Sari la conținut

Kaizen: calea spre succes

Ideea s-a născut în birourile luxoase ale managerilor niponi din industria auto: schimbare continuă – productivitate, eficacitate, inovație cu motoarele turate la maximum. Ofrandă zeului Profit.

S-a răspândit în lume în viteza a cincea sub numele ”kaizen” – filosofia sau conceptul kaizen – și a fost primită călduros de către mentorii din domeniul dezvoltării personale. Care au consacrat-o drept unica metodă pentru a reuși în tot ce ne dorim.

Kai = schimbare + zen = bine: schimbare în bine. Să te perfecționezi continuu. Să îți sporești competențele, țintind excelența. Să acționezi constant, metodic și cu pași mici. Egal: kaizen. Metoda îmbunătățirii continue. Ce ar însemna asta concret, în viața de zi cu zi? Să vedem etapă cu etapă.

Etapa 1: să vrei să faci o reală schimbare

Să fii convins sută la sută că asta dorești. Apoi să acționezi în sensul celor dorite: să te pui în mișcare, să adopți o stare de spirit pozitivă, orientată spre ameliorarea sinelui. Este însuși sensul propriu al termenului japonez care desemnează procesul îmbunătățirii continue.

Viața este o continuă schimbare și este jalonată de un ciclu permanent de adaptare.

Etapa a 2-a: să acționezi puțin câte puțin

Nu te grăbește nimeni nicăieri. Nu este nevoie să realizezi lucruri impresionante pocnind din degete. Dimpotrivă, filosofia îmbunătățirii continue se bazează pe ideea că orice progres se realizează într-o manieră regulată și coerentă.

Pentru fiecare lucru pe care vrei să-l schimbi în bine în viața personală, vei începe prin acțiuni mici: 30 de minute de activitate fizică pe zi, pentru că vrei să dai jos kilogramele surplus; câteva minute pe zi urmărind un video în engleză (franceză, japoneză etc.), pentru că vrei să stăpânești această limbă; lectura unui capitol pe zi dintr-o carte dedicată dezvoltării personale etc., etc.

Etapa a 3-a: să îți evaluezi acțiunile

După câteva săptămâni, iei o pauză și evaluezi rezultatele acțiunilor tale.

Te ajută următorul chestionar:

  • Ce a funcționat?
  • Ce progrese am realizat?
  • Ce nu a funcționat?
  • Ce îmbunătățiri aș putea aduce, pentru a progresa mai mult?
  • Care este următoarea acțiune pe care o voi întreprinde pentru a face progrese?

Ideea generală este următoarea: avansând cu pași mărunți, prin mici schimbări pozitive, ai răgazul și liniștea necesare pentru a te reorienta. Consideră fiecare element care nu a funcționat ca fiind o ocazie de a trage învățăminte și a ameliora situația. Apoi planifică viitoarea (mică) acțiune de efectuat în același mod, regulat și constant, țintind același orizont: reușita.

Etapa a 4-a: motor, acțiune, Kaizen!

Acum, că ai evaluat rezultatul obținut, ai o singură opțiune: acțiunea continuă. Ea va deveni cu timpul a doua ta natură și fiecare element urnit cât de puțin din matricea lui anchilozată se va învârti în acest cerc ”vicios” al îmbunătățirii continue.

Psihologii garantează: puțin câte puțin, credințele tale intime limitante, care te împiedică să faci progrese, de parcă ar fi vorba despre viața altcuiva, nu despre a ta, se vor schimba! Și te vor lăsa să spui: ”Motor! Acțiune!”.

Vorbim despre un program foarte ambițios. Unul care îți schimbă radical concepția despre propria viață. Kaizen este o filosofie de aplicat în fiecare zi. Una care presupune o voință de fier, un angajament total: progres pas cu pas, fără răgaz, în sensul îmbunătățirii continue a sinelui. Nu țintești perfecțiunea de la început, ci ameliorarea progresivă.

Este un program conceput cu răbdare, pe termen lung. Construit pe obișnuințe, pe credințe intime dictate de experiențe filtrate printr-un model cultural adaptat astfel încât să preluăm controlul asupra propriei existențe.

Sună tentant? Dacă da, atunci să pornim jocul: kai-zen!

Un comentariu la „Kaizen: calea spre succes”

Lasă un răspuns