Sari la conținut

Influența geomagnetismului și a rezonanței Schumann asupra sănătății și comportamentului oamenilor

Există o legătură între activitatea solară, furtunile geomagnetice și rezonanța Schumann, pe de o parte, și sănătatea și comportamentul oamenilor, pe de altă parte?

În articolul precedent, am discutat despre frecvența Schumann. Asemenea unui diapazon, Pământul are audiofrecvențe naturale, iar acestea se numesc rezonanțe Schumann. La nivel mondial, în orice moment sunt în jur de 1 000 de furtuni cu fulgere, care excită cavitatea. Aceste rezonanțe se formează în ionosfera conductivă care acționează ca un ghid de unde. Dimensiunile limitate ale Pământului fac ca acest ghid de unde să acționeze ca o cavitate rezonantă pentru undele electromagnetice (EM) în bande de frecvențe extreme de joase.

Regimul ce cea mai joasă frecvență a rezonanțelor Schumann este de aproximativ 7,83 Hertzi (Hz), cu o variație zilnică de aproximativ ± 0,5 Hz. Celelalte frecvențe sunt de 14, 20, 26, 33, 39 și 45 Hz.

Corelația dintre rezonanțele Schumann și ritmurile cerebrale

La momentul când fizicianul W. O. Schumann și-a publicat rezultatele cercetărilor despre aceste rezonanțe în revista de specialitate „ Technische Physik”, Dr. Ankermüller, un medic, a făcut imediat legătura între rezonanțele Schumann și ritmul Alfa al undelor cerebrale. Ideea că Pământul are aceeași rezonanță naturală cum are creierul i-a aprins imaginația, așa că l-a contactat pe Profesorul Schumann care, la rândul său, a rugat un candidat la doctorat să studieze acest fenomen. Acest candidat la doctorat era Herbert König, care a devenit succesorul lui Schumann la Universitatea din München. König a demonstrat că există o corelație între rezonanțele Schumann și ritmurile cerebrale. El a comparat electroencefalograme (EEG) ale unor indivizi cu câmpurile electromagnetice naturale ale mediului înconjurător (1979) și a constatat că primele cinci rezonanțe Schumann, 0 – 35 Hz, sunt în aceeași gamă de frecvență ca undele cerebrale pe un EEG uman și că semnalul de 7,8 Hz este foarte aproape de frecvența în ritm Alfa a creierului.

Despre grupele de unde cerebrale am discutat aici: https://www.aimgroup.ro/evolutie-spirituala/undele-cerebrale-secretul-din-spatele-trezirii-spirituale-i/

De la această primă descoperire, multe studii științifice au afirmat că rezonanțele Schumann sunt unde electromagnetice staționare foarte importante, care acționează ca frecvențe de fundal și influențează oscilatoarele biologice din creierul mamiferelor.

Atât timp cât proprietățile cavității electromagnetice a Pământului rămân, în linii mari, aceleași, aceste frecvențe rămân neschimbate. Unele schimbări care se produc în rezonanțele Schumann sunt cauzate de ciclul petelor solare, întrucât ionosfera Pământului se schimbă ca răspuns la schimbările vântului solar asociate cu ciclul de 11 ani al activității solare. Pe măsură ce intensitatea medie a rezonanțelor Schumann crește sau descrește din cauza diferențelor zi/noapte, schimbărilor în activitatea solară, vremii la nivel global etc., creierul și sistemul nostru nervos reacționează la aceste schimbări.

Rezonanța poate fi definită ca fiind frecvența la care un obiect vrea să vibreze în mod natural. De exemplu: În sistemele coerente, un obiect poate să pună în mișcare un alt obiect dacă are aceeași frecvență rezonantă. Dacă, de exemplu, lovești un diapazon de 100 de cicluri pe secundă și îl aproprii de un alt diapazon de aceeași frecvență, al doilea diapazon va fi pus în mișcare. Deși nu a fost lovit, al doilea diapazon va începe să vibreze și să emită un sunet pentru simplul motiv că se află în același câmp cu diapazonul care vibrează.

