Sari la conținut

Cele mai bune plante de martie pentru detoxifierea organismului

La ieşirea din iarnă, suntem plini de ”zgură”: organismul este încărcat cu toxinele acumulate peste iarnă, când am mâncat mai gras, am închinat un pahar în plus, motivaţi de lungul şir al Sărbătorilor de iarnă (între Sfântul Andrei şi Sfântul Ioan Botezătorul am tot bifat prilejuri de reculegere, dar şi de petrecere), am stat mai mult la căldurică şi mai puţin afară, am făcut şi mai puţină mişcare decât obişnuim în restul mai însorit al anului. Acum, organismul nostru îşi cere drepturile: trebuie să se descotorosească de toxine, să-şi recapete vigoarea şi tonusul. Aşa că reclamă să declanşăm operaţiunea ”marea curăţenie de primăvară.
Şi cum l-am putea ajuta mai eficient, decât scotocind în farmacia naturii şi oferindu-i pe tavă remediile cele mai potrivite: plante care se umplu de sevă tămăduitoare tocmai acum, în luna martie? Întâmplător? Ba deloc. Ele sunt programate, în computerul Naturii, ca să trateze fix afecţiunile ce se agravează la trecerea dintre iarnă şi primăvară. Aşadar, avem nevoie de…

Păpădie, penru ficat şi vezica biliară

Plantă aparent banală, păpădia are efecte detoxifiante excepţionale, potenţate la maximum primăvara devreme, când în frunze şi tulpină există maxima concentraţie de substanţe amare, enzime şi fitohormoni care fac adevărate minuni pentru ficatul obosit şi încărcat de toxine.

  • Cum se ţine cura

-Timp de 14 zile, se consumă câte zece frunze proaspete de păpădie, de 2-3 ori pe zi, cu 10 minute înaintea meselor principale. Atenţie, însă, frunzele trebuie să fie recoltate în aceeaşi zi sau cu maximum două zile înainte de a fi consumate şi numai de la plante care încă nu au înflorit, pentru a conţine cantităţi maxime de colină – un principiu activ cu proprietăţi foarte puternice de drenare şi tonifiere a ficatului.
papadie

  • Ce efecte are

– Cura cu păpădie relansează activitatea ficatului, stimulează regenerarea celulelor hepatice şi favorizează eliminarea toxinelor din acest organ atât de important.
– Frunzele proaspete stimulează secreţia de bilă şi favorizează evacuarea acesteia (tratează, aşadar, dischinezia biliară – fierea leneşă).
– Stimulează peristaltismul întregului tub digestiv – în ”traducere”, dă pinteni digestiei lenevite.
– Este de mare ajutor în tratamentul dispepsiei, hepatitelor de toate tipurile, constipaţiei, microlitiazei biliare şi cirozei hepatice.
– Atenţie, însă! În cazul persoanelor cu stomac foarte sensibil, subponderale sau debile, tratamentul cu păpădie crudă se poate dovedi prea puternic, motiv pentru care va fi folosit cu prudenţă.

Urzică, pentru ”înnoirea” sângelui

Buruiană modestă, pripăşită pe lângă drumuri şi margini de pădure, urzica este un soi de prinţesă deghizată în Cenuşăreasă: medicina modernă se ia la întrecere cu medicina populară în a-i fructifica virtuţile terapeutice.
Frunzele urzicii au cea mai mare putere terapeutică primăvara, imediat după răsărire, când rezervele de substanţe vindecătoare acumulate în anul trecut sunt puse în mişcare de primele
valuri de căldură. În martie-aprilie, această plantă are şi cele mai intense efecte depurative şi de reîntinerire a organismului.

