Sari la conținut

Cum să îți cureți mintea și corpul

curatare-corp-minte

Corpurile noastre procesează în permanență lucrurile pe care le mâncăm și le bem, în timp ce mintea noastră lucrează încontinuu pentru a procesa gândurile și emoțiile. În timp, pot începe să se acumuleze efecte secundare ale acestor procese. Aceasta poate face ca atât corpul, cât și mintea să își încetinească ritmul, devenind mai puțin eficiente decât erau cândva.

Precum țevile din bucătărie sau baie, care sunt inițial perfect curate și complet lipsite de orice reziduuri. După utilizarea regulată, murdăria poate începe să se acumuleze în interior. Acest lucru poate duce la un blocaj dacă nu ne ocupăm de ele și nu le curățăm din când în când.

Aceleași beneficii le oferă curățarea regulată a corpului și a minții. Le ajută să-și revină, să își reîncarce bateriile și să revină la funcțiile lor normale mai puternice ca niciodată. Iată câteva lucruri pe care le poți face astăzi pentru a începe.

1. Ce zici de o curățare dietetică?

Deși este o idee bună să urmezi o dietă sănătoasă, care să conțină o gamă largă de alimente hrănitoare, curățările și detoxificările dietetice nu sunt recomandate. Nu există cercetări care să ateste că aceste practici îmbunătățesc sănătatea. De asemenea, nu elimină toxinele (ficatul, rinichii și pielea ta fac deja asta). Pentru persoanele cu anumite afecțiuni medicale, aceste practici de detoxificare pot fi dăunătoare sau chiar periculoase.

2. Fă o detoxificare digitală

Există o serie de beneficii dacă faci o detoxificare digitală sau iei o pauză de la tehnologie. Dacă stai mereu pe smartphone, o detoxificare te poate ajuta să îți îmbunătățești sănătatea mentală. De asemenea, renunțarea la dispozitivele electronice poate reduce stresul, făcându-i bine organismului.

Începe cu puțin: lasă toate dispozitivele în casă în timp ce te bucuri de puțin timp petrecut în aer liber. Când te simți pregătit, încearcă să nu deschizi televizorul, computerul, telefonul mobil și alte dispozitive electronice o zi întreagă. Acest lucru poate opri nevoia de a verifica dispozitivul sau de a interacționa cu el din obișnuință. Chiar și o scurtă pauză poate fi revigorantă.

Iată câteva activități suplimentare fără tehnologie pe care ai putea să le încerci și care îți pot curăța sufletul:

• participă la cursuri de yoga;

• fă câteva întinderi pe podeaua din camera de zi;

• găsește un loc liniștit în care să te așezi și să faci meditație mindfulness (prezență conștientă);

• ieși la o plimbare în parc;

• practică exerciții de respirație profundă;

• fă o baie caldă într-o atmosferă plăcută, poate cu niște muzică ușoară în fundal.

3. Încearcă să îți cureți limba cu o racletă

În Ayurveda – o formă de medicină alternativă practicată în India – stratul de pe limbă se numește „ama” și reflectă resturi metabolice. Folosirea unei raclete pentru limbă pentru a scăpa de acest strat rezidual reduce bacteriile din gură, ceea ce ajută la îmbunătățirea sănătății orale.

Sănătatea orală nu este importantă doar pentru corp, ci și pentru minte. Când ai o gură sănătoasă, poți să vorbești și să zâmbești mai bine și îți e mai ușor chiar și să îți arăți sentimentele și emoțiile afișând diferite expresii faciale.

Începe ziua răzuindu-ți ușor limba (nu îți face griji, nu doare!). Racletele pentru limbă pot fi achiziționate dintr-o farmacie sau un magazin de produse naturiste și nu costă mare lucru.

4. Fă-ți un periaj uscat al corpului

Periajul uscat, numit și garshana, este o altă tehnică folosită în medicina ayurvedică și care oferă beneficii de curățare. Funcționează prin stimularea sistemului limfatic. Acest sistem este important pentru imunitate, protejându-ne de infecții și boli.

