Sari la conținut

Cum bunătatea te ajută să ajungi mai departe în viață

Sunt două lucruri pe care le știu sigur despre bunătate.

1. Nu este o slăbiciune.

2. De multe ori, nu este cea mai ușoară cale.

Bunătatea este des caracterizată ca un individ căruia îi lipsește coloana vertebrală. Cineva care își cere iertare pentru ceva care nu era responsabilitatea lui, nici nu a făcut el sau care stă în fundal și ceilalți îl disprețuiesc și profită de el pentru că nu și-a stabilit limite.

Adevărata bunătatea însă nu este nici o slăbiciune, nici ceva ușor. 

Este nevoie de forță, răbdare și înțelepciune ca să fii bun. Faptele „bune” pe care le facem pentru a fi „amabili” ca să evităm conflictul, confruntarea sau ca să nu părem egoiști nu sunt deloc bune. Din păcate, fiind „amabili” neglijăm potențialul impact negativ al acțiunilor noastre.

Toată lumea a auzit despre oameni care fac acte de bunătate în stânga și în dreapta și răsplătesc o faptă bună cu o altă faptă bună, fără să aștepte nimic în schimb. Recompensa sau beneficiul, spun mulți experții în autoperfecționare, este că se simt bine și își fac viața mai fericită doar făcând fapte bune pentru alții. Dacă ești bun cu tine însuți, bun cu ceilalți și bun și blând cu pământul, așa cum a spus Michael J. Chase în conferințele lui, viața ta va fi mai bună. De asemenea, relațiile tale sunt mai plăcute, iar sănătatea ta se îmbunătățește semnificativ.

Chase este o persoană unică. Nu a cunoscut prea multă bunătate în primii lui ani de viață; dimpotrivă, a întâmpinat multe greutăți care l-au determinat să facă multe introspecții. În cele din urmă, a avut o revelație uimitoare și profundă care i-a schimbat complet viața. În loc să țină pentru sine această nouă cunoaștere, a decis să o împărtășească celorlalți și să îi învețe ce descoperise el. Principalul mod în care a făcut acest lucru a fost să scrie o carte despre filosofia bunătății, în care arată cum răspândirea sentimentelor bune îi ajută pe toți oamenii din lume.

El e primul care o să-ți spună că bunătatea presupune mult mai mult decât să fii „amabil”. Să plătești cafeaua pentru șoferul mașinii din spatele tău la drive-in înseamnă să fii bun; și să le duci prăjituri colegilor de serviciu înseamnă să fii bun. După cum întreabă în „Am I Being Kind”, este mult mai mult decât să fii amabil și, odată ce descoperi aceste lucruri în forul tău interior, vei înțelege cu adevărat potențialul lor de a-ți îmbunătăți viața.

Este foarte ușor să fii bun dacă te gândești pur și simplu la asta în timp ce îți desfășori activitățile zilnice. Nu te costă nimic, dar cu siguranță răsplata va consta în cel puțin câteva clipe de fericire pentru toți cei implicați. Când faci un act de bunătate, sunt șanse ca și acea persoană să facă la fel; și continuă de la o persoană la alta – și tot așa. 

Rezultatul? O perspectivă mai bună asupra vieții, un sentiment reînnoit al bunătății din ceilalți, dorința de a fi bun și de a experimenta sentimentele pozitive pentru tine și pentru ceilalți. Nu face doar să citești despre asta aici, pune-o în practică și observă cum se ți se schimbă atitudinea și starea de spirit; este greu să fii negativ sau deprimat după un simplu act de bunătate.

Chiar dacă ești deprimat și simți că nu ai nimic de oferit altora, ar trebui să îți dai seama că acest lucru nu este adevărat. Data viitoare când vei avea această atitudine negativă, inversează lucrurile făcând o faptă bună pentru cineva. Împărtășește sentimente pozitive și, la rândul tău, te vei simți mai pozitiv referitor la tine și la viața ta, și la fel se vor simți și cei din jurul tău. Toată lumea are de câștigat când oamenii sunt buni.


Această operă este pusă la dispoziţie sub Licenţa Creative Commons Atribuire-Necomercial-FărăDerivate 4.0 Internațional .

Lasă un răspuns