  • Cum se ţine cura

-Se mixează o mână de frunze de urzică tăiate nu foarte mărunt, peste care se toarnă trei sferturi de pahar de apă. Se mixează încă de 2-3 minute, apoi se lasă să mai stea 15 minute şi se trece prin strecurătoarea pentru ceai sau prin tifon. Sucul de un verde intens, obţinut astfel, se bea într-o singură doză, dimineaţa, pe stomacul gol.
-Pentru curele mai puternice de curăţare a sângelui se beau 2 pahare de suc de urzică pe zi: dimineaţa şi seara.
urzica

  • Ce efecte are

-Extrem de bogat în clorofilă, sucul de urzică este un excelent purificator pentru sânge: anihilează radicalii liberi, stimulează procesele de hematopoeză (de producere a globulelor roşii) şi procesul de producere a altor elemente esenţiale ale sângelui (globule albe, trombocite).
-Cura cu suc de urzică se recomandă în mod special în cazuri de anemie, atât în cea feriprivă (urzica este bogată în fier şi favorizează asimilarea acestui oligoelement), cât şi în formele auto-imune sau în cele în care apar modificări morfologice ale hematiilor.
– Este recomandată şi în tulburările de coagulare a sângelui, ca adjuvant în hemoragiile interne şi în tratamentul sechelelor post-hemoragice şi are efecte foarte bune în tratarea diferitelor forme de leucemie.
– Atenţie, însă! Cei care suferă de colită de fermentaţie vor consuma cu prudenţă (la început în cantităţi mici) sucul de urzică, iar acesta va fi întotdeauna foarte proaspăt.

Leurdă, pentru inimă şi vasele sangvine

Discretă (creşte în semiumbra pădurilor de stejar, gorun sau fag), sora verde a usturoiului, la fel de apetisantă prin gust şi miros, leurda – sau usturoiţia, cum i se mai spune, este un panaceu pentru întregul aparat cardiovascular.

  • Cum se ţine cura

– O mână de frunze proaspete se taie foarte fin, ca zarzavatul pentru ciorbe. Se pune planta într-un vas din sticlă şi se toarnă deasupra un pahar de apă călduţă, după care se lasă la macerat, la temperatura camerei, 4 ore; apoi se filtrează prin tifon. Doza de suc astfel obţinută se bea pe stomacul gol, imediat după preparare, o dată pe zi. Tratamentul durează 12 zile, pentru prevenirea afecţiunilor cardiovasculare, şi minimum 30 de zile, pentru bolnavii cardiaci cronici.
– Dacă nu poţi avea în fiecare zi acest suc proaspăt de leurdă, înlocuieşte-l cu tinctură de leurdă, care se prepară în următorul mod: frunzele proaspete se taie cât mai fin şi se pun într-un borcan de sticlă cu filet, până când acesta se umple pe trei sferturi. Se adaugă alcool alimentar de 70 de grade, cât să le pătrundă şi să le acopere, după care borcanul se închide ermetic. Se lasă la macerat 10 zile, la temperatura camerei, timp în care se agită borcanul de 2-3 ori pe zi, pentru o mai bună extragere a principiilor active. La final se filtrează şi se ia câte o linguriţă de tinctură, diluată în jumătate de pahar de apă, de patru ori pe zi, în cure de minimum 30 de zile.
leurda

  • Ce efecte are

– Anihilează în forţă radicalii liberi din sânge.
– Previne formarea cheagurilor de sânge (trombi), menţine elasticitatea vaselor de sânge şi reglează tensiunea arterială.
– Reglează ritmul cardiac şi tonifică muşchiul inimii.
-Flebita, tromboflebita şi trombozele sunt prompt eliminate cu ajutorul leacurilor din leurdă, datorită puternicului lor efect antiinflamator.
– Hipertensiunea, ateroscleroza şi ischemia cardiacă, asociate cu valori ridicate ale colesterolului, sunt combătute de această cură (leurda conţine şi adenozină, o substanţă cu rol esenţial în reducerea colesterolului, în împiedicarea formării
Trombilor şi în scăderea tensiunii arteriale).
– Leurda este, pe termen lung, adjuvantul ideal şi pentru aritmia cardiacă sau tahicardie, fiind administrată în cure de câte 2-3 luni.
– Atenţie, însă! În cazul persoanelor cu stomac sau colon extrem de sensibile, leurda poate provoca stări de jenă sau uşoare crampe. Iar mamele care alăptează nu vor consumă leurdă, deoarece aceasta transmite un gust neplăcut laptelui.

Sursa: ”Remedii naturiste” – Valeriu Ciuculin
Licenţa Creative Commons
„CELE MAI BUNE PLANTE DE MARTIE PENTRU DETOXIFIEREA ORGANISMULUI” de blog.aimgroup.ro este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire-Necomercial-FărăModificări 4.0 Internațional .

Lasă un răspuns