Sari la conținut

10 uleiuri esenţiale în lupta cu virusurile şi bacteriile

Avem o primăvară cu năbădăi: este ba prea cald pentru acest sezon, ba prea frig. Organismul nostru dă teste de re-re-re-adaptare de la o zi la alta. Bucuria virusurilor: ce le-a rămas nebifat în iarnă recuperează acum! Eu tuşesc, tu stai cu batista la nas, ne ferim unul de altul, ca să nu ni se împrietenească microbii şi să dea naştere la noi şi noi generaţii de agenţi patogeni şi mai rezistente, şi mai virulente. Stop văicărelilor, avem soluţii. Naturale: uleiuri esenţiale.

Dr. Cristina Bălănescu, medic primar competenţă în terapii complementare, spune că avem aliaţi forte în lumea fragilelor plante medicinale.

Uleiurile esenţiale antiseptice şi antivirale ajută organismul să respingă atacul conjugat al virusurilor şi bacteriilor. Fiindcă ele concentrează puterea nebănuită a plantelor din care sunt extrase.

5 uleiuri esenţiale antiseptice

Oricum le-am folosi – prin aromaterapie (răspândite, cu ajutorul difuzorului, în aerul pe care îl respirăm), sub formă de aerosoli sau aplicate pe piele -, uleiurile esenţiale antiseptice dezinfectează şi purifică. Au un spectru atât de larg de proprietăţi antiseptice, încât toate tipurile de infecţii bacteriene fac pasul înapoi. Teoretic, toate uleiurile esenţiale au virtuţi antiseptice, dar câteva sunt şi mai bogate în principii active purificatoare decât celelalte. Vorbim despre…

Smirnă

smirna
Este, fără îndoială, cel mai reputat ulei esenţial antiseptic. Datorită proprietăţilor cicatrizante şi dezinfectante, este foarte eficient când este administrat pe cale cutanată – aplicat direct pe piele, cel mai bine prin masaj (masarea stimulează circulaţia sangvină şi sporeşte absorbţia uleiului esenţial în piele).
Pe lângă faptul că vine de hac afecţiunilor aparatului respirator (bronşite, astm, tuse, laringite), uleiul esenţial de smirnă combate afecţiunile sistemului nervos (stres, tensiune nervoasă), ameliorează circulaţia sangvină, are efect antiinflamator, antioxidant, expectorant, sedativ. Atenuează durerile musculare şi articulare de natură reumatică sau provocate de gută. Nu am epuizat lista virtuţilor tămăduitoare ale smirnei, dar să le lăsăm spaţiu şi confraţilor ei din ”divizia antiseptice”.

Bergamotă

Uleiul esenţial de bergamotă este un antibacterian de temut, recomandat sub formă de inhalaţii sau aplicat pe piele. Unul din atu-urile sale îl reprezintă notele florale, fructate (bergamota, membru al familiei citricelor, este vedetă în parfumerie). Pe de altă parte, bogăţia de polifenoli (substanţe cu puternic efect antioxidant) îl recomandă şi în curele de slăbire, în tratamentul acneei, în situaţiile în care trebuie stimulat metabolismul. Picurat în difuzorul pentru aromaterapie, alungă gândurile negre şi depresia.

Palisandru

Parfumat delicat, uleiul esenţial de palisandru are un efect mai dulce. Aplicat pe piele, combate infecţiile bacteriene din sfera ORL sau bronhopulmonare.

Lemn de santal

Din santalul alb se extrage un ulei esenţial folosit cu succes ca adjuvant în tratamentul infecţiilor urinare şi genitale.

Molid negru

Deşi mai puţin cunoscut, uleiul extras din acele molidului negru au un puternic efect purifiant. Difuzat în aer (aromaterapie) sau folosit sub formă de inhalaţii, ridică un baraj în calea bacteriilor.

5 uleiuri esenţiale antivirale

Anumite uleiuri esenţiale sunt recomandate, în mod special, pentru a anihila virusurile. Pentru a profita de capacitatea lor de ”asanare” şi purificare, se administrează pe cale orală, pe cale cutanată, prin inhalaţii sau pur şi simplu difuzate în aer.

Coriandru

coriandru
Puternic şi delicat, uleiul esenţial de coriandru este cea mai bună opţiune în lupta cu virusurile care acţionează în sfera ORL sau a aparatului urinar. Se aplică prin masaj, după ce a fost diluat în ulei vegetal.

Isop

Bronşitele, gripa, diversele afecţiuni ORL sunt ţinta acestui ulei esenţial folosit sub formă de inhalaţii sau amestecat într-un ulei vegetal gras şi aplicat pe piele, prin masaj.

Măghiran

Uleiul esenţial de măghiran este, şi el, reputat pentru acţiunea împotriva virusurilor care atacă sfera ORL, ca şi împotriva infecţiilor virale sau cutanate ca zona, varicela sau psoriazisul. Antifungic consacrat, combate eficient şi micozele. În aplicaţii cutanate este utilizat în stare pură sau diluat într-o bază de ulei gras vegetal.

Ravintsara

Numită şi camfor de Madagascar, după zona din care este originară, această plantă este spaima virusurilor de tot soiul. Sub formă de inhalaţii sau difuzat în aer (în cazul infecţiilor ORL) sau aplicat pe piele (în cazul infecţiilor virale cutanate), uleiul esenţial de ravintsara ajută organismul să învingă boala în modul 100% natural.

Arborele de ceai

În sfârşit (dar nu în cele din urmă), uleiul esenţial de tea tree (arbore de ceai) este una din opţiunile preferate ale specialiştilor în fitoterapie, când recomandă remedii naturale cu puternic rol antiinfecţios. Cum aria lui predilectă de acţiune o reprezintă afecţiunile pielii, este folosit în special pe cale cutanată.

Noi ţi-am spus esenţa. Pentru detalii, adaptări şi nuanţări stai de vorbă cu un specialist în medicină complementară. După cum bine ştii, fiecare pacient este unic. Şi tratamentele sunt individualizate. Tu eşti unic. Tratează-te ca atare!

Alte articole corelate:

Ce nu stiai despre uleiurile esentiale

9 uleiuri esentiale pentru sanatate

Pentru o mai mare protecție a câmpului vital și întărirea sistemului imunitar, te poți gândi să folosești ca măsură complementară dispozitivul portabil Vital Protect. Află detalii aici.

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Lasă un răspuns