Sari la conținut

9 uleiuri esențiale pentru sănătate

Insomnie, dureri musculare, reumatism… Uleiurile esențiale ne ajută să depășim orice problemă de sănătate, cu o singură condiție: să le folosim după toate regulile artei. Mai întâi de toate, să nu uităm că trebuie să apelăm la ele doar cu avizul unui specialist în medicină alternativă. Și că nu sunt recomandate copiilor sub șase ani (decât cu anumite excepții și cu precauții impuse tot de către medicul specialist), nici femeilor însărcinate și vârstnicilor. Risc de alergii și toxicitate!

După ce a punctat aceste aspecte, dr. Cristina Bălănescu, medic primar cu competență în medicină complementară, ne învață să verificăm și calitatea uleiurilor esențiale:

”Alegeți un ulei esențial îmbuteliat într-un recipient din sticlă închisă la culoare în locul unui recipient din plastic. Alegeți un flacon mic, pentru că uleiurile esențiale sunt foarte volatile, și aveți grijă să fie un ulei CT, adică unul care a fost supus unei analize biochimice. Uleiurile esențiale pot fi păstrate mult timp, dacă dopul este bine închis și dacă sunt ferite de lumină. Verificați, atunci când le cumpărați, să fie menționate, pe etichetă, denumirea științifică, zona din care provin și modul în care au fost cultivate plantele.”

Atenție, uleiurile esențiale nu înlocuiesc, în nici un caz, tratamentele tradiționale! Ele doar le potențează, așa că este foarte important să îi spui specialistului în medicină complementară ce ți-a prescris medicul alopat, pentru ca el să poată armoniza remediul naturist cu cele tradiționale.

O dată stabilite aceste reguli de bază, să facem cunoștință cu uleiurile esențiale care nu ar trebui să lipsească din trusa medicinală a fiecărei familii.

1. Ulei esențial de lavandă

– Denumirea științifică: Lavandula officinalis
– Proprietăți: antispastic, regenerator și cicatrizant, calmant al sistemului nervos, analgezic, decontractant muscular, antiinflamator.
– Recomandări: tulburări nervoase, dureri musculare, stres, insomnie, șoc emoțional, migrene, furie, arsuri.
– Utilizare: acest ulei esențial este benefic pentru toată lumea, cu excepția femeilor însărcinate și a celor care alăptează, a copiilor mici și a persoanelor vârstnice. El poate fi utilizat în masaj și în băi generale, în care se adaugă un pumn de sare grunjoasă. Poate fi folosit, de asemenea, ca aromaterapie – câteva picături vărsate în infuzor emană o aromă ce risipește tensiunile; un strop vărsat pe pernă combate insomia, iar unul aplicat pe tâmple alungă migrenele.

2. Ulei esențial de eucalipt

– Denumirea științifică: Eucalyptus radiat.
– Proprietăți: imunomodulator, antibacterian și antiviral, expectorant, decongestionant nazal, repulsiv pentru insecte.
– Recomandări: gripă, rinofaringită, otite. ”Toate uleiurile esențiale sunt antiinfecțioase, dar eucaliptul este una din cele mai eficiente arme împotriva infecțiilor din perioadele de epidemie, în special împotriva infecțiilor ORL. Este remediul ideal în perioada de iarnă”, explică dr. Cristina Bălănescu.
– Utilizare: eucaliptul poate fi utilizat de către oricine, inclusiv copii mici, dar are totuși o rectricție referitoare la femeile însărcinate. ”Pentru adulți, recomand folosirea uleiului esențial de eucalipt sub formă de inhalații. În timpul unei epidemii, așa cum sunt, în fiecare iarnă, epidemiile de viroze sau gripă, este foarte bine să aplicați câteva picături de ulei esențial de eucalipt pe scobitura tălpii, pe piept, în zona sinusurilor, deasupra sprâncenelor, la nivelul ganglionilor de la baza gâtului sau în jurul urechilor (pentru a preveni otitele). Atenție, niciodată aproape de ochi! Referitor la copii, recomand diluarea uleiului esențial de eucalipt cu ulei vegetal – de măsline sau de sâmburi de struguri. Pentru bebeluși, folosiți tot atâtea picături de ulei esențial de eucalipt câte picături de ulei vegetal, pentru a evita orice risc de alergie cutanată”, atenționează medicul.

3. Ulei esențial de Ravintsara

ravintsara-ulei
– Denumire științifică: Cinnnamomum camphora.
– Proprietăți: antiviral și antimicrobian, imunostimulator, stimulator al aparatului respirator.
– Recomandări: uleiul esențial de Ravintsare, originar din Madagascar, este utilizat ca un antiviral. ”În timpul unei epidemii, este la fel de eficient ca eucaliptul”, afirmă dr. Cristina Bălănescu. Poate fi folosit pentru a preveni bronșiolita sugarului. Și, la fel de bine, pentru a evita cicatricile lăsate de o varicelă.
– Utilizare: amestecați 10 picături de ulei esențial de Ravintsara cu 10 picături de ulei esențial de migdale. Puteți aplica, la fel ca în cazul uleiului esențial de eucalipt, câteva picături pe scobitura tălpii piciorului, pe pumn (pentru ca uleiul esențial să ajungă direct în sistemul sangvin), apoi să încrucișați mâinile și să le duceți la nas.

