Sari la conținut

Cum să ai o minte sănătoasă pentru o viață fericită

În general, ca să faci lucrurile așa cum trebuie și să te bucuri de o viață plină de satisfacții ai nevoie de o minte sănătoasă. Cu toate problemele care au loc astăzi în lume, se pare că ne aflăm nu doar în mijlocul unei pandemii de Covid-19, ci și de stres, depresie, anxietate, atacuri de panică, sentimentul de singurătate, teamă și alte tulburări corelate. 

Întrebarea este ce putem face pentru a prelua controlul asupra trăirilor interioare astfel încât să facem posibilă nu doar liniștea sufletească și mentală, ci și împlinirea unei stări profunde de satisfacție și fericire. 

Minte fericită, viață fericită

O stare mentală excelentă ne ajută să devenim eficienți în ceea ce facem. Mai mult decât atât, ea joacă un rol important fiindcă ne ajută să păstrăm lucrurile în ordine în viața noastră. „Sănătatea mintală“ e un termen general. Totuși, ea are legătură cu acea stare generală care se caracterizează prin lipsa tulburărilor mintale și totodată printr-o bună sănătate psihică. În perioada pe care o traversăm împreună, pare dificil să ne mai preocupăm și de acest aspect atât de vital, cu atât mai puțin să ne restabilim bucuria de a trăi. Și totuși este cât se poate de posibil și la îndemână.

Pentru aprofundarea unei practici spirituale sau pur și simplu de liniștire a minții, te invităm să citești și articolele noastre 10 afirmații pentru pace interioară, bogăție și iubire +2 meditații audio gratuite (CLICK AICI) și Cum ne afectează stresul și cum îl putem gestiona pentru o viață mai sănătoasă (CLICK AICI).

Cu toții cunoaștem sloganul Minte fericită, viață fericită.Capacitatea unui individ de a rămâne sănătos și de a se bucura de viață are legătură și cu sănătatea sa mintală. Motivul este acela că emoțiile noastre sunt dictate în mare măsură de ceea ce se petrece la nivel mental, prin urmare și expresiile și reacțiile noastre sunt supuse influenței gândurilor și a modului în care alegem să ne raportăm la ceea ce este. 

Sănătatea minții – între alegeri personale și tulburări psihice

Există desigur și cazul în care vorbim despre o tulburare mentală pre-existentă care presupune supravegherea și indicațiile unei medic specialist, iar acest lucru înseamnă în primul rând deschidere spre a recunoaște semnele unei astfel de boli psihice și suport din partea celor din jur.

Când ai o sănătate mintală precară, și felul în care judeci lucrurile este precar, pentru că mintea ta nu poate să funcționeze rațional. O boală mintală îți modifică reacțiile și percepția asupra vieții. Cea mai mare parte a timpului ești instabil emoțional, motiv pentru care mulți dintre aceia care nu au o stare de spirit sănătoasă ajung să fie o țintă ușoară pentru depresie și alte forme de tulburări psihice.  

Ce influențează bunăstarea la nivelul mental?

Sănătatea mintală poate fi influențată de o multitudine de factori, printre care se numără constituția fizică, anturajul, mediul în care lucrăm, relațiile noastre și factorii genetici.La ora actuală se derulează numeroase studii axate cu precădere pe metodele prin care putem ajunge să ne bucurăm de o bună sănătate mintală, iar asta pentru că oamenii din zilele noastre trăiesc într-o lume în care trebuie să fie sănătoși atât fizic, cât și psihic, ca să se poată bucura de o viață prosperă și plină de creativitate.

Îți recomandăm cartea scoasă la editura Vidia – DINCOLO DE GÂNDIREA POZITIVĂ, Dr. Robert Anthony, una dintre cele mai bune și complexe lucrări în acest domeniu, care conține principii și tehnici pentru transformări profunde la nivel mental și emoțional, atingerea rezultatelor dorite și creșterea gradului de împlinire și fericire în viață (CLICK AICI).

De asemenea, este cunoscută expresia latinească Mens sana in corpore sano – Minte sănătoasă în corp sănătos. Minte și corpul se află într-o relație intimă deinterdependență. Când una are de suferit, are și cealaltă. Nu prea știm niciodată ce anume s-a declanșat prima dată – suferința emoțională și mentală care au produs boala în corpul fizic, sau predispozițiile genetice și afecțiunile cronice care afectează sănătatea minții. Ambele situații sunt cât se poate de adevărate. Nu putem avea una fără cealaltă.

Cum ne afectează o stare precară de sănătate a minții?

În general, domeniile care pot fi profund influențate de starea noastră mintală sunt spiritualitatea, viața profesională, relațiile, emoțiile, capacitatea de relaxare și capacitatea de a lua singuri decizii. Mai mult, trebuie să înțelegem că, deși suntem sănătoși din punct de vedere mintal și emoțional, asta nu înseamnă neapărat că nu ne vom lovi niciodată de lucruri pe care nu le putem controla sau de situații neprevăzute. Însă, cu o minte sănătoasă și un spirit sănătos vom putea face față oricăror provocări, fiindcă avem o perspectivă mai bună care ne ajută să ne păstrăm concentrarea și flexibilitatea și orientarea spre rezultate.

Ca să ne putem păstra sănătatea mintală intactă, trebuie să contracarăm orice factor care poate ne declanșa instabilitatea mintală și emoțională. De asemenea, atunci când ne confruntăm cu o situație dificilă, trebuie să ne păstrăm concentrarea și să identificăm principala cauză a problemei ca să știm exact cum să procedăm.

În sfârșit, fiindcă toți ne dorim o viață frumoasă și pașnică, să ne îngăduim cu toții să ne relaxăm și să ne umplem viața cu  persoane pozitive și întotdeauna să alegem să avem relații constructive și nu invers.

Mai multe resurse

1. Vizitează categoria de cărți în domeniul DEZVOLTĂRII PERSONALE și NLP de la editura Vidia (CLICK AICI).
2. Ascultă zilnic meditația audio ghidată OPTIMISM ȘI POZITIVITATE CONTINUĂ (CLICK AICI).
3. Vizionează pe Youtube PAȘI PENTRU O VIAȚĂ ÎMPLINITĂ ȘI FERICITĂ
4. Ia-ți doza zilnică de energie pozitivă și noutăți pe pagina noastră oficială de Facebook (CLICK AICI)


Această operă este pusă la dispoziţie sub Licenţa Creative Commons Atribuire-Necomercial-FărăDerivate 4.0 Internațional .

Lasă un răspuns