În mod similar situației din exemplul cu diapazonul, dovezile atestă că este posibil ca un creier să detecteze, să se acordeze și să răspundă la un semnal al rezonanțelor Schumann.

Cum putem să ne acordăm la rezonanțele Schumann?

Răspunsul este: creierul nostru posedă Zeitgeber, un cuvânt german care înseamnă, ad litteram, „dătători de timp” și se referă la agenți externi sau evenimente din exterior care furnizează semnale – în cazul de față, rezonanțele Schumann. Aceste semnale externe ajută sistemul biologic uman să se sincronizeze cu ciclurile ritmice zilnice ale Pământului.

Cercetările din ultimul deceniu arată că modificările semnificative în activitatea solară și geomagnetică produse de evenimente cum sunt furtunile geomagnetice pot să determine schimbări semnificative în intensitatea și stabilitatea unui semnal al rezonanțelor Schumann. Acest fapt poate să scoată un semnal al rezonanțelor Schumann din gama sa normală și să provoace modificări în sincronizarea creierului și inimii și schimbări privind nivelul de melatonină din creier.

Câteva efecte adverse asociate cu schimbări în activitatea geomagnetică solară

• modificări ale tensiunii arteriale;
• probleme la nivelul aparatului reproducător, sistemului imunitar, probleme cardiace și neurologice;
• tulburări psihice, depresie și tendințe suicidare;
• spitalizări multiple, accidente și moarte subită, precum și alte multe boli legate de stres.

S-au efectuat o serie de experimente privind timpul de reacție a oamenilor referitor la evenimente externe și rezonanțele Schumann. În 1974, de exemplu, König a arătat că timpii de reacție a oamenilor erau semnificativ corelați cu intensitatea semnalului Schumann de 8 – 10 Hz. S-a demonstrat că 10 Hz accelera timpii de reacție, în timp ce semnalele de 3 Hz de la furtunile cu fulgere de pe plan local reduceau semnificativ timpii de reacție. Acest fenomen poate fi demonstrat de modificările în tiparele EEG și de asimilarea ionilor de calciu în creier.

Efectele câmpurilor electromagnetice create de om asupra sănătății umane

Câmpurile electromagnetice generate de sistemele de furnizare a energiei electrice, de telecomunicații, aparate electrocasnice, computere și alte dispozitive tehnologice create de om sunt extreme de puternice și în unele cazuri au fost asociate cu creșterea incidenței cancerelor, afecțiunilor cardiace, depresiei și altor boli.

S-a demonstrat că expunerea la câmpuri electromagnetice puternice în zonele rezidențiale și în anumite meserii crește semnificativ incidența sau riscul de apariție a bolilor sus-menționate. S-a constatat că anumite categorii de oameni, cum sunt vârstnicii, copiii, femeile gravide și persoanele cu sănătate șubredă, sunt mai sensibile sau mai susceptibile decât restul populației la efectele adverse ale acestor câmpuri. (Așa cum se întâmplă adesea cu cercetarea, există opinii contrare în ce privește existența sau amploarea acestor efecte adverse.)

În concluzie, rezonanțele Schumann, activitatea geomagnetică și solară influențează sănătatea și comportamentul oamenilor. Este extreme de interesant să vedem cum studierea rezonanțelor Schumann ne arată că suntem interconectați cu tot ce există (cu noi, cu Pământul, cu Soarele și, probabil, cu mulți alți factori planetari despre care nu avem cunoștință).

Sursă: https://www.heartmath.org/gci-commentaries/influence-of-geomagnetism-and-schumann-resonances-on-human-health-and-behavior/

Licenţa Creative Commons
Această operă este pusă la dispoziţie sub Licenţa Creative Commons Atribuire-Necomercial-FărăDerivate 4.0 Internațional .

Lasă un răspuns