Tag - dieta

Remedii naturiste pentru monturi si ciocuri in calcai

Te pui cu moda?! Nu te pui! Deci nu ieşi din casă fără încălţări ”în trend”: cu toc înaaalt şi vârf ascuţit sau viceversa, cu talpă subţire-subţire şi perfect plată (ca să simţi fiecare pietricică de pe trotoar). Extremele în materie de încălţăminte ”şic” au un element comun: dăunează grav sănătăţii piciorului şi, implicit, coloanei vertebrale. Iar unele din cele mai frecvente ”avarii” pe care le provoacă sunt monturile şi ”ciocurile” în câlcâi. Soluţii? Există. De la cele radicale [...]

Citește mai mult...

Usturoiul și ceapa, fruntașe în orice strategie de prevenire a cancerului prin dietă

În cartea Alimente care combat cancerul, Richard Beliveau și Denis Gingras alocă un capitol consistent usturoiului și rudelor sale din familia Allium (ceapa, prazul, arpagicul, hașma sau ceapa franțuzească). De ce? Pentru că aceste legume-minune, în ciuda mirosului puternic, ar trebui să fie nelipsite din alimentația zilnică, întrucât joacă un rol esențial în tratarea bolilor şi în menţinerea sănătăţii, în general. Însă cel mai mare atuu al lor este acela că inhibă dezvoltarea cancerului atât prin acţiunea lor protectoare [...]

Citește mai mult...

Corpul te anunță dacă suferi de alergie sau intoleranță alimentară (II)

Citește partea I – Corpul te anunta daca suferi de alergie sau intoleranta alimentara – aici. Suntem programaţi genetic să reaţionăm diferit la tot: apă, aer, raze solare, relaţii, emoţii, chimicale, plante, alimente… Câţi indivizi sub soare, atâtea structuri genetice. Fiecare cu propriile compatibilităţi şi incompatibilităţi. ADN-ul nostru controlează tot. Inclusiv randamentul sistemului metabolic, deci implicit modul în care corpul nostru ”face faţă” substanţelor pe care i le administrăm. Or, principalele substanţe, ”livrate” de trei-cinci ori pe zi (mic dejun, prânz, [...]

Citește mai mult...

Corpul te anunță dacă suferi de alergie sau intoleranță alimentară (I)

Organ cu organ, sistem cu sistem, corpul nostru ne vorbeşte. Despre suferinţele pe care i le provocăm pe varii căi şi, în special, printr-o alimentaţie nocivă. Să zăbovim însă puţin asupra termenilor: ”alimentaţie nocivă”. Pentru că ei nu indică doar opţiunile culinare îndeobşte condamnate (junk-food, grăsimi trans, zaharuri în exces etc.), ci şi consumul de alimente sănătoase, în principiu, dar nesănătoase pentru o persoană anume. Sau pentru mai multe. Nu suntem egali în faţa alimentelor: morcovii, cartofii, pâinea pot fi [...]

Citește mai mult...

Postul negru: terapie de soc pentru dependentele alimentare

Deoarece postul aduce beneficii pentru trup şi suflet este un adevăr pe care nimeni nu îl mai contestă. Aaa, ai şi tu, în familie sau printre amici, cel puţin câteva persoane care nu suportă să te vadă ţinând posturile şi te înţeapă: ”Azi iar nu mănânci nimic!” (compătimitor) sau ”Muncim mult, motoarele puternice au nevoie de carburant de calitate!” (cu aere de superioritate: dacă ai avea, adică, şi tu o muncă la fel de importantă ca a lor, nu [...]

Citește mai mult...

Dieta epocii de piatră vs. otrăvurile din dieta modernă

„Cât de frecvente sunt alergiile şi intoleranţele alimentare? Strămoşii noştri aveau aşa ceva?” – se întreabă voit retoric un guru din domeniul nutriţiei, dr. Keith Scott-Mumby. Şi tot el răspunde detaliat şi argumentat, într-o carte de citit cu sufletul la gură şi cu lacătul pus pe uşa frigiderului: ”Dieta înţeleaptă” ( Editura Vidia). Omul primitiv se răsfăţa cu fructe de mare şi, în genere, era foarte atent la alimentaţie, dieta lui cuprinzând alimentele incluse astăzi în schemele de detoxificare: legume, [...]

Citește mai mult...

6 reguli de aur pentru consumul legumelor

Ni se repetă la infinit să consumăm minimum cinci porţii de legume şi fructe pe zi. Cum recomandarea generală este de două fructe, câte unul la fiecare gustare din zi, reiese că trei porţii ar trebui să fie formate din legume. Drept garanţie fermă a sănătăţii şi longevităţii. Este mult? Este puţin? Este numai bine? Întrebări întoarse pe toate părţile, în ultimii ani, ca şi cum cantitatea ar conta de una singură. Or, acest garant în curs de ”sanctificare” [...]

Citește mai mult...

Alimentele crude, primul pas spre vindecarea bolilor

Principala cauză a bolilor este dieta greşită. Este concluzia de o viaţă a cercetătorului elveţian Ernest Gunther, aşa cum apare în bestsellerul său legat de alimentaţie, Hrana Vie. Iar conţinutul de enzime (substanţe naturale produse de celulele vii) din alimentele crude ajută la menţinerea unei sănătăţii optime. Aşadar, prin hrana crudă (fructe, legume, cereale, zarzavaturi), nepreparată cu ajutorul focului, şi regim se pot vindeca boli pe care medicina clasică le consideră aproape imposibil de tratat. „O deosebită impresie mi-a făcut vindecarea [...]

Citește mai mult...

Secretele de longevitate ale oamenilor din valea Vilcabamba

Vilcabamba este un sat situat în Ecuador (zonă ecuatorială), aproape de granița cu Peru, de o frumusețe rară, un adevărat colț de Rai. Condițiile de aici sunt perfecte pentru o agricultură de calitate și recolte bogate. Porumb, cafea, trestie de zahăr și o mulțime de fructe și legume sunt cultivate cu succes în această zonă. Acest loc însă a atras atenția cercetătorilor și oamenilor de știință datorită locuitorilor, renumiți pentru starea excelentă de sănătate, fiind adevărate exemple de longevitate. Cum [...]

Citește mai mult...

Cum scapi de kilogramele în plus fără diete epuizante

Să nu-mi spui că te regăseşti şi tu în categoria celor care se agaţă de aşa-zisele pastile minune, care ”te slăbesc” (biata limbă română!) în 7, 5 sau 3 zile cu muuulte kilograme! Adică de ce nu mi-ai spune? Nu e nimic jenant, nu eşti singura victimă a publicităţii agresive, concepute după principiul ”Afară-i vopsit gardul, înăuntru-i leopardul”. Aşadar, spune-mi. Ca să îmi dai prilejul să îţi spun şi eu ce ne sfătuiesc cei mai competenţi nutriţionişti, ce avem de [...]

Citește mai mult...