Sari la conținut

Cum să renunți la obiceiul de a te compara cu alții

Aproape toți avem un obicei distructiv care iese la rampă zi de zi – obiceiul de a face comparații între noi și ceilalți. Ne comparăm între noi când vine vorba de case, joburi, telefoane, mașini, relații, bani, poziție socială și așa mai departe. Obiceiul acesta stârnește sentimente negative care pot să se reflecte și în felul în care ajungem să ne comportăm. 

Ce e de făcut, atunci? 

Cum putem să scăpăm de năravul acesta de a ne compara tot timpul cu restul lumii? Dacă și tu ești de părere că ar trebui să renunți la acest obicei, atunci cele trei sfaturi de mai jos te vor ajuta cu siguranță.

1. Trebuie să înțelegi că nu o să câștigi niciodată dacă nu încetezi cu astfel de comparații

Fie și numai repetându-ți-l în minte și gândindu-l conștient, lucrul acesta te va ajuta: indiferent ce faci, oricâte eforturi ai investi, oricât de tare te-ai strădui, întotdeauna trebuie să existe cineva care e mai bun decât tine sau care are mai mult decât ai tu.

Sigur că e un sentiment plăcut să îți cumperi un smartphone nou care e mai bun decât cel al colegului. Numai că în scurt timp o să constați că există cineva care are un telefon mai bun decât al tău. Înțelegi, așadar, că nu are niciun sens să faci comparații.

Te poate interesa și articolul 6 REGULI PENTRU UN DISCURS INTERIOR POZITIV (citește aici).

2. Dacă ții neapărat să te compari cu cineva, atunci compară-te cu tine

În loc să te compari cu alții, ar fi mai bine să-ți faci un obicei din a te compara cu tine însuți. Relaxează-te și gândește-te la cât de mult ai evoluat, cât de mult ai te-ai maturizat și cât de aproape ești de obiectivele pe care ți le-ai fixat.

Obiceiul acesta te va ajuta să te apreciezi mai mult, să fii mai bun cu tine și mai recunoscător față de propria persoană pe măsură ce îți dai seama cât de multe ai realizat și peste câte obstacole ai trecut. Astfel vei avea o părere bună despre tine însuți fără să-ți schimbi în rău părerea despre ceilalți. 

Ca să-ți faci din asta o obișnuință, o idee bună ar fi să îți rezervi câteva minute în fiecare weekend, de pildă, ca să pui pe hârtie cât ai realizat, cât de mult te-ai apropiat de scopurile pe care ți le-ai propus în viață, ce ai învățat etc.

3. Învață să fii îngăduitor

Poate că nu ți-ai fi imaginat vreodată, însă și felul în care te porți cu cei din jur are o influență asupra părerii pe care o ai despre propria persoană. Dacă ai obiceiul să îi critici și să îi judeci pe alții tot timpul, există mari șanse ca de multe ori să te critici și să te judeci și pe tine, chiar dacă nu o faci în mod conștient. Așadar, încearcă să-i ajuți și să fii mai îngăduitor cu alții și, automat, o să înveți să fii mai îngăduitor cu tine însuți. 

Încearcă să te concentrezi doar asupra laturilor pozitive ale vieții, ale celor din jur și ale propriei tale persoane. Când o să începi să vezi doar lucrurile bune la tine și la alții, încetul cu încetul o să renunți la obiceiul de a face comparații și o să ai o viață mai fericită și plină de satisfacții. 

Resurse: 

  1. Include în practica ta zilnică de dezvoltare personală ascultarea programului audio de meditație cu sugestii și muzică de relaxare –VOCE INTERIOARĂ POZITIVĂ (preaudiție aici).
  2. Ascultă podcastul nostru CUM SĂ GÂNDEȘTI PENTRU SUCCES – 20 min (accesează aici)
  3. Alege să citești ce cărți te interesează din categoria noastrăDEZVOLTARE PERSONALĂ – NLP de la editura Vidia (descoperă-le aici)
  4. Urmărește emisiunea noastră pe YoutubePAȘI PENTRU O VIAȚĂ FERICITĂ ȘI ÎMPLINITĂ (urmărește aici)

Lasă un răspuns