Sari la conținut

Suferințe pe care ți le poți alina singur prin masaj

 

Muşchi încordaţi, încheieturi anchilozate – sunt consecinţa orelor petrecute într-o poziţie fixă, cu trupul încordat. Ştiu bine ce înseamnă asta toţi cei care ”au muncă de birou” sau alte ocupaţii care îi ”condamnă” la sedentarism. Ştiau bine şi călugării din vechea Asie, care petreceau ore nesfârşite cufundaţi în meditaţie. Dar, pe lângă autocontrol – concentrare în spirit şi detaşare de limitările trupului -, ei găsiseră şi o metodă mai ”profană” de a alina suferinţa: automasajul. Secretul lor a coborât de mult în cetate. Milioane de oameni stăpânesc şi folosesc măcar abeceul acestei tehnici terapeutice care eliberează şi reechilibrează energia în organism, alinând în acest fel suferinţele ”minore” de zi cu zi. Merită să-l desluşim şi noi!

Ideal ar fi să mergem, cel puţin o dată pe săptămână, la un maseur priceput, care să ne elibereze trupul de toate tensiunile acumulate. Dar, dacă nu se poate şi nu se poate (din variate motive, de la lipsa de timp şi/sau de ”lichidităţi”, la comoditate etc.), ne-ar prinde bine să ştim să alungăm noi înşine cele mai frecvente surse de disconfort, cele care ne fac (parţial) nefuncţionali când ne e lumea mai dragă: când avem de predat o lucrare urgentă, la serviciu; sau acasă, când copiii noştri ”ne iau de odihniţi” şi vor să ne jucăm cu ei. Aşadar…

ABC-ul UNEI TERAPII STRĂVECHI, DAR… DE MARE ACTUALITATE

Automasajul este o tehnică terapeutică ce acţionează la distanţă. Adică: stimulează, prin presiune aplicată cu degetele anumite puncte de pe suprafaţa corpului (aşa-numitele ”puncte de acupunctură”) aflate în relaţie cu meridianele energetice (”magistralele” pe care circulă energia vitală în organism). Şi mai explicit: presând un punct anume, transmitem un impuls fluxului de energie care s-a blocat undeva, pe traseu (aceste blocaje sunt cauza şi sursa suferinţelor de tot felul). Odată repusă în mişcare energia vitală, toate organele şi sistemele interne funcţionează din nou ca un ceas.

Aşadar, putem fi propriii noştri ”terapeuţi”. Nu ne costă decât un minim efort de concentrare şi voinţă: să urmărim explicaţiile şi ilustraţiile pe care ni le pune la dispoziţie un specialist în domeniu – dr. Cristina Bălănescu, medic primar cu competenţă în medicină complementară. Şi să aplicăm apoi, cu maximă atenţie, cele învăţate, ”pe propria piele”. În funcţie de problema de sănătate care ne sâcâie la un moment dat.

PROBLEME DIGESTIVE, STRES, STĂRI DEPRESIVE

  • BALONARE, ”BOLBOROSELI” în abdomen… Sunt primele semne ale unei gastroenterite sau consecinţele unei mese copioase, greu de digerat.CE E DE FĂCUT? Frecăm bine palmele, pentru a da pinteni energiei vitale şi masăm, pe rând, centrul palmei fiecărei mâini, cu degetul mare al celeilalte mâini. Punctul în care exercităm presiunea este numit, în limbajul specialiştilor, TF3 sau ”meridianul trei focare” (vezi ilustraţia de mai jos). Pentru noi, însă, este suficient să reţinem localizarea lui precisă. Şi să apăsăm cu forţă, executând totodată mişcări circulare, între 20 de secunde şi un minut. Nici mai mult, nici mai puţin.În felul acesta scăpăm şi de SIMPTOMELE STRESULUI – senzaţia că nu ai aer şi tensiunea de la nivelul plexului solar -, de RĂUL DE MIŞCARE şi de PASELE DEPRESIVE.

