Sari la conținut

9 sfaturi sănătoase pentru a face față anxietății

Dacă te confrunți zilnic cu anxietatea, există riscul să fii tentat să folosești metode nesănătoase, cum ar fi mâncatul excesiv sau din contră neglijarea acestui aspect ori abuzul de droguri sau alcool, pentru a face față situației. 

Din motive evidente, niciuna dintre căile amintite mai devreme nu reprezintă o soluție, dimpotrivă, toate conduc rapid către degradare și boală pe toate planurile. Care este însă abordarea eficientă? Ce poți face tu cu tine însuți, în paralel cu ajutorul unui specialist, ajutor pe care îl recomandăm dacă stările de anxietate persistă și/sau se înrăutățesc în timp?

Citește și articolul 8 MOTIVE ASCUNSE PENTRU CARE POȚI SUFERI DE DEPRESIE SAU ANXIETATE – click aici.

Ia în considerare următoarele strategii:

1. Exerciții de respirație profundă. Mulți dintre noi respirăm din piept, nu din diafragmă, care este un mușchi mare din abdomen. Când inspiri, stomacul ar trebui să se extindă și apoi să se contracte când expiri. Respirând doar cu pieptul, vei avea respirații scurte și superficiale care îți pot provoca stres și anxietate.

2. Relaxare musculară progresivă. Această tehnică implică să-ți încordezi mușchii și apoi să îi relaxezi pe rând. Când faci asta îți înveți mușchii că, atunci când ești stresat, situație care cauzează adesea tensiune musculară, e necesar să te relaxezi.

3. Mindfulness (stare de atenție susținută). Aceasta este o tehnică obișnuită pentru a reduce anxietatea. Mindfulness înseamnă să îți concentrezi atenția pe ce faci în acel moment. Observi priveliștea, sunetele și mirosurile din jurul tău. Ești prezent în ceea ce faci. Când îți concentrezi toată atenția asupra momentului de acum, nu prea mai rămâne loc pentru senzații de anxietate.

4. Automonitorizarea. Ce îți declanșează anxietatea? Se poate ca anumite persoane, evenimente ori situații să te facă să te simți anxios. Sau unele gânduri, temeri pe care ți le reactivezi, scenarii pe care le faci în legătură cu ce este sau ce o să fie în viitor. Odată ce îți dai seama care sunt declanșatorii, este posibil să poți face ceva pentru a preveni următorul atac de anxietate.

5. Obține sprijin de la alții. S-a constatat de nenumărate ori că sprijinul de la prieteni și familie este extrem de important când te confrunți cu anxietate. Să ai pe cineva de încredere cu care poți vorbi poate fi de ajutor. Așa cum spuneam și mai devreme, există, de asemenea, terapeuți și diverse grupuri alcătuite din persoane care se confruntă cu probleme similare unde poți găsi ajutor.

6. Construiește-ți un mod pozitiv de gândi. Sprijinul din partea altor persoane este benefic, însă uneori s-ar putea să nu ai pe nimeni la care să apelezi. Și oricum ar fi, este nevoie ca tu să îți dezvolți propriile arme și instrumente de combatere a stărilor de panică, anxietate și stres. Începe să cultivi pe cât de mult posibil gânduri și sentimente care îți fac bine și îți ridică moralul. Nu te lăsa descurajat de faptul că nu vei produce din prima transformări extraordinare, continuă să lucrezi în direcția asta și vei observa curând schimbări în starea ta mentală, emoțională și fizică. Încearcă să te îndepărtezi de persoanele care îți alimentează sau agravează anxietatea, caută doar știrile care te interesează pentru a fi la curent cu noutățile necesare în comunitatea în care trăiești, evită titlurile-bombă, de asemenea evită să întreții discuții despre ce merge rău în jur. Citește zilnic cât de multe informații pozitive, motivaționale, ascultă speakeri cu care rezonezi și care prin conținutul pe care îl promovează îți elevează starea de spirit. 

7. Așterne-ți pe hârtie gândurile și sentimentele. În loc să ții în tine gândurile și să le lași să te macine, cel mai bine e să ți le scoți din minte și să le pui pe hârtie. Încearcă o perioadă această tehnică și vezi cum te simți, dacă este potrivită pentru tine. Un fel de jurnal în care îți dai voie să scrii despre tot ce gândești sau cu ce te confrunți. Aici nu te feri la început să scrii despre lucrurile negative pe care le experimentezi, trăiri, stări de anxietate etc. Vei vedea că pe măsură ce le scoți afară, ele se vor diminua treptat până când vei avea mai multe stări pozitive despre care să scrii și mai puține sau deloc negative. 

8. Tehnici de distragere a atenției. Uneori, când te concentrezi asupra emoțiilor tale le faci să fie și mai puternice și simți că situația ți-a scăpat și mai mult de sub control. Folosind distragerea atenției, mintea nu mai e concentrată asupra emoțiilor tale, care astfel devin mai ușor de gestionat. Poți face orice dorești pentru a-ți distrage atenția. O plimbare în natură este de obicei folosită ca metodă de refocalizare. La fel, puzzle-urile, dansul, jocurile interactive care îți pun mintea la contribuție sau chiar ajutarea unui prieten cu ceva ce îți stă în putere. A face lucruri pentru alții este adesea o cale prin care ne regăsim noi înșine echilibrul (fără a o transforma totuși într-o metodă constantă de a fugi de problemele noastre și a interveni în viața celorlalți chiar și când nu ni se cere acest lucru). 

9. Lucrează pentru a-ți realiza un obiectiv. Atingerea unui obiectiv poate fi motivantă și poate contribui la reducerea atât a depresiei, cât și a anxietății. Încearcă să utilizezi o tehnică numită activare comportamentală. De fiecare dată când te simți anxios, antrenează-ți mintea într-o activitate pozitivă și plină de satisfacții, cum ar fi să lucrezi pentru a-ți realiza un obiectiv, un vis. Oricât de mic ar fi pasul către materializarea acelui scop îți dă o stare pozitivă pentru că te apropie mai mult de ceea ce vrei să experimentezi. 

Aceste strategii te pot ajuta să faci față anxietății. Unele pot funcționa pentru tine mai bine decât altele. Unele pot funcționa mai bine în situații diferite. Iar altele e posibil să nu funcționeze deloc în cazul tău. Cheia e să le aplici și apoi să le testezi în situații care implică anxietate pentru a vedea care dintre ele merge cel mai bine în cazul tău.

Resurse recomandate:

  1. Audio-track-ul DESPRE PUTEREA GÂNDURILOR ȘI AFIRMAȚIILOR POZITIVE (click aici)
  2. Programul audio de meditație OPTIMISM ȘI POZITIVITATE CONTINUĂ (click aici)
  3. Cărțile din colecția DEZVOLTARE PERSONALĂ de la editura VIDIA (click aici)
  4. Video-ul TEHNICI DE RELAXARE SIMPLE ȘI EFICIENTE PENTRU RELAXARE IMEDIATĂ (click aici)
Etichete:

Lasă un răspuns