Sari la conținut

Cele mai bune leacuri pentru fracturi și entorse

 

Iubim vara şi pentru că ne scoate des dintre cei patru pereţi ai casei şi biroului de la serviciu. Este sezonul de vârf al picnicurilor, sporturilor în aer liber, drumeţiilor. Dar şi al accidentelor asociate acestor activităţi relaxante. Entorsele şi fracturile sunt, din păcate, în top.

Departe de noi gândul să te ”învăţăm” să tratezi o problemă atât de serioasă cum este fractura osoasă doar cu leacuri tradiţionale (ba chiar şi entorsa este considerată o urgenţă medicală)! Dar ele au darul şi harul de a alina durerea care altminteri te seacă. Şi sunt de ajutor şi în procesul de vindecare. Confirmă un medic de familie fascinat de – şi specializat în – medicina complementară, dr. Cristina Bălănescu.

FRACTURA

Pentru a calma durerea şi a susţine procesul de vindecare, specialiştii în tratamente naturiste folosesc, în cabinetele lor, o largă paletă de terapii: acupunctură, electroacupunctură, auriculoacupunctură, acupunctură cu venin de albine, aplicaţii de lumină polarizată, homeopatie, fitoterapie.

Dintre toate, fitoterapia le este de un real folos şi celor care preferă să urmeze măcar o parte a tratamentului acasă: decocturile, infuziile şi cataplasmele din plante se pretează la trendul ”home made”. Totul este să le preparăm şi aplicăm aşa cum explică dr. Cristina Bălănescu, specialist în acupunctură, homeopatie, apifitoterapie şi recuperare medicală la adulţi.

  • câlţi de cânepă: stropiţi cu alcool de 80 de grade şi aplicaţi pe zona fracturată, câlţii de cânepă formează o cataplasmă ce reduce intensitatea durerii şi relaxează musculatura traumatizată
  • coada-calului: se infuzează, timp de 7-8 minute, o lingură de plantă în 500 ml de apă clocotită, apoi se strecoară şi se bea fracţionat, pe parcursul întregii zile; se dozează astfel încât să se consume toată cantitatea în 3 săptămâni
  • amestec de plante: se amestecă o linguriţă de arnică, o linguriţă de scoarţă de castan, o linguriţă de fructe de ienupăr, una de scoarţă de salcie şi o lingură de flori de sunătoare; se pune amestecul în 500 ml de apă clocotită şi se lasă să fiarbă timp de 30 de minute; soluţia obţinută după strecurare se împarte în 3 şi se consumă câte o doză după fiecare masă principală a zilei, timp de 3-4 zile, pentru a ajuta la calmarea durerii şi a grăbi vindecarea
  • propolis, miere şi arnică: se amestecă 20 g de tinctură de propolis, o lingură de miere de albine şi o linguriţă de pudră de arnică, până când se omogenizează foarte bine; pasta astfel obţinută se aplică pe zona fracturii, pentru a calma durerea.

ENTORSA

Aici putem vorbi despre acupunctură, reflexoterapie, aplicaţii de lumină polarizată şi masaj cu ulei de sunătoare sau de cimbru (efectuat până când intră uleiul în piele, dar cu maximă blândeţe – doar vorbim despre o zonă a corpului vătămată şi foarte dureroasă!).
Acestor terapii practicate de către specialişti le vin în ajutor şi leacurile din plante, pregătite şi folosite acasă:

  • foi de varză: zdrobite cu simţ de răspundere, transversal pe direcţia nervurilor, ca să elibereze sucul tămăduitor, frunzele de varză formează o cataplasmă cu efect antialgic (antidurere) şi antiinflamator
  • argilă: într-un bol se pune o lingură de pudră de argilă; se adaugă apă până când argila capătă aspect de ciulama; apoi se întinde în strat subţire pe o pânză curată şi se aplică, pentru 20 de minute, pe încheietura dureroasă; se poate întinde şi direct pe zona dureroasă, dar în acest caz se lasă să acţioneze doar 15 minute, după care se înlătură cu apă caldă
  • tărâţe de grâu: se pun 2 linguri de tărâţe de grâu în 200 ml de apă clocotită, se lasă la înmuiat 15 minute, apoi se scurge apa, ca să se obţină o catapalsma compactă, care se aplică pe zona afectată fie direct, fie pe o bucată de pânză; în ambele cazuri se lasă să acţioneze 20 de minute; se pot face două aplicaţii pe zi.

DIETA CA PREVENŢIE

Mai bine să previi, decât să ajungi să tratezi. O vorbă mare! Cum se aplică atunci când vorbim despre rezistenţa sistemului osos, ca şi condiţie preliminară pentru a reduce riscului de fractură? Dr. Cristina Bălănescu pune accentul pe alimentaţie:

  • evită: alimentele care conţin conservanţi (au mult fosfor, un element chimic ce duce, pe de o parte, la eroziunea oaselor, iar pe de altă parte le împiedică să se refacă); evită, de asemenea, carnea roşie consumată în exces şi băuturile care conţin cafeină
  • consumă frecvent: ananas proaspăt (conţine bromelină – enzima care ajută la reducerea inflamaţiei şi a edemelor ce pot însoţi entorsele şi fracturile); alimente bogate în betacaroten şi vitamina C (pe lângă vedeta grupei – morcovul -, betacarotenul se găseşte din plin şi în alte legume şi fructe colorate: caise, sparanghel, broccoli, prune, dovleac, dar şi în arpagic, în frunzele de păpădie şi în unele condimente: pudră de ardei iute, oregano, boia de ardei etc. Iar campioni la vitamina C sunt ardeiul gras, pătrunjelul, broccoli, conopida, căpşunile, papaia şi lămâia).

Alimentele care fortifică ţesutul osos reprezintă unul din atuurile verii: chit că le găsim la piaţă tot anul, acum sunt încărcate energetic la maximum. Profită de ele, mai ales că oferă cea mai bună variantă culinară în vacanţă şi, în general, pe caniculă. Ele sunt o parte însemnată din ”asigurarea de sănătate” a sistemului osos.

Şi atunci la ce mai serveşte restul informaţiilor din acest articol? Măcar să nu-ţi folosească ele decât cu titlu informativ! Din partea noastră nu e nici o supărare. Ba dimpotrivă!

Licenţa Creative Commons
„Cele mai bune leacuri pentru fracturi și entorse” de blog.aimgroup.ro este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire-Necomercial-FărăModificări 4.0 Internațional .

Lasă un răspuns