4. Ulei esențial de Tea Tree (Arborele de ceai)

– Denumire științifică: Melaleuca alternifolia.
– Proprietăți: antibacterian, antifungic, antiviral, antiparazitar, antiinflamator.
– Recomandări: micoze, furuncule, viermi intestinali, acnee. ”Arborele de ceai este ideal pentru a lupta împotriva viermilor intestinali. În timpul celui de al Doilea Război Mondial, era folosit pentru a combate stafilococii și colibacilii”, menționează specialistul.
– Utilizare: se aplică sub unghii, de câteva ori pe zi, ca și pe punctele de acnee (cu ajutorul unui bețișor înfășurat în bumbac) sau în cataplasme cu argilă, în cazul unei micoze extinse.

5. Ulei esențial de mușetel roman

– Denumire științifică: Chamaemelum nobile.
– Proprietăți: calmant puternic al sistemului nervos central, antispasmodic, antialgic și preanestezic, antiinflamator, antiparzitar, antipruriginos (calmează mâncărimile), antialergic.
– Recomandări: stres, insomnie, crize de panică, angoase. ”Mușețelul roman este uleiul esențial pentru calmarea sistemului nervos”, afirmă dr. Cristina Bălănescu.
– Utilizare: pentru persoanele care suferă de crize de panică, este recomandat să aplice câteva picături pe pumn și apoi să inhaleze.

6. Ulei esențial de Salcie Himalaiană

– Denumire științifică: Gaultheria procumbens.
– Proprietăți: antialgic, antireumatismal, antiinflamator, antispastic.
– Recomandări: uleiul esențial de Gaultheria (salcie himalaiană) este apreciat de către kinetoterapeuți pentru calitățile sale antiinflamatorii. Este considerat aliatul sportivilor împotriva entorselor, curbaturilor… Indienii folosesc această plantă pentru a combate febra și durerile.
– Utilizare: plantă cu efect foarte puternic, Gaultheria este contraindicată femeilor însărcinate și copiilor sub șase ani. În plus, medicul ne atenționează: ”Nu o folosiți niciodată în stare pură! Diluați întotdeauna uleiul esențial de salcie himalaială cu ulei esențial de sunătoare sau de arnică. Nu masați cu el tot corpul, fiindcă produce o încălzire foarte puternică, concentrați-vă asupra unui punct anume, pe care vreți să îl destindeți”, recomandă specialistul. Și ne mai sfătuiește să fim foarte atenți de unde ne procurăm acest ulei esențial, pentru că există, pe piață, foarte multe falsuri.

7. Ulei esențial de Imortele

– Denumire științifică: Helichrysum italicum.
– Proprietăți: antihematom, anticoagulant, antiflebită, anticataractă și mucolitic (degajă brohiile), antispasmodic și antiinflamator.
– Recomandări: uleiul esențial de Helichryse este ideal pentru a calma durerea pe care o resimte un copil care s-a lovit sau un vârstnic după ce a căzut. Este recomandat, totodată, pentru probleme de circulație sangvină, cum este cuperoza. Această plantă are mare căutare și în industria produselor cosmetice.
– Utilizare: Imortela (Heliachryse) poate fi utilizată inclusiv de către femeile care alăpteză. Pentru a ține sub control ridurile, amestecați câteva picături de ulei esențial în crema hidratantă. În cazul unei intervenții stomatologice, aplicați puțin ulei esențial pe obraji, înainte și după operație, pentru a preveni inflamațiile și vânătăile.

8. Ulei esențial de Cimbru

– Denumire științifică: Thymus vulgaris.
– Proprietăți: antibacterian, antiviral, stimulator al imunității, stimulator și regenerator hepatic, antifugic.
– Recomandări: angine, afte, maladii virale, tulburări hepatice, oboseală, probleme digestive.
– Utilizare: cimbrul este bun pentru toată lumea, inclusiv pentru copii. Puteți pune câteva picături de ulei esențial direct în zona ficatului și să masați ușor. Sau puteți aplica o cataplasmă din cimbru. Puteți, de asemenea, să aplicați câteva picături de ulei esențial pe pumni și să masați zona rinichilor, atunci când sunteți obosiți sau după niște ore de muncă. Alte rețete: cimbru adăugat în sos vinegretă, pentru a profita de proprietățile digestive ale acestei plante minunate. Sau ulei esențial picurat pe o batistă dusă la nas, pentru a inhala, în cazul infecțiilor respiratorii.

9. Ulei esențial de mentă

menta – Denumire științifică: Mentha piperita.
– Proprietăți: tonic și stimulator cardiac, digestiv, pancreatic și nervos, anestezic și antialgic, antipruriginos, decongestionant nazal, bactericid și fungicid.
– Recomandări: uleiul esențial de mentă este remediul perfect împotriva răului de mișcare (stări de greață, dureri de cap), al tulburărilor digestive (indigestii, dureri abdominale), al migrenelor, halenei, crizei hepatice. În general, tot ce are legătură cu ficatul.
– Utilizare: menta trebuie folosită cu precauție în cazul copiilor, pentru a evita senzația de îngheț, nu se aplică direct pe piele decât în strare diluată. În schimb, acest efect intens răcoritor este mai mult decât benefic, atunci când ți-ai prins degetul în ușă, să zicem. Pentru a veni de hac tulburărilor digestive, puneți două picături de ulei esențial pe un cubuleț de zahăr, pe care îl lăsați să se topească în gură. Atenție, nu fololisți uleiul esențial de mentă seara, fiindcă s-ar putea să aveți probleme cu somnul!

Creative Commons License
9 uleiuri esentiale pentru sanatate by AimGroup is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Lasă un răspuns