Sari la conținut

4 abordări eficiente în combaterea stărilor de anxietate dinaintea examenelor

  • de

Este normal să ai o stare de nervozitate înaintea unui examen, însă dacă te numeri printre persoanele care se confruntă cu adevărate crize de anxietate, atunci trebuie să iei măsuri pentru a nu rata examenele.
Există o serie de lucruri pe care le poți face pentru a-ți induce starea de relaxare și a-ți transforma emoțiile într-un instrument constructiv. Iată despre ce este vorba:

1. Alimentele anti-anxietate!

Starea de anxietate, tot mai frecventă în perioada examenelor, poate fi o piedică serioasă în procesul de învățare. Din fericire, alimentația poate fi un factor de importanță majoră în controlul anxietății.
Un studiu realizat pe șoareci-cobai la Harvard Medical School a demonstrat că alimentele bogate în magneziu pot reduce semnificativ nivelul de anxietate. Cobaii au fost hrăniți în cadrul unui program de dietă cu conținut scăzut de magneziu și astfel s-a constatat că au devenit anxioși. În acest sens, se recomandă includerea în alimentație a:
– spanacului,
– nucilor,
– semințelor
– cerealelor integrale

Magneziul nu este singurul nutrient care ajută corpul să se relaxeze. Un studiu realizat pe studenți în anul 2011 a relevat că omega-3, care se găsește mai ales în somon, poate ajuta la reducerea anxietății. Înainte de realizarea acestui studiu, despre acizii grași omega-3 s-a demonstrat că joacă un rol important în diminuarea depresiei.

Un alt studiu apărut în paginile revistei Psychiatry Research a arătat o legătură strânsă între alimentele bogate în probiotice (muraturi, varză și kefir) și un control mai bun al anxietății.
Sparanghelul, de asemenea, este considerat de chinezi o legumă anti-anxietate, care poate fi consumată chiar înaintea unui examen.

Nu trebuie uitate nici alimentele bogate în vitamina B, cum ar fi:
– avocado
– migdalele

Acestea stimulează eliberarea neurotransmițătorilor precum serotonina și dopamina. Ele sunt un ajutor de bază în gestionarea stărilor de stres. S-a mai observat că anxietatea are legătură și cu un nivel scăzut de antioxidanți și prin urmare din alimentație nu ar trebui să lipsească:
– fasolea (îndeosebi cea roșie),
– nucile,
– fructele (în special merele și prunele),
– vegetalele (sfecla roșie, broccoli, spanacul și varza kale),
– fructele de pădure

De asemenea, consumul alimentelor bogate în zinc, precum stridiile, ficatul, carnea de vită și gălbenușul de ou, a fost corelat cu amplificarea stării de calm.
Alimentele prezentate sunt indicate pentru stările de anxietate moderată care pot apărea înaintea unor examene. Dacă starea de anxietate este o constantă în viața ta, mergi la un consult de specialitate.

2. Un student somnoros este un student anxios

Somnul nu este o cerință doar pentru succesul academic, ci este necesar și pentru o stare de sănătate bună. În lipsa unui somn de 7-8 ore se poate ajunge în scurt timp la o serie de probleme de sănătate, precum depresie, afectivitate scăzută, probleme de memorie, abilități de gândire critică diminuate, dar și anxietate și nervozitate. Așadar, lipsa somnului poate duce și la stări anxioase, iar persoana afectată își poate agrava starea în lipsa unui somn de calitate.
Citește și articolul CUM SĂ ÎȚI ÎMBUNĂTĂȚEȘTI SOMNUL PRIN 7 REGULI SIMPLE

3. 10 minute de meditație de două ori pe zi

În febra examenelor, a sta și a medita pare ușor atipic, însă ia-ți un răgaz pentru a te relaxa cu adevărat și vei simți diferența. Simplul gest de a sta liniștit și cu ochii închiși, timp în care să-ți urmărești respirația, ajută la liniștirea gândurilor și la o mai bună concentrare. Încearcă pe cât posibil să te izolezi de exterior în cele 10 minute și să-ți golești mintea de orice gând legat de examen. Trebuie să repeți exercițiul de cel puțin două ori pe zi.

În plus:
• Excesul de cafea, surmenajul intelectual și nopțile pierdute pot produce aritmii (dereglări ale ritmului de contracție). Respiră adânc de câte ori poți, pentru că astfel se reglează ritmul cardiac și, implicit, tensiunea arterială.
• Pe cât posibil, înainte de examen, chiar în timp ce aștepți ca profesorul să dea startul, respiră profund și încet timp de câteva minute. Vei observa o ameliorare semnificativă a stării tale mentale și emoționale.
Citește și articolul 5 TEHNICI SIMPLE PENTRU ACCESAREA STĂRII ALPHA

4. Aromaterapia împotriva anxietății

Dacă perioada examenelor îți dă o stare accentuată de anxietate, un aliat de nădejde pot fi uleiurile esențiale. Recomandat în astfel de cazuri este uleiul esențial de lavanda care are efect anti-stres și de relaxare.
Poți adăuga câteva picături de ulei de lavandă într-o mască pentru ochi sau le poți picura direct pe fața de pernă (fără grijă că ți se va păta perna).

Alte plante care ajută împotriva anxietății și stresului sunt:
– muşeţelul,
– salvia,
– trandafirul,
– lămâia,
– bergamota
– iasomia

Toate se găsesc și sub formă de uleiuri esențiale, însă înainte de a le cumpăra asigură-te că provin dintr-o sursă curată pentru că piața este plină de astfel de uleiuri sintetice care pot fi periculoase pe un fond vulnerabil al stării de sănătate.

În zilele premergătoare examenului, ar fi ideal să-ți începi ziua cu scurte plimbări în natură sau exerciții fizice pentru că te vor ajuta să-ți limpezești mintea și să ai mai mult spor la învățat.
Dacă ai încercat tot ce era de încercat și nu ai obținut rezultate consistente în combaterea stresului și anxietății, îți recomandăm ședințele de relaxare profundă prin stimulare mentală cu lumini și sunete. Este vorba despre tehnologia Mind Synergy, marcă Aimgroup, destinată antrenării undelor cerebrale cu ajutorul frecvențelor induse audio-vizual (folosind o pereche de ochelari și leduri speciale și căști). Este de departe cea mai eficientă și rapidă modalitate dovedită științific de combaterea a stărilor de stres, anxietate, panică sau depresie. Află mai multe informații despre beneficiile dispozitivului Mind Synergy aici: https://www.aimgroup.ro/produs/mind-synergy/

Citește și ATAC DE PANICĂ? CONTRAATACĂ PRIN METODE NATURALE

Licenţa Creative Commons
Această operă este pusă la dispoziţie sub Licenţa Creative Commons Atribuire-Necomercial-FărăDerivate 4.0 Internațional .

Lasă un răspuns