Sari la conținut

Terapii care acționează la nivelul întregii ființe

Vorbeam cu un medic despre problemele de sănătate ale mamei și m-am trezit spunând: ”Uneori sufletul atârnă greu de trup!”. ”Întotdeauna!” – mi-a răspuns. Nu auzisem încă despre holism, abordarea ființei ca un tot. Eu, cel puțin. Medicul poate că era în temă cu terminologia. Dar nu m-a bătut la cap cu ea, a rămas la nivelul meu de abordare intuitivă. Mi-a confirmat că suntem mecanisme ultrafine, compuse din piese interdependente de materie aparent brută și spirit pur.

Peste ani, m-am familiarizat cu noțiunea. Dar originea ei o descopăr abia acum (toată viața învățăm…): termenul holistic vine din grecescul ”hólos”, care înseamnă ”întreg” și ”therapeia”, care se traduce prin ”îngrijire”.

Terapii holistice

Acest tip de terapii abordează ființa ca un ansamblu vibrator organizat în două mari sisteme: corpul, compus din învelișul fizic (biologic) și energetic (rețeaua de meridiane din acupunctură – centre de forță) și spiritul, compus din sfera emoțională în interacțiune cu cea mentală. Un întreg corp-spirit, de la cea mai mică celulă, până la aparatele sau sistemele cele mai complexe pe care le înglobează – aparatul cardiovasculare, cel digestiv, cel respirator, sistemul nervos.

Principiul monedei

Medicina holistică tratează ansamblul corp-spirit prin tehnici provenite, în cea mai mare măsură, din concepte asiatice, în principal din medicina tradițională chineză – qi-gong, taï-chi chuan, shiatsu etc. – bazate pe cunoașterea rafinată a rutelor și ”codului rutier” pe care le respectă cu strictețe energia: chakre, meriadiane… În această logică, perturbările din ”câmpul mental” corespunzătoare unei anume probleme sunt puse în relație cu anume blocaj/blocaje de pe axele meridianelor energetice și ale chakrelor. O școală medicală milenară, pentru care corpul și psihicul sunt ca cele două fațete ale monedei, cantul care le ține laolaltă fiind însăși energia.

Deblocări pe cinci planuri

În practica medicinei holistice, zona în care s-a produs cel mai important blocaj energetic determină alegerea metodelor terapeutice. Astfel:

În plan fizic terapeuții aleg, cu prioritate, terapia craniosacrală, care operează cu concepte precum energie, armonie, echilibru, ritm, circulația fluxului energetic. Terapeutul evaluează tipurile de energie din corpul bolnav detectând, manual, ritmul craniosacral (prin ”manipularea” oaselor craniului și a sacrumului) și reechilibrându-l. Ritmul este, în craniopatia sau osteopatia craniană, cum mai este numită această metodă holistică, condiția primă a echilibrului în corp. Pe de altă parte, se apelează la nitriterapie, pentru a corecta eventualele erori alimentare și a regla metabolismul și la exerciții de mobilizare corporală și de fortificare musculară, în ideea că ținuta corporală este un indiciu al ținutei persoanei în viața sa interioară.

În plan energetic sunt consacrate metodele care ajută la identificarea problemelor cu impact asupra corpului energetic și care relansează fluxurile blocate: acupunctură, magnetoterapie, qi gong, reiki, atingerea terapeutică, vindecarea pranică.

În plan afectiv se urmărește aducerea în lumină a relațiilor dintre suferințele trupești și emoțiile toxice care nu sunt metabolizate. Practic se purcede la realizarea unui inventar al problemelor emoționale ce ar putea servi drept plan de lucru pentru o psihoterapie ulterioară sau în curs. Consacrate sunt, în acest sens, tehnicile energetice (taoiste) de gestionare a stresului și exercițiile de bioenergie

În plan mental sunt identificate credințele producătoare de blocaje și se diminuează impactul lor asupra sistemului energetic și asupra corpului în sine. Vorbim aici despre metoda T.A.T. (Tapas Acupressure Technique – produs al psihologiei energetice, axate pe echilibrul și armonia întregului corp-spirit și acționând asupra psihicului prin intermediul câmpului energetic corporal) și despre tehnici de fortificare și concentrare a voinței.

În plan spiritual, persoana (nota bene: terapiile holistice tratează omul ca pe o persoană, nu ca pe un bolnav!) este ajutată, în respectul credințelor sale (sau al lipsei de credințe), să elaboreze practici personalizate care o pot reconecta la stările sale supraindividuale, depășind (vindecând), prin acte simbolice, varii probleme de identificate și, implicit, probleme de sănătate trupească.

 

 

Mai multe informații despre terapia Bio Synergy cu aur coloidal poți afla AICI.

Mărturii ale utilizatorilor Bio Synergy GĂSEȘTI AICI.

Licenţa Creative Commons
Această operă este pusă la dispoziţie sub Licenţa Creative Commons Atribuire-Necomercial-FărăDerivate 4.0 Internațional .

Lasă un răspuns