnal sau înregistrând, în compania cuiva care oferă o ascultare fără judecată, doar cu deschidere, sau în compania unui ”teacher” care știe să ghideze această călătorie interioară înapoi la origine. Acest tip de interogare este de fapt cea mai apropiată formă de abordare a experienței curente, oricare ar fi ea, de ceea ce înseamnă libertatea maximă și ultimă de manifestare a sufeltului nostru… în acest fel eliberând și dinamismul acestuia, odată cu descoperirea diamantelor interioare.

Sigur că sunt cărți întregi și cursuri și ore de studiu cu oameni școliți ani buni ca să le duci la nivel de măiestrie, însă rezultatele pentru mine vorbesc de la sine. Dacă adaugi la acest buchet și faptul că scopul școlii nu este altul decât să ajute oamenii să devină compleți, oricum ar fi ei, din orice religie, societate sau meserie provin, pachetul devine și mai interesant.

Am studiat ani buni Eneagrama și Human Design și le-am integrat în viața mea, la fel și practicile Diamond Approach și nu am cuvinte ca să exprim cât de mult s-a schimbat în bine viața mea, cât de mult s-a schimbat atmosfera interioară, elanul pentru viață, bucuria… forța de a sta în fața problemelor, curiozitatea de a afla Adevărul!

Este o călătorie uimitoare, te invit să faci câțiva pași, nu cred că vei reveni vreodată la vechiul stil de viață… nu ai cum! Despre MIND SYNERGY detalii găsești aici: https://www.aimgroup.ro/produs/mind-synergy/

 

Licenţa Creative Commons
Această operă este pusă la dispoziţie sub Licenţa Creative Commons Atribuire-Necomercial-FărăDerivate 4.0 Internațional .

Lasă un răspuns