Ai nevoie de o perie pentru corp, pe care o folosești pentru a-ți peria ușor pielea. Pielea ta ar trebui să fie uscată; nu trebuie să faci baie sau duș în prealabil. Începe cu partea superioară a corpului și mergi în jos, având grijă să nu freci prea tare, ca să nu iriți pielea.

După ce termini, fă duș sau baie ca de obicei, apoi aplică loțiune sau ulei de corp pentru a-ți hidrata pielea. Periajul uscat este o modalitate rapidă și ieftină pentru a te simți împrospătat și reînnoit.

5. Fă un duș de contrast

O altă modalitate de a-ți întineri corpul și mintea e să faci un duș de contrast. Terapia prin contrast este o tehnica ce presupune alternarea între apa caldă și apa rece. Unii practicieni alternativi recomandă această practică pentru a-ți stimula circulația și a avea mai multă energie.

Pentru a aplica această tehnică acasă, deschide dușul și reglează temperatura apei cât de caldă o suporți. Apa ar trebui să fie fierbinte, dar nu cât să te deranjeze sau să te opărească. Ai grijă și folosește-ți bunul-simț ca să nu te arzi sau să îți distrugi pielea.

După ce ai stat în apă caldă/fierbinte două până la trei minute, schimbă temperatura la cât suporți de rece. Apa rece va fi inconfortabilă, dar s-ar putea să o găsești și revigorantă. Stai în apă rece un minut înainte de a trece din nou la apă fierbinte. Repetă acest ciclu de două sau trei ori.

6. Scapă de probleme așternându-le pe hârtie

Când îți cureți corpul și mintea este, de asemenea, util să renunți la gândurile și emoțiile pe care le-ai blocat inconștient și nu le-ai lăsat să iasă la suprafață. Reprimarea emoțiilor are consecințe atât mentale, cât și fizice, cum ar fi creșterea riscului de depresie și creșterea probabilității de a dezvolta o anomalie cardiacă.

Demarează un ritual personal pentru a începe să recunoști aceste sentimente și apoi eliberează-te de ele. O opțiune este să scrii o scrisoare cuiva care te-a rănit sau te-a dezamăgit, folosind scrisoarea pentru a explica cum te fac să te simți acțiunile respectivei persoane. Nu trebuie să-i trimiți scrisoarea! Ideea este pur și simplu să înțelegi mai bine emoțiile pe care le-ai suprimat inconștient și să le lași să iasă din corpul tău, ca să nu îți mai facă rău.

O altă opțiune e să folosești un jurnal care să îți ofere în mod constant o supapă pentru toate emoțiile, regretele și grijile pe care le ai. Caută să înțelegi cum te simți și, în loc să încerci să îndepărtezi aceste emoții, valorifică-le și folosește-le pentru a merge înainte în această lume ca o persoană mai inteligentă emoțional.

Concluzie

Testarea diferitelor moduri de a-ți curăța mintea și corpul poate fi o modalitate excelentă pentru a te simți reîmprospătat și revigorat. Ele nu înlocuiesc însă îngrijirea personală de fiecare zi. Asigură-te că dormi cât trebuie, fă exerciții fizice în mod regulat și alte practici importante de îngrijire personală – sunt strategii pe termen lung care te pot ajuta să te simți mai puternic, mai sănătos și mai motivat.

O alta metoda de curatare a mintii pe care noi o recomandam este o sesiune de 15 minute cu dispozitivul Mind Synergy. Acesta  te conduce într-o călătorie în care poți experimenta senzații noi, intense, de a căror existență nu ai fost conștient înainte.


Această operă este pusă la dispoziţie sub Licenţa Creative Commons Atribuire-Necomercial-FărăDerivate 4.0 Internațional .

Un comentariu la „Cum să îți cureți mintea și corpul”

Lasă un răspuns