Sari la conținut

Necazuri de primăvară şi remedii din natură

Vine, vine primăvara, anotimp de… anemii. Şi implicit ”sezon de vârf” pentru vertij – senzaţia aceea derutantă, enervantă, că se învârteşte lumea cu tine. Sau tu cu ea. Chestie de perspectivă şi de raportare. Ameţeală, mai pe înţeles. Numai că, dacă se tot repetă, şi nu cedează după o mini-cură cu vitamine, fier şi alte minerale sau, şi mai bine, o cură cu alimente mustind de aceşti nutrienţi – urzici, spanac, sfeclă, anghinare, leurdă etc., etc. -, poate fi vorba despre ceva (mult) mai serios. Cum ar fi…
Pe lângă anemiile ”nevinovate”, senzaţia persistentă de ameţeală, slăbiciune, zăpăceală, mergând până la senzaţia de leşin, poate anunţa o tumoră craniană, sau boala Meniere (afecţiune a urechii interne, manifestată printr-un ansamblu de tulburări: ameţeală, scăderea auzului, zbârnâituri în urechi), sau cinepatie (rău de transport), sau o otită medie, sau un accident vascular cerebral. Există şi medicamente (unele sedative, amfetaminele) care dau, ca efect secundar, senzaţia de ameţeală.

Leacuri din bătrani

Primul reflex este să te aşezi. Şi bine faci. Apoi stropeşte-te cu apă rece, bea ceva dulce şi programează-ţi mental să mergi cât mai curând la consultaţie, la medicul de familie. Până când ajungi la el, dar şi după aceea, în timp ce urmezi tratamentul pe care ţi l-a recomandat, potenţează efectele acestuia asociindu-i unul dintre remediile naturale recomandate de către dr. Cristina Bălănescu, medic primar cu competenţă în medicină complementară:

  • infuzie de urzică: pui o lingură de plantă în 250 ml de apă clocotită, acoperi vasul şi laşi la infuzat timp de 8-10 minute; bei trei căni pe zi, 30 de zile consecutiv; cura se poate repeta, la nevoie, chiar şi de 5-6 ori pe an
  • polen: iei două linguriţe de granule de polen dimineaţa, cu 30 de minute înainte de masă; polenul se poate consuma ca atare sau amestecat cu miere, iar cura durează 30 de zile şi se repetă de trei ori pe an

polen

  • sirop din fructe de cuişoare: 500 g de cuişoare se strivesc într-un mojar, se amestecă în 150 ml de apă, se lasă 3-4 ore, după care se strecoară, se amestecă până la omogenizare cu 700 g de miere naturală şi se toarnă într-un recipient din sticlă de culoare închisă; se închide ermetic şi se păstrează la rece; se consumă câte o lingură de trei ori pe zi, în perioadele de toamnă şi primăvară – în total, patru cure pe an
  • ginkgo biloba: se prepară o infuzie cu 5 g de plantă la 250 ml de apă în clocot, se ţine vasul acoperit între 5 şi 8 minute, apoi se strecoară, se îndulceşte cu miere (după gust) şi se bea întreaga cantitate, de două pe zi, atenţie!, până în ora 15.00!
  • ciuboţica-cucului: se pune o linguriţă de plantă în 250 ml de apă şi se lasă să fiarbă 8-10 minute, apoi se strecoară; se beau câte două-trei căni pe zi.

Senzație de cap tulbure

Uşor de confundat cu ameţeala, acest rău este legat, şi el, de schimbarea condiţiilor meteoclimaterice: apare, frecvent, ca o manifestare a meteosensibilităţii şi a afecţiunilor reumatis-male (care accentuează, la rândul lor, meteosensibilitatea).
Medicii recomandă, în astfel de cazuri, odihnă. Pasivă, nu activă. Plus vitamine (dietă lacto-vegetariană şi suplimente alimentare), tonice cerebrale şi, când se impune, psihoterapie.

Leacuri din batrani

Acupunctura, reflexoterapia şi masajul cu uleiuri aromate (de ienupăr, mentă, cimbru, brad, trandafir), plimbările în aer liber şi duşurile alternante calde-reci sunt primele recomandări ale specialistului în medicină complementară.
Fitoterapia vine în ajutor cu reţete patentate de medicina populară:

  • cura cu grâu încolţit: ai nevoie de 3-4 linguri de boabe de grâu (neapărat din ultima recoltă, nu mai vechi!), peste care torni o peliculă fină de apă (una-două linguri) şi le laşi într-un loc bine luminat şi suficient de cald (30-37 gC), timp de cinci-şase zile (chiar şi mai mult, dacă temperatura nu atinge acest nivel). După cea de a treia zi, verifici dacă a început grâul să încolţească. Când observi primele boabe încolţite, le aduni şi consumi câte o lingură pe zi, dimineaţa: conţinutul bogat de vitamina B, vitamina C şi enzime face din grâul încolţit un energizant excelent
  • decoct din zmeur şi măceş: amesteci în părţi egale frunze de zmeur şi frunze de măceş, iei o linguriţă din amestec şi pui planta la fiert, în 250 ml de apă, timp de 10 minute; apoi strecori şi bei câte două căni pe zi
  • amestec de plante: ai nevoie de talpa-gâştei, coada-calului şi cătină – în părţi egale; pui o lingură de plantă la infuzat, timp de cinci minute, în 250 ml de apă în clocot, strecori şi bei câte trei căni pe zi, îndulcind cu miere.

ceai medicinal
Pe lângă leacurile naturiste atât de eficiente pentru buna funcționare a organismului, o alimentație echilibrată și bogată în vitamine constituie o condiție importantă pentru starea de vitalitate. În acest sens, recomandăm ghidul Formula sănătății perfecte – Dieta lcalină, un reper important pentru orice persoană interesată de un stil sănătos de viață.
Acum, că ai capul mult mai limpede şi pământul nu-ţi mai fuge, una-două, de sub picioare, priveşti cu alţi ochi primăvara, nu-i aşa? Zile tot mai lungi, soare tot mai îndrăzneţ, floricele pe câmpii, hai să le-adunăm, copii!
Hm, acuşi-acuşi va trebui să vorbim, în acelaşi registru naturist, şi despre pârdalnica alergie la polenuri…


Licenţa Creative Commons
„NECAZURI DE PRIMĂVARĂ ŞI REMEDII DIN NATURĂ” de blog.aimgroup.ro este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire-Necomercial-FărăModificări 4.0 Internațional .

Lasă un răspuns