DEPRIMARE

  • PARCĂ NI S-AU ÎNECAT TOATE CORĂBIILE! Nici nu mai putem spune dacă există un motiv exterior sau dacă starea asta mohorâtă izvorăşte din noi înşine. Aşa, aparent fără nici un motiv. Cert este că nu stăm deloc bine cu moralul şi că trebuie să îl ”relansăm”!

    CE E DE FĂCUT? Masăm coatele. Îndoim complet braţul drept şi masăm cu degetul mare osul cotului (punctul IS8), executând rapid cercuri mici. Apoi tapotăm energic zona cu vârfurile degetelor. Minimum 30 de secunde, maximum un minut. Masăm apoi la fel cotul braţului stâng. Repetăm de 3-4 ori pe zi, până când reîncepem să vedem viaţa în roz (şi nu durează prea mult, garantat!).

TUSE

  • NE SÂCÂIE ZI ŞI NOAPTE! O fi ea un mecanism natural de autoprotejare a căilor respiratorii dar, când a întrecut măsura, e la fel de natural să ne dorim să scăpăm de tuse cât mai iute.CE E DE FĂCUT? Masăm scobitura cotului. Îndoim uşor braţul drept, ţinând palma în sus. Cu degetul mare al mâinii stângi apăsăm în scobitura cotului, fix în dreapta tendonului (punctul P5). Afundăm degetul destul de tare, apoi sistăm presiunea. Repetăm de 20 de ori, apoi masăm la fel şi scobitura cotului stâng.Acest masaj alungă şi STĂRILE FEBRILE care se manifestă prin alternanţa rece-cald (acum ”te ia cu rece”, acum ”te trec toate sudorile”).

DURERI DE SPATE

  • POZIŢIA FIXĂ A CORPULUI ESTE DE VINĂ. Stăm prea mult timp imobilizaţi, pe un scaun, în faţa calculatorului. Sau la un banc de lucru.

    CE E DE FĂCUT? masăm punctul în care se întâlnesc, pe dosul palmei, oasele degetului mic şi ale inelarului (PE26). Masăm prin presare sau prin apăsare în cerc, timp de un minut. Repetăm după câteva ore, dacă durerea de spate se reinstalează.

localizarea zonelor de presopunctura pe corpul uman

INSOMNIE

  • NUMĂRĂM OILE. ODATĂ. ŞI ÎNCĂ ODATĂ. Şi degeaba…

    CE E DE FĂCUT? Este cazul să folosim automasajul: masăm tălpile, pe rând, în punctul aflat pe vârful celui de al doilea deget de la picior (F3 – vezi ilustraţia de mai jos). Masăm executând mişcări lente, între 30 de secunde şi un minut. Altă variantă, cu acelaşi efect… adormitor: masăm punctul (S36) aflat în partea superioară a gambei, pe laterala externă (vezi ilutraţia de mai sus).

OBOSEALĂ, DE LA PRIMA ORĂ A DIMINEŢII

  • ABIA TE-AI TREZIT ŞI… TE SIMŢI FĂRĂ VLAGĂ? Reconectează-te cu propria energie vitală!CE E DE FĂCUT? Masăm bolta plantară a piciorului, imediat sub perniţele degetelor, pe linia celui de al treilea deget (punctul R1– vezi ilustraţia de mai jos). Apăsăm în profunzime cu degetul mare, executând mişcări circulare, minimum 30 de secunde, maximum un minut. Apoi trecem la celălalt picior.
    Acest masaj elimină şi SENZAŢIA PERMANENTĂ DE PICIOARE RECI.

presopunctura pe talpa piciorului

Licenţa Creative Commons
„Suferințe pe care ți le poți alina singur prin masaj” de blog.aimgroup.ro este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire-Necomercial-FărăModificări 4.0 Internațional .

Lasă un răspuns